Autoritățile de la București au nevoie de un interlocutor solid și responsabil în Republica Moldova, astfel încât acest împrumut să își poată atinge obiectivele, a afirmat diplomatul român.
„Așteptăm ca situația politică din Republica Moldova să se limpezească și să fie creată o coaliție proeuropeană în Parlamentul de la Chișinău care să promoveze un guvern solid și responsabil. Împrumutul de 150 de milioane de euro are o destinație foarte precisă: să ajute un guvern, nu un guvern în exercițiu, sau unul interimar, ci un guvern în depline puteri să ducă mai departe programul de modernizare și de reformă înscris în Acordul de Asociere„, a declarat Marius Lazurca, potrivit Agerpres.
Recent președintele României, Klaus Iohannis, a oprit acordarea împrumutului de 150 de milioane de euro ca urmare a instabilității politice din Republica Moldova, după ce guvernul proeuropean al liberal-democratului Valeriu Streleț a fost demis prin moțiune de cenzură de către parlament, la inițiativa opoziției proruse de stânga, cu sprijinul Partidului Democrat care făcea parte chiar din acel guvern.
Comisarul european pentru extindere și politică de vecinătate, Johannes Hahn, a avertizat în urmă cu două zile Chișinăul că viitorul guvern va trebui să accelereze reformele, subliniind că Republica Moldova are nevoie urgentă de o ‘resetare’.
„Republica Moldova are nevoie de o ‘resetare’, care ar fi un semn clar că politicienii de la Chișinău au înțelepciunea și determinarea să facă un pas în spate și să lase tânăra generație în față. Este timpul să vă rupeți de trecut și să se formeze o nouă echipă de elite„, a declarat Johannes Hahn, la întâlnirea cu președintele parlamentului moldovean, Andrian Candu.
Candu a întreprins o vizită oficială la Bruxelles în contextul împlinirii unui an de la ratificarea de către Parlamentul European a Acordului de Asociere Uniunea Europeană — Republica Moldova.
CITEŞTE ŞI: Republica Moldova: Vlad Filat rămâne în arest preventiv