La cursul mediu al dolarului din 2014, cele 3,7 milioane de lei reprezinta un milion de dolari SUA. Sau 3900 de pensii medii nete, la valoarea de anul trecut a pensiei (845 lei/lunar).
Insa constatarile inspectorilor Curtii nu se opresc aici. La cele 21 de case teritoriale verificate de echipa de audit, s-au mai gasit:
1. Plati nelegale efectuate in anul 2014 in suma estimata de 757.000 lei, reprezentand pensii anticipate, anticipate partial, de invaliditate gradul I, II si III, incasate de persoane care au realizat in acelasi timp si venituri din salarii, venituri din drepturi de autor sau drepturi conexe si venituri din desfasurarea activitatii in baza contractelor/conventiilor incheiate potrivit Codului Civil. Aceasta constatare a rezultat in urma verificarilor efectuate de catre echipa de audit de la nivel central la 21 case teritoriale de pensii. Abateri similare, in suma de 8,818 milioane de lei au fost identificate si de catre camerele de conturi teritoriale la nivelul caselor teritoriale de pensii care au fost auditate in anul 2015. De mentionat ca aceasta categorie de abateri a fost identificata si in misiunile de audit din anii precedenti.
2. Plata sumei de 735.000 lei , reprezentand drepturi de personal acordate unor salariati care au fost mentinuti in functii publice de conducere la nivelul aparatului propriu al CNPP si la un numar de trei case teritoriale de pensii, ulterior indeplinirii conditiilor legale de pensionare, iar unele din acestea au incasat in aceiasi perioada si drepturi de pensii din sistemul public de pensii. In timpul misiunii de audit au fost emise de catre presedintele CNPP ordine de incetare a raporturilor de serviciu pentru unele persoane, iar pentru o persoana incetarea a avut loc anterior auditului.
3. Achitarea in mod voluntar a unor debite de pensii si cheltuieli de executare in contul executorilor judecatoresti, in suma de 365.000 lei, inainte de pronuntarea sentintelor definitive si irevocabile in procesele de contestare la executarea silita.
4. Plati nejustificate in suma de 138.000 lei reprezentand pensie de urmas/sot supravietuitor, in conditiile in care acestia nu se incadrau in conditiile prevazute de lege si realizau venituri brute lunare mai mari de 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat. De mentionat ca aceasta categorie de abateri a fost identificata si in misiunile de audit din anii precedenti.
5. Plata nelegala a sumei totale de 99.000 lei, reprezentand cheltuieli de executare silita, drepturi salariale pentru perioade in care beneficiarul a fost concediat si nu a lucrat efectiv, daune morale pentru care la nivelul entitatii nu au fost analizate cauzele si identificate persoanele responsabile de plata acestor sume. De mentionat ca aceasta categorie de abateri a fost identificata si in misiunile de audit din anii precedenti.
6. Necalcularea, neretinerea si nevirarea sumei de 81.000 lei, conform prevederilor legale in vigoare, reprezentand contributia lunara pentru asigurarile de sanatate de 5,5% datorata de pensionari cu venituri peste 740 lei si impozitul pe venit de 16% datorat de pensionari cu venituri mai mari de 1.000 lei. De mentionat ca aceasta categorie de abateri a fost identificata si in misiunile de audit din anii precedenti.
7. Plati nelegale in suma de 49 mii lei, reprezentand pensii pentru limita de varsta incasate de beneficiarii de drepturi din sistemul public de pensii care au desfasurat si activitati profesionale pe baza de contract individual de munca, raport de serviciu sau in baza actului de numire in functie, in institutii si alte entitati de stat, cu depasirea nivelului castigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.
8. Nerecuperarea, in termenul legal, a sumelor reprezentand concedii medicale platite salariatilor, din perioada 2010-2012, care depaseau sumele contributiilor datorate de entitate, precum si scaderea din evidente, fara documente justificative, a sumelor nerecuperate anterioare anului 2010.
9. Emiterea peste termenul legal de 45 de zile de la data inregistrarii solicitarii, a deciziilor privind admiterea, respingerea sau revizuirea cererilor de pensionare.
Cu privire la pensiile acordate ulterior datei decesului beneficiarilor, CNPP solicita „reformularea de plata nelegala, intrucat numai dupa verificarea tuturor cazurilor retinute de auditori, se poate stabili daca este vorba sau nu de o plata nelegala. Pana la verificare, discutam de ordonantarea la plata a unei sume dupa data decesului, suma ce poate fi ulterior: returnata de posta in baza conventiei incheiate (in masura in care platesc, raspunderea este a CN Posta Romana, iar sumele se recupereaza conform conventiei) sau retinuta de la plata de catre casele de pensii premergator operatiunii de incetare a platii. Astfel, trebuie facuta o distinctie intre sumele care ar putea fi platite in mod nelegal si cele returnate/retinute de la plata”.
Curtea de Conturi nu poate insa retine aceste argumente, cata vreme valoarea estimata a abaterii a fost determinata in baza esantioanelor extrase din bazele de date proprii ale CNPP care cuprindeau platile efectuate de entitate, scrie hotnews.ro. Abaterea a fost confirmata chiar de catre directorul Directiei documente de plata prin identificarea de catre acesta, in timpul auditului, a unor persoane decedate care inca mai figureaza cu drepturi in plata la nivelul lunii mai 2015, desi decesul acestora a survenit anterior acestei date, iar conform prevederilor legale in vigoare plata drepturilor trebuia sa inceteze incepand cu luna urmatoare.