Aproximativ 100 de locuitori din satul Gyongyospata, situat în nordul Ungariei, au cerut, luni, demisia primarului în legătură cu o înregistrare dată publicităţii recent, în care acesta evoca posibilitatea unui război civil.
În cursul mitingului, Janos Farkas Jr, liderul organizaţiei locale de autoguvernare a romilor, a cerut Consiliului Local să se distanţeze de Oszkar Juhasz, din cadrul partidului radical naţionalist Jobbik, care a vorbit despre posibilitatea unui viitor război civil.
Janos Daroczi, fost editor al unui program privind romii, la televiziunea publică maghiară, a declarat că unele forţe politice sunt interesate de alimentarea tensiunii între romi şi restul societăţii ungare. Acest lucru nu este în interesul Ungariei, iar cei implicaţi „nu ar trebui să reprezinte ţara sau Gyongyospata”, a adăugat el.
Protestatarii i-au înmânat o petiţie primarului, care a precizat, însă, că nu va demisiona. Joia trecută, televiziunea privată Atv a publicat pe site-ul său o înregistrare care conţine un dialog despre posibilul rezultat al unui război civil, Juhasz fiind unul dintre participanţi.
Vineri, Comisia de securitate naţională a Parlamentului s-a întrunit pe tema acestei înregistrări. Secretarul de stat din Ministerul de Interne Karoly Kontrat a declarat presei după şedinţă că nu vede nici o ameninţare pentru ţară, în timp ce preşedintele socialist al Comisiei a apreciat că acest caz generează riscuri de securitate naţională.
Juhasz a declarat la rândul său că, în cadrul înregistrării respective, discuta cu anumite persoane care „propuneau activităţi ilegale pentru a proteja satul”. El a precizat că a încercat să le convingă, folosind exprimarea lor, să se abţină de la activităţi ilegale şi le-a spus că nu este nevoie de „protecţie”.
Pe 6 martie, mai mult de 1000 de miliţieni s-au strâns în centrul satului, chemaţi de Jobbik „să apere ungurii”. Mulţi dintre ei purtau uniforma şi cascheta neagă şi cizmele „Asociaţiei civililor pentru un viitor mai bun”. O mare parte purtau şi eşarfe sau insigne cu dungi albe şi roşii, semn al apartenenţei la fosta miliţie Jobbik, Garda Maghiară, dizolvată în justiţie în 2009. Graţie acestei miliţii, mica mişcare studenţească Jobbik a devenit un partid popular în Ungaria. Garda a defilat în mai multe sate din nord, cu o comunitate de romi numeroasă, adesea la apelul primarilor, incapabili să menţină ordinea.
Adunarea a avut loc la Gyongyospata pentru că în iarna trecută un pensionar din sat s-a sinucis, după ce fusese prădat şi hărţuit de ţigani, scrie publicaţia Liberation, citată de tracologie.info.
Susţinuţi de alte grupări fasciste – Armata Naţională a Santinelelor, cu bretele şi berete verzi, Garnizoana, cu berete roşii, Armata brigadierilor, cu capă, pălărie neagă şi bici, membrii noii patrule au rămas în sat timp de două săptămâni.