Comerţul internaţional al României a crescut cu 6,4% în primele şapte luni, la 68 miliarde euro

Valoarea totală a comerțului internațional al României a fost de 68 de miliarde de euro, în primele șapte luni ale acestui an, în creștere cu 6,4% față de perioada similară a anului 2014, cu exporturi de 32 miliarde de euro și importuri de 36 miliarde de euro, potrivit bilanțului prezentat marți de fostul ministru al Economiei, Mihai Tudose, pe pagina de internet a instituției.
Romania TV
17 nov. 2015, 18:58
Comerţul internaţional al României a crescut cu 6,4% în primele şapte luni, la 68 miliarde euro

Companiile aflate în portofoliul ministerului au înregistrat, în primele șase luni din acest an, o creștere de peste 12 ori a volumului investițiilor, de peste opt ori a veniturilor totale și a cifrei de afaceri, comparativ cu o creștere de patru ori a cheltuielilor, față de aceeași perioadă a anului 2014.

Dividendele încasate în acest an de la societățile din subordinea ministerului s-au cifrat la aproape 301 milioane de lei, în creștere cu 779,6% față de dividendele încasate și virate la bugetul statului în anul 2014 (aproximativ 38,6 milioane de lei).

Fostul Ministru al Economiei a făcut și un bilanț al unor companii din subordine amintind situația Oltchim, combinat aflat în reorganizare judiciară. Potrivit sursei citate, cifra de afaceri a Oltchim SA a crescut cu 31% față de aceeași perioadă a anului trecut, de la 436 milioane de lei, la 571 milioane de lei. Pierderea totală din activitatea curentă a fost redusă cu 157 milioane de lei, de la nivelul de 173 milioane de lei la intrarea în insolvență, la 16 milioane de lei în 2015.

De asemenea, EBITDA (profitul înainte de dobânzi, taxe, deprecieri și amortizări) s-a îmbunătățit cu 109 milioane de lei de la—75 milioane de lei la intrarea în insolvență la +34 milioane de lei în 2015. Producția fizică a crescut la principalul produs de export cu 33% față de anul 2014.

„Rezultatele acumulate au permis companiei să-și plătească integral datoriile curente și să reducă nivelul arieratelor. Numai în perioada iunie-septembrie 2015 arieratele au fost reduse cu 7,95 milioane de lei”, se precizează în document, potrivit Agerpres.

În sectorul transportului de energie și gaze naturale, Transgaz a propus pentru includerea în cea de-a doua listă a proiectelor de interes comun conducta de gaze din Bulgaria în Austria, via România și Ungaria și dezvoltarea pe teritoriul României a coridorului sudic pentru preluarea gazelor din Marea Neagră (conducta Marea Neagră — Podișor). Un alt proiect vizează Coridorul Central (Isaccea — Coroi — Hațeg — Horia) și constă în reabilitarea a aproximativ 400 km de conductă din actualul sistem, înlocuirea / construcția a 400 km de conducte noi și a 4 sau 5 stații de comprimare pe traseul acestui coridor.

De asemenea, au fost finalizate lucrările de modernizare a Stației de Turbocompresoare—Șinca Nouă, lucrări în valoare totală de 100,6 milioane de lei, suma accesată prin Fondul European de Dezvoltare Regională și din bugetul național.

La Transelectrica, în ceea ce privește proiectul Mid Continental East Corridor, care face parte din coridorul prioritar privind energia electrică: ‘Interconexiuni nord-sud privind energia electrică din Europa Centrală și de Sud-Est (NSI East Electricity)” au fost finalizate studiile de fezabilitate și proiectele tehnice pentru Liniile Electrice Aeriene (LEA) 400 kV Reșița (România) — Pancevo (Serbia) și a fost finalizat studiul de fezabilitate, proiectul tehnic fiind în curs de realizare pentru trecerea la 400 kV a LEA 220 kV Reșița—Timișoara — Sacalaz — Arad, inclusiv construirea stațiilor de 400 kV Timișoara și Sacalaz.

Fostul ministru amintește și de proiectul ‘Studiu de Fezabilitate pentru interconectarea sincronă a sistemelor energetice ale Republicii Moldova și Ucrainei la Rețeaua Europeană de Transport a Energiei Electrice ENTSO-E’ și de proiectul ‘Black Sea Corridor’, candidat pentru cea de-a doua listă europeană de Proiecte de Interes Comun (PCI) în cadrul Grupului regional Interconexiuni nord-sud privind energia electrică din Europa Centrală și Sud-Est (‘NSI East Electricity ‘).

Alte proiecte ale MECT, aflate în derulare, finanțate prin fonduri europene acceptate la finanțare în anul 2015 sunt aprobarea Strategiei Naționale pentru Competitivitate 2015-2020 și inițierea Memorandumului și promovarea H.G.nr.959/2014, privind înființarea Comitetului interministerial pentru stimularea și facilitarea înființării de noi parcuri industriale.

În sectorul industriei de apărare, Ministerul Economiei a elaborat proiectul de Lege privind industria națională de apărare în vederea actualizării cadrului juridic privind această industrie cu statutul actual al României de stat membru NATO și UE. În a doua jumătate a anului 2015 a demarat procedura de elaborare a unui plan de redresare, reorganizare, restructurare pentru Societatea Romaero S.A., plan ce prevede măsuri de retehnologizare, precum și măsuri de plată și eșalonare a datoriilor.

