Ambasadorul rus Vitali Ciurkin a estimat în fața jurnaliștilor că ‘nu există o competiție între cele două texte’, nici măcar ‘pe departe’. Dar rămâne de văzut dacă va fi posibilă reconcilierea celor două inițiative.
Potrivit ambasadorului francez Francois Delattre, textul rusesc prezintă ‘ușoare modificări’ în raport cu cel prezentat la sfârșitul lui septembrie de Moscova. Este o ‘contribuție pe care noi o vom studia cu atenție’, s-a mulțumit el să declare presei.
Franța, a mai subliniat el, continuă să elaboreze un proiect de rezoluție ‘scurt, ferm și centrat pe lupta împotriva inamicului nostru comun Daech’ (acronimul arab al grupului Statul Islamic /SI/), care a revendicat atentatele de vineri de la Paris.
Parisul speră să obțină adoptarea acestui text în zilele următoare cu scopul de a furniza un ‘răspuns unit al comunității internaționale’.
Citeşte şi Rusia a bombardat intens fieful jihadiştilor din Raqa, aflat în nordul Siriei
Ciurkin a precizat că proiectul rusesc fusese revizuit pentru a ține cont de atentatele de la Paris, care s-au soldat cu 129 de morți și că acesta este de acum înainte centrat pe lupta împotriva SI.
‘Noi considerăm că este necesar un efort concertat al comunității internaționale’, a subliniat el, estimând noul text rusesc ca fiind acceptabil ‘pentru toți cei care vor într-adevăr să lupte împotriva terorismului’. El a fost ‘primit pozitiv’ de Consiliu, a afirmat ambasadorul rus.
El a amintit totuși că pentru Moscova, SI nu este singurul grup terorist care operează în Siria și că Rusia dorește în continuare să asocieze regimul sirian eforturilor antiteroriste, punct de puternic dezacord cu țările occidentale.
‘În termenii legalității internaționale, un acord cu guvernul sirian este foarte important’, a explicat el. ‘Guvernul sirian este unul dintre elemente în lupta împotriva teroriștilor’ și a-l ține la distanță duce la ‘slăbirea’ unei riposte unite, a adăugat el.
Proiectul rusesc, prezentat de Vladimir Putin personal cu ocazia reuniunii Adunării Generale a ONU la sfârșitul lui septembrie, propunea o largă coaliție împotriva SI, asociindu-i regimul Bashar al-Assad.
Textul cerea tuturor țărilor să-și ‘coordoneze acțiunile’ împotriva terorismului ‘cu consimțământul statelor pe teritoriile cărora sunt efectuate astfel de activități’, referință clară la Siria și Irak.