Specialiștii au emis mai multe recomandări pentru șoferi, menite sa-i ajute să reducă emisiile de dioxid de carbon și consumul de benzină și motorină, scrie digi24.ro. Menținerea vehiculului în stare bună de funcționare, verificarea periodică a nivelului de ulei și ținerea sub control a presiunii anvelopelor sunt doar câteva dintre trucurile dezvăluite de inițiatori.
Citeşte şi Ce trebuie să faci pentru ca maşina să nu te lase în drum în toiul iernii
„Îndepărtați greutățile inutile din portbagaj sau de pe locurile din spate. Cu cât mașina este mai grea, cu atât mai mult trebuie să tureze motorul, consumând mai mult carburant. Închideți geamurile, în special la viteză mare, și demontați portbagajele exterioare goale. Acest lucru reduce rezistența la vânt și poate micșora consumul de carburant și emisiile de CO2 cu până la 10%”, se spune în documentul citat de Agerpres.
De asemenea, conducătorilor auto le este recomandat să folosească aerul condiționat numai dacă este necesar, asta pentru că folosirea lui crește consumul de carburant și emisiile de dioxid de carbon cu până la 5%.
„În plus, începeți să conduceți imediat după ce porniți motorul și opriți-l când staționați mai mult de un minut. Motoarele moderne sunt concepute pentru a porni imediat, reducând astfel consumul de carburant. Conduceți cu viteză rezonabilă și, mai presus de orice, conduceți ușor. De fiecare dată când accelerați sau frânați brusc, motorul folosește mai mult carburant și produce mai mult CO2”, este un alt sfat al specialiștilor.
Citeşte şi Ce trebuie să faci ca să îţi pregăteşti maşina de iarnă. Cât costă o verificare la un service auto
Datele oficiale ale Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) relevă faptul că, la sfârșitul anului 2014, parcul auto național din România ajunsese la 6.270.615 unități, în creștere cu 4,77% față de aceeași perioadă din 2013.