Darius Vâlcov, pus sub control judiciar pentru luare de mită şi trafic de influenţă

Procurorii DNA au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pentru 60 de zile față de Darius Vâlcov, la data faptelor primar al municipiului Slatina, respectiv senator, într-un al treilea dosar. Vâlcov este acuzat de luare de mită (două infracțiuni) și trafic de influență. 
Filip Stan
16 nov. 2015, 10:40
Darius Vâlcov, pus sub control judiciar pentru luare de mită şi trafic de influenţă

Procurorii DNA au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile începând de la data de 16.11.2015 până la data de 14.01.2016, față de inculpatul VÂLCOV DARIUS-BOGDAN, la data faptelor primar al municipiului Slatina respectiv senator în Parlamentul României, cu privire la săvârşirea infracțiunilor de luare de mită (2 infracţiuni) şi trafic de influenţă, precizează DNA.

Potrivit procurorilor, în perioada noiembrie-decembrie 2012, inculpatul Vâlcov Darius-Bogdan, în calitate de primar al municipiului Slatina, i-a pretins unui denunțător un procentaj de aproximativ 10-15% din sumele încasate de societatea unui om de afaceri (denunțător în cauză) de la Primăria Slatina, în baza unui contract semnat anterior, iar în perioada 21 ianuarie – 13 iunie 2013 a primit, în mai multe tranșe, de la respectiva societate, printr-o firmă intermediară, suma de 2.146.270 lei, astfel încât denunțătorul să nu întâmpine probleme în derularea contractului și să primească banii la timp pentru lucrările efectuate.

„Contractul avea ca obiect elaborarea studiilor de fezabilitate, proiectelor tehnice și execuția lucrărilor pentru izolarea termică a fațadelor a 131 de blocuri din municipiul Slatina, fiind în valoare de 24.833.258 lei fără TVA.
În aceeaşi manieră a procedat inculpatul şi în cazul unui alt contract încheiat de instituţia publică pe care o reprezenta cu o altă societate comercială, privind reabilitarea Centrului istoric al oraşului Slatina, preţul contractului fiind de 7.726.919 lei fără TVA.

Astfel, în luna iunie 2012, inculpatul Vâlcov Darius-Bogdan a pretins de la administratorul firmei respective, printr-un intermediar, un procent de 10% din valoarea contractului, pentru semnarea respectivului act de către autoritatea contractantă şi efectuarea la timp a plăţilor, iar, ulterior, a primit prin intermediul unor persoane suma totală de 450.000 lei.

La data de 23 iulie 2014, între S.C. Compania de Apă Olt S.A., şi aceeaşi firmă s-a încheiat un contract de lucrări având ca obiect „Continuarea lucrărilor de reabilitare şi extindere a reţelelor de apă şi apă uzată în aglomerările Potcoava şi Scorniceşti”, preţul licitat contractat fiind de 17.000.000 lei fără TVA.

Ulterior, la data de 27 august 2014, înainte de data emiterii primei facturi către S.C. Compania De Apă Olt S.A., administratorul firmei respective a fost contactat de o persoană din cercul de apropiaţi ai inculpatului Vâlcov Darius-Bogdan, care i-a comunicat că acesta din urmă îi pretinde 10% din valoarea contractului respectiv, pentru „a interveni la conducerea companiei în vederea efectuării la timp a plăţilor aferente contractului”, lucru cu care omul de afaceri a fost de acord.

Suma de 1.700.000 lei (echivalentul unui procent de 10%), pretinsă în modalitatea descrisă mai sus, urma să-i fie remisă inculpatului după primirea de către societatea respectivă a unui „avans mai mare pentru lucrările efectuate”, acesta urmând să depună diligenţele necesare în acest sens.

Ulterior, în lunile septembrie şi decembrie 2014, inculpatul a primit, în două tranşe, de la omul de afaceri, tot prin intermediari, suma de bani pretinsă iniţial.

Suma totală primită de inculpat în urma săvârşirii celor trei infracţiuni de corupţie se ridică la 4.296.270 lei.
În cauză, procurorii anticorupţie au dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra unor bunuri (piese de mobilier folosite la amenajarea hotelului pe care inculpatul îl deţine în municipiul Slatina) şi asupra unei sume de bani existente în contul unei societăţi pe care inculpatul Vâlcov Darius-Bogdan o controla prin interpuşi”, se arată în comunicatul DNA.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, Vâlcov trebuie să respecte următoarele obligații:

a) să se prezinte la organul de urmărire, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat,
b) să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinţei,
c) să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat,
d) să nu depăşească limita teritorială a României, decât cu încuviinţarea prealabilă a organelor judiciare,
e) să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar,
f) să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme.

În caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

 DNA solicită redeschiderea urmăririi penale pentru Darius Valcov şi alte opt persoane

Instanța a admis cererea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție Direcția Națională Anticorupție de confirmare a redeschiderii urmăririi penale față de Darius Vâlcov și alte opt persoane. Pe lângă Darius Vâlcov, în această cauză mai au calitatea de învinuiți: fostul primar al municipiului Slatina, Minel Prina; președintele Consiliului Județean (CJ) Olt, Paul Stănescu; vicepreședintele CJ Olt, Marius Oprescu; soția deputatului Daniel Bărbulescu, Andra Bărbulescu; oamenii de afaceri Ovidiu Ramba, Laurențiu Șerban, Cristian Tomescu, Bogdan Langa, ultimii patru fiind patroni sau acționari principali ai unor firme care au derulat contracte cu Primăria Slatina.

DNA a solicitat în luna iulie redeschiderea urmăririi penale față de fostul ministru al Finanțelor, Darius Vâlcov și celelalte opt persoane acuzate de fapte de corupție.

Avocatul Ion Vedere, apărător al Andrei Bărbulescu, a explicat săptămâna trecută faptul că procurorii cer redeschiderea urmării penale într-o cauză soluționată anterior cu neînceperea urmăririi penale, ce a avut în vedere o sesizare făcută de fostul deputat Nicolae Stan. Acesta a depus, în 2012, o sesizare împotriva mai multor politicieni și oameni de afaceri din județul Olt, în care erau 16 puncte de acuzare, printre care și unele referitoare la contracte de concesiune încheiate de Primăria Slatina cu diferite firme.

În urmă cu trei ani, fostul deputat de Olt, Nicolae Stan, fost primar al comunei Colonești, a reclamat la DNA fapte de corupție în legătură cu contracte de concesiune a unor servicii, achiziții, contracte de execuție lucrări, sponsorizări încheiate de primăria Slatina, în perioada în care Darius Vâlcov a fost primar, cu firme ale oamenilor afaceri Cristian Tomescu, Bogdan Langa, Laurențiu Șerban și Ovidiu Ramba etc.

DNA Craiova a emis ordonanță de netrimitere în judecată la sesizările și reclamațiile lui Nicolae Stan. Acesta a atacat ordonanța procurorilor la Înalta Curte de Casație și Justiție, instanță care în 2014 a respins plângerea formulată de Nicolae Stan și l-a obligat pe acesta la plata a 50 de lei cheltuieli de judecată.

Spynews
Surpriza anului în televiziune! O emisiune fenomen, un brand în presa de monden, revine în curând! Antena Stars pregătește lovitura
Bzi.ro
Andreea Bălan, provocatoare într-un costum de baie minuscul! A făcut senzație pe plajă, la 40 de ani
Fanatik.ro
Orașul celebru din România care s-a depopulat masiv. E considerat o adevărată perlă a turismului românesc, vizitat de sute de mii de turiști, dar părăsit de locuitori, mai are doar 4.060
Capital.ro
Vladimir Putin a dat ordinul. Decizia de care toți se temeau, în plin război: Este necesar
Playtech.ro
WOW cum arată casa lui Alain Delon din Franța. E UNICĂ în lume, nimeni NU are așa vilă
DailyBusiness
NU MAI SUNT BANI PENTRU ACEȘTI ROMÂNI! Bugetul a fost epuizat
Adevarul
Portretul șefului FSB care ar putea ajunge pe scaunul lui Vladimir Putin
Spynews
A fost înregistrat primul deces din cauza virusului West Nile în România. Alți doi pacienți au ajuns la spital, iar unul dintre ei e în stare gravă
Spynews
Lovitură grea pentru Brad Pitt! Fiica Angelinei Jolie a renunțat oficial la numele tatălui ei
Evz.ro
Femeia cu cei mai mulți copii din lume. Suferea de un sindrom rar întâlnit
Ego.ro
Singura femeie care l-a părăsit pe Alain Delon i-a înnebunit pe bărbați cu trupul ei! FOTO incredibile, la 58 de ani
Prosport.ro
FOTO. E gata să se dezbrace total. „Cred că sunt hot. Vreau să-mi arăt corpul”
wowbiz.ro
Vacanța de vară, prelungită! Anunț de ultimă oră pentru elevi
Cancan.ro
Job-ul din România plătit cu 4.800 lei/lună pentru care se cer doar 8 clase. Primești tichete de masă și decontarea transportului
Playsport.ro
Cum a fost surprins Rică Răducanu la terasa pe care o are la Neptun. Celui care l-a filmat nu i-a venit să creadă
kanald.ro
Momente de coșmar pentru pensionarii care și-au primit deciziile de recalculare! „Mi s-au tăiat 500 de lei”. Românii s-au strâns, revoltați, în fața caselor de pensii
Capital.ro
Doliu național în Biserica din România. S-a stins cel mai iubit părinte: A fost chemat de Dumnezeu
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Românca și-a părăsit soțul în America și se iubește cu un milionar celebru!
stirilekanald.ro
"A strigat 'tati' și..." Tatăl băiețelului de 8 ani mort la cursurile de înot, mărturii cutremurătoare
substantial.ro
Lansetele Okuma: performanță și inovație pe malul apei
MediaFlux
LOVITURĂ TOTALĂ pentru DONAL TRUMP! NIMENI nu se AȘTEPTA la asta în ALEGERILE din SUA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...