Dacian Cioloş, ultima rundă de discuţii cu partidele. Cum votează UNPR, UDMR şi ALDE UPDATE

Premierul desemnat Dacian Cioloş s-a întalnit, luni, cu liderii UNPR. La finalul discuţiilor, Gabriel Oprea a declarat că UNPR va vota cabinetul Cioloş în plenul comun al celor două Camere. Cioloş a continuat negocierile cu liderii ALDE, UDMR, precum şi cu reprezentanţii minorităţilor naţionale.
Ionela Marcu
16 nov. 2015, 10:51
Dacian Cioloş, ultima rundă de discuţii cu partidele. Cum votează UNPR, UDMR şi ALDE UPDATE

UPDATE 18.00 Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, luni, că parlamentarii formațiunii sale se vor regăsi în majoritatea cu care noul Guvern urmează să fie învestit în Parlament, adăugând că dorește continuată consultarea cu guvernanții pe proiecte punctuale.

UPDATE 17.25 Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a anunțat luni, după Biroul Politic al partidului, că parlamentarii acestei formațiuni politice vor vota împotriva învestirii Guvernului Cioloș.

UPDATE 16.35 Dacian Cioloş a declarat după discuţiile cu liderii UDMR că noul Guvern se poate baza pe votul acestui partid.

Ama avut încă o discuţie cu grupul parlamentar UDMR. Am avut în urmă cu câteva zile o discuţie cvu preşedintele partidului Kelemen Hunor. De data asta am putut să vorbim mai aplicat cu membrii grupului şi despre programul, logica şi conţinutul programului de guvernare. Concluzia la care eu am ajuns, fără să ştiu rezultatul votului în grup: cred că acest Guvernul se poate baza în mare parte pe sprijinul şi pe votul grupului UDMR marţi”, a precizat premierul desemnat.

Dacian Cioloş a adăugat că a purtat mai multe discuţii cu partidele pentru a „testa” multe din iniţiativele societăţii civile pentru ca mai apoi să le înainteze Parlamentului.

„Am preluat foarte multe din iniţiativele şi ideile străzii, societăţii civile, pe care am vrut să le testez pentru că asta a fost cererea cumva directă sau indirectă a acestora să avansez, să înaintez aceste propuneri Parlamentului”, a adăugat premierul desemnat.

Liderul UDMR şi-a arătat sprjinul pentru noul Guvern căruia, marţi, partidul îi va acorda votul de încredere.

„Prima variantă a programului de guvernare a fost puţin schimbată şi, într-adevăr, putem spune că în perioada următoare şi până la alegerile parlamentare pot fi creionate nişte reforme extrem de inportante (…) Este extrem de importantă câştigarea încrederea cetăţenilor, inclusiv a comunităţii maghiari în administraţia centrală. Noi considerăm că probleme economice, fiscale trebuie gândite în aşa fel în aşa fel încât bunăstarea fiecărui om să fie asigurată. (…) Pentru investitură nu văd nicio problemă, oprobabuil că va fi o majoritate extrem de mare la care ne vom regăsi şi noi marţi la vot””, a declarat Kelemen Hunor.

UPDATE 15.30 Dacian Cioloş discută cu parlamentarii UDMR.

UPDATE 14.15 „Nu stiu care va fi decizia parlamentarilor ALDE, dar cred ca am avut discutie clarificatoare”, a spus Dacian Cioloş după discuţiile cu liderii ALDE.

Întrebat dacă va susţine majorarea salariilor şi creşterea pensiilor, Cioloş a spus: „Acest Guvern își va asuma deciziile care au fost luate de către Parlament până acum, și în privința Codului fiscal, și în privința creșterii salariilor, în măsura în care aceste decizii cumulate nu vor duce bugetul la un deficit care să treacă peste 3%. Până preluăm guvernarea efectiv ca să vedem documentele și să ne facem propria analiză nu pot să vă dau mai multe detalii. (…) Există la Ministerul Finanțelor un proiect de buget, va trebui să-l luăm în considerare, pentru că nu o să avem timp să luăm procesul de la capăt, dar nu pot să vă dau mai multe detalii până nu o să avem propria noastră analiză”.

