Iohannis, despre sistemul educaţional: Copiii noştri sunt prea IMPORTANŢI pentru a EXPERIMENTA constant FORME FĂRĂ FOND

Președintele Klaus Iohannis este de părere că în domeniul cercetării și educației este nevoie de un plan pe termen lung, șeful statului arătând că în acest caz deciziile nu trebuie luate în grabă sau sub presiune, deoarece "schimbările de azi pe mâine au demonstrat că nu trec proba timpului".
Iulian Tudor
17 nov. 2015, 15:52
Iohannis, despre sistemul educaţional: Copiii noştri sunt prea IMPORTANŢI pentru a EXPERIMENTA constant FORME FĂRĂ FOND

„Este momentul să punem capăt reformelor făcute în pripă, fără studii de impact sau de evaluare a politicilor care le preced. Educația și cercetarea sunt vitale pentru a construi o Românie modernă, iar copiii noștri sunt prea importanți pentru a experimenta constant forme fără fond”, a declarat Klaus Iohannis, marți, la dezbaterea cu tema „Perspectiva elevilor asupra sistemului de învățământ din România”, organizată la Palatul Cotroceni.

Citeşte şi: Senatoarea Cristiana Anghel: Astăzi ar fi trebuit să votăm SUSPENDAREA lui Klaus Iohannis VIDEO

El a precizat că, în următorii doi ani, ar trebui parcurse trei mari etape ale dezbaterii propuse în domeniul educației.

„În primul an vom dezbate principalele opțiuni strategice ale României privind sistemul național de educație, care vor fi transformate în obiective de țară și integrate într-o viziune pe termen lung. (…) Este important ca deciziile și opțiunile pentru viitor să nu fie gândite numai la Cotroceni sau la Guvern. De aceea le vom prelua din societate, de la ONG-uri și experți, școli și universități, profesori și elevi, părinți și angajatori, de la cetățeni pur și simplu”, a spus Iohannis.

Președintele a subliniat că este nevoie de un portal de exprimare activă, de o campanie de comunicare și dezbateri.

„În cea de a doua etapă îmi doresc ca, pornind de la viziunea societății, să fie elaborate de către experți o strategie și un plan operațional care ulterior vor fi puse din nou în dezbatere publică. Aceste documente ar urma să stea la baza elaborării unui nou cadru legislativ în educație, care va reprezenta un instrument de punere în operă a unei viziuni și a unei strategii asumate, nu un scop în sine”, a arătat Iohannis.

El a indicat că, la finalul anului 2017, în ultima etapă a dezbaterilor, își dorește ca România să aibă un mix de politici și un model de guvernanță pe zona de educație și cercetare, care să răspundă viziunii și țintei naționale, să asigure atingerea obiectivelor strategice și implementarea planului operațional.

Șeful statului a subliniat că educația este o temă de maximă importanță, opinând că implicarea elevilor și studenților este necesară pentru procesul decizional.

În cadrul dezbaterii, el a împărtășit din experiența lui de cadru didactic, arătând că pe parcursul acestei cariere a constatat inconstanța reformelor, lipsa de viziune și de preocupare pentru încurajarea performanțelor.

„Ca profesor am resimțit importanța reconsolidării statutului dascălilor în societate și necesitatea de a atrage la catedră oameni bine pregătiți, motivați, pentru care a fi profesor nu este un simplu loc de muncă, este o vocație. Cred că această comunitate trebuie să-și recapete respectul, demnitatea și finanțarea pe care o merită. Profesorii au nevoie de repere clare, de oportunități de formare continuă, de o evaluare axată pe evoluția elevilor”, a afirmat Iohannis.

Președintele a menționat că, după dezbatere, va merge la ceremonia de depunere a jurământului de învestitură de către noul Guvern. „Este prima dată când, în deschiderea unei ceremonii de depunere a jurământului pentru noul Guvern, se ține o conferință despre elevi. Poate să fie numai de bun augur”, a spus Iohannis.

DailyBusiness
Gigi Becali, scut pentru David Popovici. Mesaj dur pentru CTP: „Trebuie să bagi capul în pământ și să nu sufli în fața campionului olimpic!”
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Cum arată Andreea Esca în costum de baie, la 52 de ani! Vedeta și-a lăsat fanii mască! – FOTO
Fanatik.ro
Cel mai simplu fel de mâncare pentru mic dejun. Îți ia câteva minute să-l faci, este nutritiv și poate fi păstrat 3 zile la frigider
Capital.ro
EL îl va înlocui pe Călin Georgescu. Decizia care detonează România: Nu concurent, în locul lui!
Playtech.ro
Tratament inuman la centrele de minori din Târgu Mureș: copiii cu dizabilități sunt încuiați pe dinafară, li se dau medicamente expirate
DailyBusiness
Metoda finlandeză de încălzire. Cum poți avea o casă călduroasă fără a cheltui prea mulți bani pe facturi
Adevarul
Călin Georgescu continuă să împrăștie informații false: i-a zis unui fost contractor CIA că NATO va ataca Rusia de la baza Kogălniceanu din România
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Irina Loghin, în scaun cu rotile. Ce a pățit regina muzicii populare
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
kanald.ro
El este George, tânărul de 37 de ani din Tulcea care și-a pus capăt zilelor din cauza singurătății. Bărbatul se certase cu soția și avea ordin de restricție
Cancan.ro
Alertă „freezing rain” în București. Pe ce dată plouă cu gheață, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie pentru românii care alimentează cu motorină. 30 martie, ultima zi. Ordin la Guvern
StirileBZI
Câți bani îți trebuie ca să faci nuntă în 2025: Prețurile au crescut enorm!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
stirilekanald.ro
Andrei, băiatul de 15 ani ucis în bătaie de prieteni, dus pentru ultima dată acasă. Bunica îl plânge cu lacrimi amare: „A fost abandonat de mamă și de tată”
substantial.ro
Aproape 1.300 de ucraineni din Europa se alătură unei legiuni de voluntari în Polonia
MediaFlux
CINE IESE la PENSIE în 2025! TABELUL VÂRSTEI de PENSIONARE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cutiuța muzicală: marii chitariști ai rockului