INCENDIU CLUB COLECTIV. Au trecut două săptămâni de la infernul din clubul Colectiv, iar numărul victimelor s-a dublat: 54 de tineri au murit. Veştile proaste nu se opresc însă. 14 persoane rănite în tragedie se zbat între viaţă şi moarte în spitalele din Capitală. În total, peste 90 de răniţi se află internaţi în Bucureşti şi în străinătate.
UPDATE 22.00: Un tanar de 29 de ani, cu arsuri pe 30% din suprafata corpului, a fost transportat la o clinică din Austria.
UPDATE 18.00: Toți cei șase pacienți răniți în incendiul din clubul Colectiv care mai sunt internați la Spitalul Militar au o evoluție bună, beneficiază de tratament chirurgical și medicamentos de specialitate și realizează un program zilnic de recuperare motorie, au anunțat reprezentanții unității medicale.
„Din punct de vedere al conduitei terapeutice, toți cei șase pacienți rămași internați beneficiază de tratament chirurgical, în Blocul Operator al Secției, pentru realizarea toaletei chirurgicale a leziunilor de arsură și a plăgilor; de antibioterapie cu spectru larg, reechilibrare volemică și hidroelectrolitică, analgezie multimodală, profilaxie anticoagulantă și a ulcerului de stress, nutriție parenterală și, suplimentar, pentru cei mai mulți dintre pacienți se încearcă realizarea unei nutriții fiziologice normale (alimentare normală), conform unei diete speciale – hiperproteică și bogată în vitamine, fibre și minerale- realizate de către specialiști nutriționiști și dieteticieni din cadrul spitalului. Totodată, specialiștii kinetoterapeuți și personalul medical de îngrijire alocat fiecărui pacient internat încearcă realizarea unui program zilnic de recuperare motorie”, se precizează într-un comunicat de presă al Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” (SUUMC).
UPDATE 14.20 Fotograful buzoian Cătălin Ilniţchi rănit grav în incendiul din clubul Colectiv şi transferat duminică la Spitalul Sheba – Tel Ha Shomer din Israel răspunde la tratament, el respirând singur, însă medicii îl ţin în continuare sedat pentru a suporta mai uşor durerile. Potrivit apropiaţilor tânărului, acesta răspunde la tratamentul pe care îl primeşte în Spitalul Sheba – Tel Ha Shomer din Israel, el reuşind să respire singur, transmite Mediafax.
Conform acestora, medicii au luat în calcul sedarea mai uşoară a lui Cătălin Ilniţchi, însă din motive de siguranţă îl ţin în continuare intubat, pentru a suporta mai uşor durerile. Fotograful Cătălin Mircea Ilniţchi a fost rănit grav în tragedia din clubul Colectiv. În momentul declanşării incendiului, tânărul se afla chiar lângă scena pe care concerta trupa Goodbye to Gravity. Ulterior, el a fost internat la Spitalul de Urgenţă „Floreasca” din Bucureşti, fiind în stare critică. Duminică, tânărul a fost transferat la Spitalul Sheba – Tel Ha Shomer din Israel, unde o are alături de mama sa.
UPDATE ORA 13.18 Spitalul Militar Central: În Spitalul Universitar de Urgență Militar Central mai sunt internați în prezent șase răniți în clubul Colectiv, aceștia aflându-se pe Secția de Chirurgie plastică.
Secția Chirurgie plastică și microchirurgie reconstructivă are în grijă șapte pacienți, dintre care unul a fost externat ieri, cu o serie de recomandări medicale și tratament de specialitate, cu revenire la control și pansament al plăgilor. Din punctul de vedere al conduitei terapeutice, toți cei șase pacienți rămași internați beneficiază de tratament chirurgical, în blocul operator al secției, pentru realizarea toaletei chirurgicale a leziunilor de arsură și a plăgilor, antibioterapie cu spectru larg, reechilibrare volemică și hidroelectrolitică, analgezie multimodală, profilaxie anticoagulantă și a ulcerului de stres, nutriție parenterală și, suplimentar, pentru cei mai mulți dintre pacienți, se încearcă realizarea unei nutriții fiziologice normale (alimentare normală), conform unei diete speciale — hiperproteică și bogată în vitamine, fibre și minerale — , realizate de către specialiști nutriționiști și dieteticieni din cadrul spitalului.
De asemenea, specialiștii kinetoterapeuți și personalul medical de îngrijire alocat fiecărui pacient internat încearcă realizarea unui program zilnic de recuperare motorie. O atenție specială se acordă pe partea consilierii psihologice, atât pentru pacienți, cât și pentru familie, realizată de către specialiștii din SUUMC și din MApN.
Monitorizarea ORL este asigurată de către medicii specialiști pentru arsurile de la nivelul pavilionului urechii și ale canalului auditiv extern și mediu, în vederea prevenirii infecțiilor. SUUMC precizează că cei doi pacienți transferați în Marea Britanie au o evoluție generală bună, răspunzând la tratamentul cu antibiotic și sunt echilibrați hemodinamic și respirator, unul dintre aceștia suferind joi o intervenție chirurgicală de anvergură pentru arsurile situate pe toracele posterior, cu o evoluție postoperatorie favorabilă.
„Dintre cei doi pacienți transferați la Rotterdam, unul este în continuare în stare generală gravă, dar stabilă, a suferit o intervenție chirurgicală, răspunde la stimuli și la tratamentul medicamentos, iar celălalt a depășit pragul de pacient în stare gravă, intrând în programul de recuperare medicală neuro-motorie„, se mai arată în comunicat.