Despre revizuirea MTO, Cioloș a spus că „nu va exista”, iar despre comasarea alegerilor că va fi realizată doar dacă va fi susținere politică în Parlament.

„Vom face acest lucru (n.r. comasarea alegerilor) doar în măsura în care vom ști că ar exista susținere politică în Parlament. Altfel nu vom face. În programul de guvernare am introdus mai multe măsuri care au venit și din partea societății și, neavând un partid politic cu care să pregătim acest program de guvernare, am vrut să punem în acest proiect anumite idei pe care să le discutăm cu grupurile politice”, a mai spus Cioloș.

UPDATE 13.30 Dacian Cioloş se întâlneşte cu grupurile deputaților și senatorilor ALDE. La întâlnire sunt prezenți copreședinții ALDE Călin Popescu-Tăriceanu și Daniel Constantin.

„Vrem să ascultăm de la dumneavoastră câteva comentarii în legătură cu prioritățile programului de guvernare, cât și prezentarea listei Guvernului”, a spus Tăriceanu.

Înainte de ALDE, premierul desemnat Dacian Cioloş s-a întâlnit cu liderii UNPR.

„Are toate voturile celui de-al treilea grup parlamentar dintre cele două Camere„, a spus Gabriel Oprea, după discuţiile cu Dacian Cioloş.

Dacian Cioloş a fost întrebat de jurnalişti cum va realiza comasarea alegerilor, aşa cum prevede programul de guvernare pe care îl propune.

As vrea ca in programul de guvernare sa ne concentram pe cele 12 masuri pe care le-ati vazut acolo care sunt prioritare. Celelalte masuri din partea a doua urmeaza sa fie detaliate în funcţie de rezultatul discutiilor cu comisiile parlamentare.

Noi  am elaborat unele masuri sectoriale in paralel cu selectarea ministrilor si ministrii desemnati se vor angaja azi ca pana inainte de 15 decembrie să venim cu plan de acţiuni mai detaliate.

Este vorba in acea parte a programului de câteva masuri pe care vrem sa le testam in consultarile cu parlamentarii si vom vedea dupa in functie de reactii„, a spus evaziv Cioloş.

Acesta a precizat că reviziuirea Constituţiei nu este o prioritate, de aceea nu poate fi găsită în programul de guvernare.

CITEŞTE ŞI PROGRAMUL DE GUVERNARE al lui Dacian Cioloş: Alegeri COMASATE, cu mandate de 5 ani. VEZI DOCUMENTUL

 

 

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Cât de ieftine sunt, de fapt, casele în Spania. Mulți români și-au cumpărat deja locuințe cu piscină și etaj. Dai și de două ori mai puțin decât pe apartamentele din Militari, Veteranilor sau Berceni
Capital.ro
Vladimir Putin a ordonat retragerea. Umilință pentru Rusia: A însemnat o batjocură
Playtech.ro
Cele mai norocoase zodii în toamna 2024. Vor avea parte de mulți bani și iubire adevărată
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
ANALIZĂ. Cât de afectată este imaginea României de scandalul Dianei Șoșoacă în Parlamentul European
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
Bătaie între Harry și William. Până unde s-a ajuns
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
De ce a pus Jador stop relației cu Oana Ciocan. Ce îi făcea artistului în intimitate 😱 E s-ar fi săturat să fie...
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
Amendă de 500 de lei. Este lege pentru toți șoferii: Trebuie să fie vizibil
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Nicușor Dan anunță recuperarea în instanță a unor clădiri adiacente Pasajului Macca-Vilacrosse
MediaFlux
⁠Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ilie. Ce trebuie să respecte orice creștin
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'