Protestul celor aproximativ 160 de membri ai Alianței Naționale a Sindicatelor Bugetarilor ‘SED LEX’ s-a încheiat joi, la 12,30, cu aproximativ o oră și jumătate mai devreme decât era programat inițial.
Sindicaliștii care au protestat în fața Ministerului Finanțelor Publice au solicitat demisia președintelui Agenției Naționale de Administrare (ANAF), Gelu Diaconu, pentru abuz în serviciu.
„Printre abuzurile comise de președintele ANAF se numără trucarea unor concursuri pentru ocuparea unor posturi în ANAF, disponibilizarea nejustificată a unor angajați și astfel de acțiuni de acest gen”, a declarat președintele SED LEX, Vasile Marica.
El a precizat că sindicatul pregătește și alte măsuri de protest în cazul în care șeful ANAF refuză să demisioneze. Marica a afirmat că la protest erau așteptați peste 1.000 de participanți, însă mulți dintre aceștia au fost împiedicați să participe.
În aceste condiții, în piața din fața Ministerului s-au adunat, potrivit președintelui SED LEX, aproximativ 160 — 200 de protestatari. Aceștia scandau lozinci precum „Stop Abuzului”, „Respecți legea, ești demis!” sau „Vrem să fim tratați cu demnitate!”.
Protestul este programat să se încheie la ora 14,00.
„Acest caz tipic de preluare a unei instituții prin teroare, intimidare și abuz, în interesul unui grup, a fost adus la cunoștința președintelui României, Seviciului Român de Informații, primului ministru interimar și primului ministru desemnat, urmând ca la finalizarea documentelor de către avocații organizației să înaintăm organelor de cercetare penală plângerea penală pentru abuz în serviciu”, arăta un comunicat al SED LEX remis AGERPRES
Sindicaliștii îl acuză pe șeful ANAF de „acțiuni de represiune și pedepsire ale angajaților” pentru participarea la o acțiune de protest în data de 3 noiembrie.
„Insistăm însă asupra faptului că acțiunile de represiune ale președintelui ANAF nu au ca scop doar pedepsirea angajaților pentru participarea la o acțiune de protest, miza este una mult mai periculoasă pentru viitor, pentru că președintele ANAF dorește să fie clar pentru toată lumea că nu este dispus să piardă sub nicio formă controlul asupra instituției, chiar cu prețul încălcării prevederilor legale. Dacă ajungem să acceptăm pur și simplu dispoziția unui șef, dată fără respectarea prevederile legale, acest lucru va avea consecințe negative, nu numai pentru cariera funcționarilor publici, dar în special pentru modul în care va funcționa instituția în raport cu orice altă persoană fizică și juridică, activitatea rămânând la bunul plac a celor care ocupă vremelnic funcții de conducere în instituțiile statului”, se precizează în comunicatul Alianței sindicale.
Pe de altă parte, un comunicat al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală sublinia, joi dimineață, că, într-o țară civilizată, membră a Uniunii Europene, un parazit al sistemului nu va putea destabiliza niciodată o instituție fundamentală a statului român.
‘Vasile Marica (președintele SED LEX — n.r.), veriga de legătură dintre grupurile de interese locale și câțiva locotenenți personali ai acestuia speriați de gândul că nu-și mai pot negocia funcțiile prin cârciumi, crede că mai poate manipula opinia publică cu un protest împotriva modernizării ANAF. Este sub demnitatea mea sa vorbesc cu un astfel de personaj, cu care nu voi negocia niciodată nimic (…) Într-o țară civilizată, membră a Uniunii Europene, un parazit al sistemului nu va putea destabiliza niciodată o instituție fundamentală a statului român’, subliniază șeful Fiscului.
Președintele ANAF i-a demis din funcție, în data de 9 noiembrie, pe șefii Direcțiilor de Finanțe din Timișoara și Iași pentru că aceștia nu au solicitat desemnarea unui membru din cadrul Direcției de Integritate pentru a face parte din comisiile de examinare care vor superviza examenele de promovare.
Șeful ANAF a decis să extindă regula instituită deja pentru toate examenele din cadrul Direcției de Antifraudă Fiscală și în cadrul altor tipuri de examene, respectiv aceea de a asigura prezența unui inspector al Direcției de Integritate în cadrul comisiilor de examinare. În acest sens, în 4 noiembrie, a fost trimisă o circulară potrivit căreia examenul de promovare se va organiza centralizat, la nivelul regiunii, și se va constitui o singură comisie de concurs/examen și o singură comisie de soluționare a contestațiilor, urmând ca, din componența fiecăreia, să facă parte și un funcționar public din cadrul Direcției Generale de Integritate (DGI).