De asemenea, a fost adoptată OUG nr. 51/2015 privind unele măsuri pentru realizarea de investiții la operatorii economici din industria de apărare și pentru modificarea și completarea unor acte normative. A fost creat cadrul legal pentru acordarea venitului lunar de completare pentru personalul disponibilizat prin concedieri colective la un număr de 10 operatori economici din industria de apărare, prevăzut de OUG nr. 36/2013.

În industria aeronautică este amintită colaborarea dintre Societatea Avioane Craiova și Institutul National de Cercetare — Dezvoltare Aerospațială ‘Elie Carafoli’ — INCAS București, din august 2015, în vederea dezvoltării unei Platforme Tehnologice, prin accesarea unor fonduri nerambursabile prin Programul Operațional Competitivitate 2014/2020. Au fost admise la tranzacționare pe piața reglementată administrată de BVB acțiunile societății IAR S.A. și pe piața alternativă administrată de BVB (AERO), acțiunile unor societăți precum IOR S.A., Romaero S.A., Avioane Craiova S.A. și Șantierul Naval 2 Mai S.A.

În plus, au fost anulate obligațiile fiscale aferente producției sau comerțului cu armament, muniție și material de război datorate de operatorii economici din industria de apărare, administrate de ANAF.

În domeniul resurse minerale neenergetice și dezvoltarea durabilă a zonelor industriale, au fost accesate fonduri europene din Programul Operațional de Mediu 2007-2013. Proiectul ,,Închiderea Minelor, Refacerea Mediului și Regenerare SocioEconomică” se află în etapa de monitorizare postimplementare, iar raportul final va fi prezentat Băncii Mondiale în decembrie 2015.

În bilanțul de final de mandat, Mihai Tudose vorbește și despre schema de ajutor de stat pentru exceptarea unor categorii de consumatori finali de la aplicarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie dar și despre strategia minieră 2015-2030 aflată în dezbatere publică.

În domeniul turismului, a fost implementată cota redusă de TVA de 9% la serviciile de alimentație publică pentru industria turismului și au fost emise reglementările legate de voucherele de vacanță.’Proiectul Legii Turismului se află în proces de dezbatere cu patronatele din domeniu, astfel încât, la finalul primului trimestru al anului viitor să fie adoptat’, se mai arată în documentul citat.

Mihai Tudose a fost ministru al Economiei, Comerțului și Turismului în perioada 17 decembrie 2014 — 17 noiembrie 2015 .
Premierul Dacian Cioloș și miniștrii Cabinetului său au depus jurământul de învestitură în funcții, marți, la Palatul Cotroceni, în fața președintelui Klaus Iohannis.

Guvernul Cioloș a fost învestit, marți, de plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului.

Spynews
Cine ar fi noul suspect în cazul crimei din Brăila. Un bărbat recent eliberat din închisoare ar putea fi implicat
Bzi.ro
Sandra Mutu, încântătoare pe litoral, în costum de baie! Soția Briliantului a făcut furori!
Fanatik.ro
Afacerea cu care doi frați din Bihor au dat lovitura. Un litru poate costa și 200 de lei
Capital.ro
UE a dat ordin. România va impune interdicție. Românii care au interzis în tren
Playtech.ro
Lavinia Pîrva, cea mai fierbinte apariție! Soția lui Bănică a arătat chiar TOT fără inhibiții
DailyBusiness
TAROM suspendă zborurile către o destinație cunoscută. Motivele anulării
Adevarul
Totul despre crima teribilă care a șocat Statele Unite. Cum și-a omorât o româncă soțul american și i-a tăiat capul, mâinile și picioarele
Spynews
David Popovici a făcut din nou spectacol la Jocurile Olimpice. Proaspătul campion olimpic s-a calificat în finala probei „regina”
Spynews
Laura Cosoi, dezvăluiri de suflet după ce a devenit mamă pentru a patra oară. A adus pe lume o fetiță perfect sănătoasă duminică noapte
Evz.ro
Cum faci pereții lună în câteva minute. Soluția o faci în casă, costă cât o bere
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Ce i-ar fi provocat, de fapt, moartea lui Andrei Versace? Medicii legiști au anunțat rezultatele autopsiei
Cancan.ro
Patricia a comandat o ciorbă de văcuță și o saramură de crap, într-un restaurant din Mamaia. Cum a reacționat când a văzut nota de plată
Playsport.ro
„Nu ne atingem de ale bărbaților, nu avem voie”. Românca măritată cu miliardarul Ferrari a dezvăluit ce N-O lasă niciodată să facă soțul ei cu 47 de ani mai mare
kanald.ro
Pensia cu care trăiește Nelu Vlad! Solistul piesei „Se mărită Mona mea” are o carieră de peste 4 decenii
Capital.ro
Adio, maestre! Legendarul cântăreţ s-a stins din viaţă: Vei intra în istorie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
'Durere mare'- Părinții doctoriței Gavril, reacție sfâșietoare
substantial.ro
Ungaria Blochează Declarația UE privind Alegerile Controversate din Venezuela
MediaFlux
RĂSTURNARTE de SITUAȚIE privind ALEGERILE din SUA! Nimeni nu se aștepta la asta de la Kamala Harris
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?