Totodată, pacienta transferată la Viena este stabilă hemodinamic și respirator, este traheostomizată, răspunde la stimuli și la tratamentul medicamentos.
UPDATE 13.00 SPITALUL FLOREASCA. La exact doua saptamani de la tragedia din „Colectiv”, starea ranitilor care sunt in continuare internati la Floreasca, sub atenta supraveghere a medicilor, se mentine grava. Este vorba despre trei persoane, care raman internate la Terapie Intensiva, dupa cum a precizat, vineri in jurul orei 12, doctoral Bogdan Oprita.
„Pentru doi dintre ei astazi s-a inregistrat o discreta imbunatatire, dar nu putem sa spunem in momentul de fata ca vor avea neaparat o evolutie corespunzatoare”, a explicat Oprita, adaugand ca „toti sunt gravi”.
Potrivit enational.ro, Oprita a mai mentionat ca vineri dimineata, cei trei pacienti au fost dusi in sala de operatie, unii dintre ei pentru grefe, altii doar pentru pansat. Nu in ultimul rand, medicul de la Floreasca a explicat ca la momentul respectiv nu se punem problema unui transport al celor trei pacienti. Totul, in contextul in care, in ultimele zile, mai multi raniti din tragedia din clubul bucurestean, inclusiv pacienti de la respectivul spital de urgenta, au fost transferati la unitati medicale din afara tarii, unii dintre ei pierzandu-si, din pacate, viata, la scurta vreme dupa ce au ajuns la destinatie.
UPDATE 12.44 Ministerul Sănătăţii anunţă că vineri dimineaţă în spitalele din Capitală mai erau internaţi 62 de pacienţi, dintre răniţii din Colectiv, 14 dintre ei fiind în stare critică, în timp ce cinci au fost externaţi în ultimele două zile.
Dintre cele cinci persoane externate, patru au părăsit spitalul joi, iar una miercuri. Este vorba despre un pacient de la Spitalul „Sf. Ioan”, doi de la „Sfântul Pantelimon”, şi doi de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.
UPDATE ora 11.40 SFÂNTUL IOAN: Cei trei răniți în incendiul din clubul Colectiv, care mai sunt internați la Spitalul „Sfântul Ioan”, se află la Terapie Intensivă, în stare gravă, a declarat vineri medicul Carmen Giuglea. „Mai sunt internați în spital 3 pacienți răniți în clubul Colectiv, toți la Terapie Intensivă, prezentând stare gravă”, a afirmat medicul chirurg plastician.
UPDATE ORA 11.07 SPITALUL DE ARŞI: Starea pacienților internați la Spitalul de Arși este staționară, a declarat, vineri dimineața, purtătorul de cuvânt al unității medicale, Adrian Stănculea. O pacientă rănită în incendiul din clubul Colectiv era în continuare intubată, iar alți doi pacienți se aflau în stare gravă, însă evoluau „spre bine”.
„14 răniți sunt internați în total la Spitalul de Arși, dintre aceștia 11 se află internați pe secție cu evoluție bună, 2 în stare gravă, care încet-încet merg spre bine. O pacientă este în stare critică, dar stabilizată, în continuare intubată”, declara joi medicul.
UPDATE ORA 11.00 BAGDASAR ARSENI. Patru răniți în urma incendiului din clubul Colectiv se află internați pe secția de Terapie Intensivă a Spitalului Bagdasar Arseni, doi dintre aceștia având o stare ameliorată, alți doi fiind în stare gravă. „Doi au starea ameliorată, alți doi, stare gravă, dintre aceștia unul trebuia să fie transferat încă de ieri în străinătate. Toate actele necesare sunt gata”, a spus medicul Mircea Carantino, potrivit Agerpres.
El a afirmat că alți opt pacienți sunt pe secție, dintre aceștia o pacientă urmând a fi externată în cursul zilei de vineri.
În spitalele din străinătate mai sunt internaţi 30 de răniţi. Ţările în care au fost tranferaţi pacienţi: Austria, Belgia, Olanda, Marea Britanie, Germania, Norvegia, Israel şi Franţa.
Ministerul Sănătăţii a publicat, joi, un comunicat privind starea pacienţilor, în care anunţă că în străinătate, au fost transferate în total 37 de persoane, dintre care şapte au decedat.
De asemenea, Ministerul Sănătății informa joi că, până în data 12 noiembrie 2015, orele 07.00, în unitățile sanitare din România erau internate un număr de 67 de persoane, din care 15 în stare critică și gravă.
Datele pentru fiecare unitate sanitară:
– Spitalul de Arși -14 pacienți
– Spitalul Bagdasar Arseni – 13 pacienți
– Spitalul Grigore Alexandrescu – 6 pacienţi
– Spitalul Sfântul Ioan – 4 pacienți
– Spitalul Elias – 6 pacienți
– Spitalul Militar Central – 6 pacienți
– Spitalul Sfântul Pantelimon- 2 pacienți
– Spitalul de Urgență din București – 3 pacienți
– Spitalul Universitar- 8 pacienți
– Spitalul Dimitrie Gerota- 2 pacienți
– Spitalul Agrippa Ionescu – 2 pacienți
– Sptalul CC Iliescu – 1 pacient
Până în prezent au fost externate 20 de persoane.
Citeşte şi: MOTIVARE instanţă: ISU, SPONSORIZAT de firmele pe care le controla