Astronomii au descoperit o nouă exoplanetă telurică de aproape aceleaşi dimensiuni cu Terra VIDEO

O exoplanetă descoperită recent și denumită GJ 1132b are dimensiunea similară Pământului și, în plus, se află relativ aproape, la doar 39 de ani lumină distanță, fiind cea mai apropiată exoplanetă telurică descoperită până în prezent, conform unui studiu publicat în ultimul număr al revistei Nature.
Iulian Tudor
12 nov. 2015, 16:33
Astronomii au descoperit o nouă exoplanetă telurică de aproape aceleaşi dimensiuni cu Terra VIDEO

Următoarea exoplanetă telurică cunoscută se află la o distanță de trei ori mai mare de Pământ față de GJ 1132b. Dimensiunea și distanța la care se află această planetă l-a făcut pe astronomul Drake Deming de la Universitatea din Maryland (care nu a participat la acest studiu) să susțină că „ar putea fi vorba de cea mai importantă descoperire a unei planete din afara sistemului nostru solar”, potrivit Agerpres.

Motivul pentru care această planetă este atât de importantă este că se află suficient de aproape de Pământ pentru ca astronomii să-i poată analiza atmosfera cu ajutorul telescoapelor, evident dacă prezintă o atmosferă.

Studierea atmosferelor exoplanetelor reprezintă următorul pas important pentru căutarea vieții în Univers, dincolo de sistemul nostru solar. Un astfel de proiect este însă extrem de dificil pentru că majoritatea exoplanetelor telurice asemănătoare Terrei sunt prea îndepărtate pentru a putea fi studiate în detaliu.

Astronomii pot identifica compușii chimici din atmosfera unei planete din sistemul nostru solar prin analiza modului în care lumina solară trece prin diferitele straturi atmosferice. Compușii chimici și diferitele molecule interacționează în mod diferit cu lumina și, drept rezultat, fiecare tip de moleculă lasă o amprentă unică și specifică. Însă atunci când o exoplanetă se află la sute de ani lumină distanță devine aproape imposibil pentru astronomi să diferențieze între lumina care trece prin atmosfera acestei planete și lumina mult mai strălucitoare provenită direct de la steaua pe orbita căreia se află.

Acum, odată cu descoperirea lui GJ 1132b, astronomii dispun în sfârșit de o țintă suficient de apropiată spre care să-și îndrepte telescoapele.

Din păcate însă, șansele ca planeta GJ 1132b să adăpostească viață sunt aproape nule. Această planetă, care este doar cu 16% mai mare decât Pământul, are la suprafață o temperatură de aproximativ 232 de grade Celsius.

„Scopul nostru ultim este să descoperim o planetă geamănă a Terrei, dar iată că acum am descoperit o geamănă pentru Venus”, a comentat David Charbonneau, co-autor al acestui studiu și astronom la Centrul pentru Astrofizică Harvard-Smithsonian. „Bănuim că are o atmosferă similară cu Venus și dacă așa stau lucrurile, abia așteptăm să o putem analiza”.

Motivul pentru care se înregistrează o temperatură atât de ridicată la suprafața acestei exoplanete este că se află prea aproape de steaua sa, la doar 2,2 milioane de kilometri, adică de aproximativ 26 de ori mai aproape decât se află Mercur față de Soare. GJ 1132b are nevoie de 1,6 zile pentru a încheia o orbită completă în jurul stelei sale care este foarte diferită față de Soare. Această stea este o pitică roșie, tip de stea despre care astronomii susțin că este cel mai răspândit în galaxia noastră, Calea Lactee.

O pitică roșie este mai rece, mai mică și mai puțin strălucitoare decât Soarele. Steaua pe orbita căreia se află planeta GJ 1132b are aproximativ 1/5 din dimensiunea Soarelui și emite doar 1/200 din cantitatea de lumină a astrului nostru.

Faptul că astfel de stele sunt diferite față de Soare nu înseamnă că pe orbita lor nu se pot afla planete pe care să existe viață. Pur și simplu așa-numita „zonă de aur” — regiunea din spațiul din jurul acestor stele în care poate exista apă în stare lichidă — se află însă mult mai aproape de acestea decât este cazul în sistemul nostru solar.

Unii astronomi sunt de părere că piticele roșii reprezintă aproximativ 75% dintre stelele din galaxia noastră, iar acest lucru înseamnă că majoritatea covârșitoare a exoplanetelor din Calea Lactee se află pe orbita unor astfel de stele.

Dacă printre aceste planete se află și lumi pe care poate exista viață este un subiect viu discutat și de aceea este foarte importantă descoperirea planetei GJ 1132b. Chiar dacă pe această planetă nu poate exista viață, este posibil ca pe eventualele planete din vecinătatea sa să existe condițiile necesare vieții.

Exoplaneta GJ 1132b a fost descoperită în timp ce trecea prin dreptul stelei sale, producând o fluctuație în strălucirea acesteia. Observațiile au fost realizate prin intermediul grupului de telescoape MEarth-South Array de la Observatorul Cerro-Tololo Inter-American din Chile.

În etapa următoare, astronomii vor folosi Telescopul Spațial Hubble pentru a aduna mai multe date despre această exoplanetă.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Imagini din culise, care nu s-au difuzat la TV! Ce a putut face Gina Pistol după ce Smiley a pierdut finala Vocea României
Fanatik.ro
Ce să pui în bradul de Crăciun ca să ai parte de noroc și prosperitate în 2025. Energiile negative vor fi eliminate
Capital.ro
Se schimbă buletinele. Cartea electronică de identitate care se introduce în toată România
Playtech.ro
Unde s-a născut Iisus Hristos de fapt și de ce s-ar putea să nu fie Betleem, conform...
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Ovidiu Ioanițoaia cere bani de operație. Înșelăciunea cu care hackerii păcălesc oamenii din agenda jurnalistului
wowbiz.ro
Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Crăciun. Zodii care își schimbă cercul de prieteni anul viitor. Renunță la oamenii falși
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Mesajul tulburător postat de tânărul de 30 de ani din Deva înainte de a-și pune capăt zilelor. A transmis live pe Facebook, iar apoi s-a aruncat în fața mașinilor de pe un pod
Cancan.ro
Meteorologii Weather.com au modificat prognoza: Vin ninsorile în București!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. S-a dat ordinul în România. Se achită până la 9.720 lei anual
StirileBZI
Această plantă nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun! Atrage banii și bunăstarea
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
substantial.ro
O amuletă de argint descoperită în Germania, primele dovezi ale creștinismului la nord de Alpi
MediaFlux
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Misterul sărbătoririi numelor de Cristian și Cristina: Tradiție sau confuzie?