„Facem apel la toate statele să contribuie la soluționarea acestei crize și să împartă sarcina care este legată în special de relocalizarea refugiaților, drepturile acestora, ajutorul umanitar. Importanța crizei actuale a refugiaților constituie o îngrijorare mondială (…). Trebuie o abordare coordonată și completă pentru a răspunde la această criză și la consecințele ei pe termen lung„, se arată în declarația G20, preluată de Agerpres.
Aceștia invită în continuare „toate statele să întărească, după posibilitățile lor, sprijinul pentru organizațiile internaționale competente în vederea creșterii capacităților acestora de a ajuta țările vizate să răspundă la această criză„.
Citeşte şi Polonia NU va mai accepta cote obligatorii de refugiaţi după atentatele din Franţa
Confruntată de mai multe luni cu un aflux numeros de refugiați, provenind în special din Siria, Uniunea Europeană negociază cu Turcia, țară care a primit oficial 2,2 milioane de sirieni, și cu statele limitrofe pentru ca acestea să oprească valul de imigranți, în schimbul unui ajutor financiar. De la începutul acestui an, peste 800.000 de imigranți, veniți în special din Africa și Orientul Mijlociu, au ajuns în Europa, majoritatea via Turcia.
Numeroase state europene, în special din estul continentului, și-au manifestat îngrijorarea față de acest exod în masă, îngrijorări care s-au amplificat după atentatele recente de la Paris, soldate cu cel puțin 129 de morți, notează agenția citată.