Senator PSD: Desemnarea lui Dacian Cioloş este rezultatul unor aranjamente incorecte, de tip „Băsescu”

Senatorul PSD, Şerban Nicolae, a scris pe Facebook că nu va vota pentru învestirea Cabinetului Cioloş, deoarece "desemnarea domnului Dacian Cioloş este rezultatul unor aranjamente incorecte, de tip 'Băsescu' ".
Iulian Tudor
13 nov. 2015, 16:19
Senator PSD: Desemnarea lui Dacian Cioloş este rezultatul unor aranjamente incorecte, de tip

Şerban Nicolae a scris în mesajul postat pe Facebook că sesiunea de consultări cu partidele parlamentare convocate de Klaus Iohannis „s-a dovedit a fi o mascadara”. El susţine că şeful statului a tratat „momentul constituţional cu dispreţ şi formalism”, pentru că preşedintele nu a răspuns în niciun fel propunerii de premier a social-democraţilor.

Senatorul PSD a mai notat că „unica raţiune a unui Guvern de tranziţie” este de a continua programul de guvernare al USL. El susţine că în contextul în care „preconizatul ‘Guvern Cioloş'” nu şi-a asumat public o continuitate a programului de guvernare aprobat de Parlament în 2012 , parlamentarii trebuie să asigure „continuitatea creşterii economice (..) şi a dezvoltarii” prin „mijloace parlamentare”.

Vezi mai jos textul integral:

Eu, senator al Partidului Social Democrat, nu votez pentru învestirea „Guvernului Cioloș”.

1. Desemnarea constituțională a primului-ministru trebuie să aibă la bază mandatul electoratului exprimat la alegerile parlamentare. Desemnarea domnului Dacian Cioloș este rezultatul unor aranjamente incorecte, de tip „Băsescu”, prin compromisuri care reconfigurează majoritatea parlamentară și prin exploatarea oportunismului unor lideri politici. Consultările convocate de președintele Klaus Iohannis cu partidele parlamentare s-au dovedit o mascaradă. Persoana pe care președintele României dorea să o nominalizeze pentru candidatura la funcția de prim-ministru era deja stabilită, încă înainte de demisia Guvernului Ponta. Disprețul și formalismul cu care președintele României a tratat momentul constituțional al consultărilor în vederea formării unui nou guvern, a rezultat și din faptul că, deși Partidul Social Democrat a înaintat o propunere de candidat la funcția de prim-ministru, domnul Klaus Iohannis, nici măcar formal, nu a dat un răspuns acestei propuneri. Nici măcar pentru a o respinge, motivat ori nemotivat.

2. Unica rațiune a unui Guvern de tranziție, până la învestirea Guvernului rezultat din alegerile parlamentare în 2016, este aceea de a continua Programul de guvernare aprobat de Parlamentul României în decembrie 2012, neschimbat nici măcar de retragerea de la guvernare a P.N.L., în 2014. Preconizatul „Guvern Cioloș” nu și-a asumat public o asemenea continuitate. De aceea, este nevoie ca grupurile parlamentare ale P.S.D. să își asume, prin mijloace parlamentare, continuarea Programului de guvernare aprobat în 2012. Să sperăm că avem alături, ca și până acum, parlamentarii coaliției majoritare care a asigurat funcționarea Guvernului Ponta. Cu alte cuvinte, să ne asumăm continuitatea creșterii economice, a creșterii veniturilor populației, a investițiilor publice și dezvoltării. De asemenea, să ne asumăm continuarea proceselor de reformă în domeniul educației, al sistemului sanitar și al aparatului funcționăresc.

3. Prezența, în posibilul „Guvern Cioloș”, a unor membri P.S.D. sau asumați de P.S.D. în trecut, precum și a unor independenți respectabili și credibili, nu poate conduce la un compromis prin care Partidul Social Democrat să cauționeze și să legitimeze o deturnare neconstituțională și nedemocratică a actului de guvernare. În fapt, așa cum rezultă din procedura utilizată pentru constituire și obținerea învestirii, Dacian Cioloș nu va conduce un guvern de tehnocrați, ci un guvern de birocrați. În orice situație, responsabilitatea rezultatelor guvernării Cioloș revine, în întregime președintelui Klaus Iohannis, pe modelul Băsescu – Boc.

Partidul Social Democrat trebuie să rămână fidel angajamentelor asumate, obligațiilor constituționale și responsabilității publice rezultate din voința electoratului, astfel cum a fost exprimată în 2012„, a scris senatorul PSD, Şerban Nicolae, pe Facebook.

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Localitățile din România care au fost șterse de pe hartă. Aveau nume bizare și stârneau amuzamentul tuturor. Ce s-a întâmplat cu oamenii care locuiau acolo
Capital.ro
Vladimir Putin a ordonat retragerea. Umilință pentru Rusia: A însemnat o batjocură
Playtech.ro
Cele mai norocoase zodii în toamna 2024. Vor avea parte de mulți bani și iubire adevărată
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
ANALIZĂ. Cât de afectată este imaginea României de scandalul Dianei Șoșoacă în Parlamentul European
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
Bătaie între Harry și William. Până unde s-a ajuns
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
De ce și-a plimbat bărbatul iubita moartă cu căruciorul, vineri seara, în Sectorul 5. Ce le-a spus polițiștilor că s-ar fi întâmplat cu ea, de fapt
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Ce făcea dentista din Brăila cu pacienții în cabinet? Era singurul cabinet stomatologic fără camere de supraveghere
Capital.ro
Amendă de 500 de lei. Este lege pentru toți șoferii: Trebuie să fie vizibil
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
MUNCITOR DIN BISTRIȚA-NĂSĂUD PRINS ÎN FLAGRANT DISTRUGÂND O CAMERĂ DE SUPRAVEGHERE PE ȘANTIER
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE! JOE BIDEN a CONFIRMAT OFICIAL
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'