„Am discutat un lucru care ține administrație, dar și de proiectul de buget, de investiții, dar și de autoritățile locale și am obținut promisiunea domnului prim-ministru că va proceda normal, cum trebuie procedat, adică toate alocările de fonduri să fie transparente, dar să și știm cum s-au alocat vreo două miliarde și ceva de euro către administrații doar în ultimele săptămâni și pe parcursul anilor”, a afirmat Blaga, potrivit Agerpres.
El a spus că toate ordinele de ministru trebuie publicate în Monitorul Oficial și că nu trebuie să se mai aloce fonduri prin ordin de ministru, ci prin hotărâre de Guvern.
„Prin urmare, toate ordinele de ministru publicate în Monitorul Oficial, așa cum este normal, ca să nu mai existe discuții, din acest punct de vedere, să știm exact unde s-au dus banii și dacă există vreo strategie județeană sau națională de care s-a ținut cont atunci când s-au alocat aceste fonduri și să nu se mai aloce fonduri prin ordin de ministru, decât prin hotărâre de Guvern, așa cum a fost în România în ultimii 22 de ani”, a adăugat Blaga.
La rândul său, copreședintele PNL Alina Gorghiu a spus că este firesc ca premierul Cioloș să facă o evaluare a oamenilor din administrație înainte de a lua o măsură în privința lor, adăugând că nu-și dorește nimeni să schimbe pesediști cu peneliști sau alți membri de partid, ci că trebuie început procesul de profesionalizare a administrației.
„Nu mă așteptam să ia vreo măsură fără să facă o evaluare, că doar nu o să punem carul înaintea boilor. Este absolut firesc să ne dorim, ca partid care a văzut cum s-a politizat de-a lungul vremii statul român, mai abitir ca niciodată în mandatul PSD, să ridicăm niște semne de întrebare cu privire la aparatul de stat în acest moment, dar, sigur, aparatul de stat este obiectul evaluării primului ministru și al Cancelariei primului ministru, în definitiv. Am convingerea că așa cum domnul Cioloș și-a făcut echipa cum a considerat domnia sa de cuviință, fără să ne întrebe și fără să vrem să participăm în vreun fel la aceste decizii, pentru că este atributul domniei sale, așa va putea să facă analiza pe care ne-o dorim asupra administrației. (…) Discuția a fost că nu-și dorește nimeni să schimbe pesediști cu peneliști sau alți membri de partid, ci evident cu toții am căzut de acord că este un T zero de la care ar trebui să începem procesul de profesionalizare a administrației”, a susținut Gorghiu.
Ea a adăugat că un guvern tehnocrat are mult mai la îndemână acest instrument de profesionalizare a administrației decât un guvern politic și și-a exprimat convingerea că „se va întâmpla și schimbarea unor oameni în timp, care se dovedesc a nu fi profesioniști, ci a fi puși acolo”.