Tema principală a întâlnirii este dezvoltarea profesională. Aceasta este prima dată când „Opera Europa” organizează o astfel de conferință în Sud-Estul Europei, discuțiile pentru desfășurarea acestui eveniment fiind demarate încă din luna mai a anului trecut, la inițiativa Operei Naționale București, potrivit unui comunicat de presă.
Printre personalitățile care iau cuvântul în timpul sesiunilor conferinței se numără: Nicholas Payne, directorul Opera Europa; Bernard Foccroulle, Director General al Festivalului d’Aix-en-Provence; Kasper Holten, Director la Royal Opera House Covent Garden; Ioan Holender, fost Director Artistic al Festivalului „George Enescu” și fost director al Wiener Staatsoper; Marc Scorca, președinte/CEO al Opera America.
În afara sesiunilor de zi ale conferinței, rezervate participanților înscriși la eveniment, precum și a audițiilor cu tinere talente din țară, programul manifestărilor care se vor desfășura cu această ocazie include și evenimente artistice prezentate de Opera Națională București: premiera spectacolului „Oedipe” de George Enescu, în regia Valentinei Carrasco (20 noiembrie, ora 18:30), spectacolul-eveniment „Falstaff” de Giuseppe Verdi (18 noiembrie, ora 19:00), în regia lui Graham Vick, precum și Gala Laureaților Concursului Internațional de Canto „Le Grand Prix de l’Opéra” (21 noiembrie, ora 19:00).
„Opera Europa” este cea mai importantă rețea dedicată instituțiilor și grupurilor profesioniste de operă, precum și festivalurilor de profil din Europa și are misiunea de a promova și dezvolta genul operei în toate formele sale. Scopul organizației este de a consolida instituțiile de operă din întreaga Europă prin încurajarea și facilitarea sprijinului reciproc și acțiunii colective, constituind o platformă de întâlnire și schimb de opinii și bune practici. Organizația include în prezent 160 de membri din 40 de țări, sediul său principal fiind în Bruxelles.
În afara sistemelor sale de colaborare și informare online (baze de date actualizate în permanență, forum-uri specializate etc.), o componentă de bază a asigurării interacțiunii între membri este reprezentată de conferințele internaționale organizate de minimum două ori pe an, alternativ în orașele de proveniență ale diferiților membri. Programul acestor conferințe se concentrează pe teme și evoluții de interes practic curent, cum ar fi maximizarea veniturilor, dezvoltarea publicului, tehnologii și noile media, resurse umane, strângere de fonduri și relații publice/ marketing, strategii și tactici. De asemenea, aceste evenimente reprezintă un excelent prilej pentru dezvoltarea de contacte în vederea realizării de coproducții la nivel european, adunând într-un singur loc cei mai reputați profesioniști ai domeniului.
Citeşte şi