Prmierul interimar Sorin Cîmpeanu a declarat pentru România TV că încearcă să rezolve situaţia căldurii din Bucureşti, adăugând că este în contact cu conducerea primăriei.
Citeşte şi: RADET anunţă că OPREŞTE de duminică apa caldă şi căldura. ELCEN: „Nu se sistează NIMIC”
Totodată, şeful interimar al Guvernului, Sorin Cîmpeanu, a menţionat că, în teorie, este o problemă între primăria Capitalei şi RADET, însă pe circuit sunt legate şi companii de stat care sunt în subordinea Ministerului Energiei. În acest sens ar fi vorba despre ELCEN, care furnizează căldură pentru RADET şi Romgaz care furnizează gaze naturale către ELCEN.
Romgaz nu mai vrea să prelungească contractul prin care furnizează gaze pentru ELCEN, iar în acest caz această companie nu va putea să mai furnizeze de luni agent termic către RADET.
Bucureștenii ar putea rămâne fără apă caldă și căldură dacă CGMB nu intră în procedură de urgență și nu aprobă bugetul, a afirmat vineri președintele Consiliului de Administrație al Regiei Autonome de Distribuție a Energiei Termice (RADET), Gabriel Dumitrașcu, într-o conferință de presă.
Preşedintele CA, Gabriel Dumitraşcu, a avertizat că Bucuireştiul ar mai putea avea asigurată căldura şi apa caldă aproximativ o săptămână dacă Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) nu va aproba în şedinţa de luni bugetul Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET).
„Începând de acum, RADET nu mai poate cheltui nicio sumă. A ajuns să cheltuiască peste 90% din execuția bugetară a anului anterior. Legea prevede că peste acest cuantum nu mai poți cheltui nicio sumă până la aprobarea bugetului. Chiar dacă luni se aprobă un împrumut de trezorerie către CGMB, acești bani nu vor putea fi virați în conturile RADET în lipsa unei prevederi într-un buget de venituri și cheltuieli aprobat. Este încă o necesitate pentru a aproba acest buget de venituri și cheltuieli”, a declarat Dumitrașcu.
Potrivit acestuia, CGMB trebuie să aprobe bugetul de venituri și cheltuieli al RADET.
Datoria RADET către Enel este în jur de 25 de milioane de lei, iar datoria către Apa Nova, de aproximativ 12 milioane de lei. „Trag un semnal de alarmă către primarul general interimar că degeaba aprobă îmrumutul dacă nu aprobă şi bugetul”, a mai spus Dumitraşcu.Preşedintele CA al RADET a mai spus că regia ar trebui să recupereze o datorie de 715 de milioane de lei de la Ministerul Dezvoltării care reprezintă o diferenţă la subvenţie neacordată în ultimii ani şi 236 de milioane de la Primăria Capitalei.