„Nu cred că democrația este slăbită cu acest guvern, însă cred cu tărie că democrația poate să iasă întărită printr-o activitate guvernamentală eficientă a acestui guvern. Partidele pot profita de acest guvern pentru a eficientiza administrația, pentru a recâștiga încrederea românilor și vă asigur că guvernul va fi un partener deschis. Suntem conștienți că, neavând un sprijin politic majoritar permanent definit printr-un program de guvernare elaborat și susținut de partide sau de o coaliție de partide, va fi nevoie să avem un dialog permanent cu dvs și acest lucru îl vom face„, a declarat Dacian Cioloș în plenul Parlamentului.
În ceea ce privește depolitizarea, premierul desemnat a spus că aceasta se va face ca o consecință a creșterii eficienței administrației. „Cred că de asta are nevoie și politicul, de asta are nevoie și societatea și, dacă ne ascundem în spatele acestei lipse de eficiență, o să pierdem cu toții„, a punctat Cioloș.
El a precizat că nu există în programul de guvernare măsuri anticonstituționale, pentru că Guvernul se va ghida după Constituție. „Programul de guvernare cuprinde măsuri esențiale pe care ne-am angajat să le ducem la îndeplinire timp de un an de zile, dar am evitat să creăm un document stufos doar de dragul de a avea un număr de pagini și de a lista măsuri fără ca aceste măsuri să le fi discutat în prealabil cu miniștrii desemnați„, a adăugat premierul desemnat.
Cioloș a reafirmat că Executivul are intenția să se deschidă dialogului cu societatea, asta însă nu pentru a înlocui rolul Parlamentului, ci pentru a întări legitimitatea actului guvernamental.
„De ceea, ce avem cel mai mult nevoie în această perioadă este încredere. Ca popor, ca societate în acești ultimi ani, din diferite motive, am pierdut foarte mult încrederea în noi și vedem cât de multă energie putem concentra în a protesta. Și protestul este un act democratic, dar ceea ce acest guvern odată legitimat prin actul dvs vrea să facă este să orienteze această energie a protestului spre o energie a creativității pentru că eu cred că putem să ne reconstruim destinul, putem să ne reconstruim viitorul și încrederea în noi înșine împreună dacă avem încredere unii în alții. Noi pornim cu încredere în dvs și în buna credință a dvs de a ne ajuta să ne ducem misiunea la bun sfârșit„, a conchis premierul desemnat.
„Dacă acest Guvern va trece de votul Parlamentului, democrația reprezentativă va fi destituită. O singură persoană, chiar și aleasă, fie ea și președintele României, își va impune voința luând drept pretext programul antipolitic, antidemocratic și antiparlamentar al unei minorități. (…) Să recunoaștem cu luciditate, așa cum se prezintă astăzi în fața Parlamentului, tehnocrația ucide democrația. Instalarea unui guvern prezidențial va marca trecerea la un regim politic care golește de conținut democrația reprezentativă, la un regim politic ce va excede principiile constituționale, care va pune în pericol drepturile și libertățile cetățenești, valorile democratice și statul de drept și care va transforma Parlamentul într-o formă fără fond”, a declarat Tăriceanu, în plenul reunit