ATENŢIE! Întreruperea somnului este mai periculoasă decât lipsa lui

Cu ritmul agitat şi, de multe ori stresant, al vieţii moderne, nu e de mirare că se fac o mulţime de cercetări care analizează sănătatea omului în raport cu somnul şi numărul orelor pe care ar trebui să le dormim.
Iulian Tudor
13 nov. 2015, 11:14
ATENŢIE! Întreruperea somnului este mai periculoasă decât lipsa lui

Un nou studiu realizat de Johns Hopkins Medicine, din SUA, sugerează că întreruperea somnului de către alarma ceasului este un lucru extrem de rău, fiindcă înseamnă, în primul rând, un somn insuficient, chiar dacă cu toţii suntem tentaţi să apăsăm mereu pe butonul de amânare, scrie descopera.ro.

Echipa de savanţi a cerectat un grup de 62 de barbaţi şi femei sănătoase pentru a examina modul în care somnul afectează organismul.

Citeşte şi Lucruri pe care să nu le faci când eşti epuizat fizic

Voluntarii au fost monitorizaţi în mai multe faze ale somnului: mai mult de trei nopţi de somn neîntrerupt, treziri forţate sau orele de culcare întârziate. Grupurile pentru fiecare experiment erau selectate aleatoriu. Începând cu a doua noapte, cei care au fost forţaţi să se trezească au fost într-o stare mult mai proastă decât cei care s-au dus la culcare târziu.

„Când somnul este perturbat pe toată durata nopţii nu ai posibilitatea de a progresa în stadiile de somn. Obţinerea unei cantităţi de somn la unde lente este extrem de importantă, această fază este una esenţială pentru sentimentul de restaurare”, a explicat autorul studiului, Patrick Finan, într-un comunicat de presă.

În medie, cei care au fost forţaţi să se trezească de opt ori prin noapte au raportat o scădere a stării de spirit cu 31 la sută.

Studiul lui Finan şi al echipei sale merge dincolo de problema de a te simţi morocănos dimineaţa. Cercetarea lor poate deschide noi tratamente pentru insomnia pe termen lung, care este asociată cu o stare depresivă. Tinerii părinţi, de exemplu, sau personalul medical de la secţiile de urgenţă sunt adesea supuşi la treziri frecvente pe tot parcursul nopţii, iar efectele acestor treziri asupra biologiei umane încă nu sunt pe deplin înţelese.

Într-o încercare de a afla mai multe despre somn şi modul în care aceasta afectează bunăstarea noastră mentală şi fizică, cercetatorii au folosit testele polisomnografice. Ele au monitorizat funcţiile creierului şi cele ale corpului şi anume undele cerebrale, nivelul de oxigen, ritmul cardiac, modelele de respiraţie şi chiar mişcările picioarelor pentru a încerca să înţeleagă ce se întâmplă în timp ce moţăim.

Citeşte şi Top 10 motive din cauza cărora nu dormim bine cu partenerul

Potrivit lui Patrick Finan, concluziile raportului sunt, de asemenea, interesante în ceea ce priveşte efectele cumulate ale somnului insuficient: diferenţe mai mari între grupuri au apărut după a doua noapte şi au continuat în a treia noapte.

Studiul a constatat că cei care au fost treziţi periodic au avut faze mai scurte de somn adânc. Statisticile au aratat că rezultatele acestui fapt sunt un nivel de energie redus şi mai puţine sentimente de simpatie şi prietenie.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
De sâmbătă, 17 august 2024, de la ora 10, patru zodii trec printr-o mare transformare. Destinul lor se schimbă, nimic nu va mai fi la fel
Capital.ro
Statul taie banii. N-ai dreptul să refuzi inspecția. Nu mai primești niciun leu un an întreg
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
ANUNȚ DE ULTIMĂ ORĂ de la șeful Casei de Pensii! Trebuie să afle toți pensionarii
Adevarul
Armata ucraineană a publicat înregistrări video cu operaţiunile din primele ore ale ofensivei în provincia Kursk VIDEO
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Împușcarea lui Ceaușescu, decisă mult înainte de decembrie 1989
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
A încercat la Ramona Gabor! Pescobar a aruncat lanseta, dar şi-a luat-o peste bot 😂 Imaginile sunt fabuloase
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Se oprește mașina la ITP. Îți reține talonul și actele: Dacă te prinde, nu poți să pleci
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Ursă agresivă pe Transfăgărășan: turiști străini atacați după ce i-au dat de mâncare
MediaFlux
Cum îți dai seama dacă PENISIA a fost RECALCULATĂ GREȘIT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...