Hotararea adoptata luni de Consiliul general al municipiului Bucuresti arata ca banii trebuie restituiti in cel mult 20 de ani. Cei 248 milioane de lei vor fi folositi pentru acoperirea unei gauri negre rezultate din cauza faptului ca din 2011 pana acum pretul energiei termice a crescut cu circa 23%, insa aceasta majorare nu a fost aprobata de Consiliul General al Municipiului Bucuresti, deci nu a putut fi aplicata la populatie sau subventionata.
CITEŞTE ŞI Primarul Capitalei: RADET nu mai are autorizaţie de la ANRSC. Funcţionează un pic pe lângă parametri
Astfel ca RADET a cumparat energie scumpa de la ELCEN, dar a fost nevoita sa o vanda mult mai ieftin catre populatie, din cauza ca primarul Sorin Oprescu si consilierii generali nu si-au asumat aceasta majorare. Oficialii RADET sustin ca au cerut majorarea pretului la gigacalorie anul trecut, inainte de alegerile prezidentiale, insa cererea nu a fost aprobata. Si primarul Sorin Oprescu si consilierii generali, cei care urmau sa decida daca aproba sau nu scumpirea, au declarat ca nu sunt de acord cu aceasta majorare, ba mai mult, ca doresc scaderea pretului la populatie. Din punct de vedere legal, Sorin Oprescu trebuia sa initieze proiectul de hotarare privind majorarea pretului la gigacalorie.
„Suma de 248 milioane de lei a rezultat din diferenta dintre costul real de producere si transport a energiei termice si tarifele aprobate de municipalitate. Cu cei 248 milioane lei acoperim aceasta diferenta de tarif pana la finalul anului 2015. Ca lucrurile sa intre pe un fagas normal, Consiliul general al Municipiului Bucuresti trebuie sa ia act de aceste majorari apoi sa decida daca le va suporta populatia sau vor fi subventionate„, a declarat Gabriel Dumitrascu, seful Consiliului de Administratie al RADET pentru HotNews.ro.