Cristian Pîrvulescu: „Un guvern este o orchestră, poți să ai foarte mulți muzicieni, dar nu ai nevoie de experiență ca orchestra să sune armonios. Ai nevoie de un dirijor care să aibă și autoritate și prestigiu și talent. Iar eu nu știu care sunt talentele domnului Cioloș ca dirijor. A fost comisar european strict pe agricultură, iar acum trebuie să „cânte” după o partitură politică în care nu sunt convins că are experiență.”
„În calitate de comisar, Dacian Cioloș nu a negociat direct cu statele membre, ci prin echipa de tehnicieni de cea mai bună calitate pe care îi are Comisia Europeană. Sigur, domnul Cioloș a imprimat tendința acolo, dar era domeniul său.”
„Partidele politice au rolul de a crea legături în interiorul guvernului. Pe de altă parte, ce faci cu secretarii de stat? De la Bruxelles s-au adus oameni din a doua și a treia linie. Nu este un guvern cu persoane cunoscute. Pe unii îi cunosc, sunt competenți, pe alții îi cunosc și știu că se pricep în domeniile lor, dar știu și cum au ajuns în guvern. Este un guvern prezidențial. La Cotroceni, unii consilieri au fost mai prompți în a propune miniștri mai acceptabili decât alții. S-a dat o bătălie la Cotroceni. Mă bazez pe legăturile pe care le cunosc personal între unii miniștri propuși și unii consilieri de la Cotroceni. N-o să dezvolt ideea. Cred că presa, care are talentul de investigator, va descoperi aceste lucruri, pentru că în CV-urile acestor miniștri se găsesc destule elemente care să facă aceste conexiuni”, a mai adaugat Cristian Pîrvulescu.
Acesta este de părere că guvernul este tehnocrat, dar niciun astfel de guvern nu a reușit ceva în vreo țară. „Toate guvernele tehnocrate au fost pe perioade scurte sau au pregătit dictaturi. (…) Din câte am înțeles eu, pregătește o reformă care urmează să continue în anii următori, domnul Cioloș intentionează să rămână în acest joc mai multă vreme, nu doar un an”, a precizat acesta.
În continuare, Cristian Pîrvulescu a mai spus că: „Acum, guvernul beneficiază de condiții economice rezonabile, dar va trebui să reziste probabil acestor decizii greu de acceptat de Comisie și de FMI, luate de Ponta. Victor Ponta, știind că va părăsi guvernul, a vrut să lase un cadou otrăvit viitorului guvern și l-a lăsat. Acum au o mare problemă socială pentru că vor trebui să rezolve probabil deficitele bugetare”.
Băsescu: Aici e demagogia – guvern de tehnocrați, dar care trebuie să cerșească votul politicienilor
Şi președintele Mișcării Populare, Traian Băsescu, consideră că ideea unui guvern de tehnocrați reprezintă o demagogie dat fiind faptul că „trebuie să cerșească votul politicienilor”, fostul șef al statului afirmând că este împotriva guvernelor tehnocrate.
„Cred că nu a mai fost nimeni în afară de Cioloș pe lista lui Iohannis, Dacian Cioloș era funcțional și în cazul unui guvern de tehnocrați și în cazul unui guvern politic. Pe el îl recomandă politic faptul că a fost totuși din partea PNL în Guvernul Tăriceanu, (…) dar a fost un comisar susținut de PPE, cinci ani de mandat, nu poate spune că e neatins din punct de vedere politic, dimpotrivă, a făcut politicile de centru-dreapta ale PPE la nivel european. Aici e demagogia — guvern de tehnocrați, dar care trebuie să cerșească votul politicienilor, or politicienii aceia când spun ‘da, domnul Cioloș, îți dăm voturile PSD, dar îți cerem mai multe lucruri’, de aceea eu sunt împotriva guvernelor tehnocrate”, a declarat Traian Băsescu, duminică, în exclusivitate la România TV.
Întrebat cât crede că va rezista Guvernul Cioloș, în condițiile în care acesta va fi votat de Parlament, fostul șef al statului a răspuns: „Dacă își respectă obligațiile față de partide stă până la alegerile viitoare. Dacă nu și le respectă, o să cadă repede. Eu nu știu ce înțelegere are cu PNL și cu PSD și cu UNPR, dar dacă își respectă angajamentele, adică dacă răspunde, așa cum s-a angajat, condițiilor puse de partide, va sta până la alegerile legislative”.