Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea potrivit căreia agenţii economici nu mai pot desfăşura activităţi comerciale în magazinele, băncile și alte unități în cazul în care acestea sunt la parterul clădirilor cu risc seismic gradul I sau II. În aceste condiții, legea ar trebui aplicată încă din acest an, la scurt timp după ce va fi publicată în Monitorul Oficial. „Nerespectarea acestei prevederi se sanctioneaza cu amenda de la 50.000 lei la 70.000 lei, impreuna cu masura interzicerii emiterii autorizatiilor de functionare pentru spatiul in cauza de catre autoritatea administratiei publice locale competente”, se arată în noua lege.
Aproximativ 200 de baruri, cafenele şi cluburi îşi desfăşoară activitatea în centrul Capitalei. Dintre acestea, mai mult de jumătate au fost expertizate cu risc seismic ridicat, ceea ce înseamnă că la primul cutremur puternic, majoritatea clădirilor riscă să pice chiar peste clienţi. Vezi mai jos cateva dintre cladirile cu bulina rosie din centrul Capitalei care gazduiesc cinematografe, restaurante si baruri, potrivit listei de pe site-ul Primariei Capitalei:
Potrivit unui raport prezentat recent de Primăria Capitalei, peste 1.500 de clădiri se află pe LISTELE ACTUALIZATE LA DATA DE 13.11.2015 privind imobilele expertizate tehnic din punct de vedere al riscului seismic încadrate în categorii de urgenţă. Vezi aici: LISTA IMOBILELOR EXPERTIZATE TEHNIC DIN PUNCT DE VEDERE AL RISCULUI SEISMIC îNCADRATE îN CATEGORII DE URGENŢĂ.
183 de clădiri din Bucureşti se regăsesc pe lista imobilelor încadrate în clasa I de risc seismic. Cele mai multe sunt în centrul Capitalei. Aici se încadrează construcţiile cu risc ridicat de prăbuşire la cutremurul de proiectare corespunzător stării limită. Vezi aici: LISTA IMOBILELOR EXPERTIZATE TEHNIC DIN PUNCT DE VEDERE AL RISCULUI SEISMIC ÎNCADRATE ÎN CLASA I DE RISC SEISMIC CARE PREZINTĂ PERICOL PUBLIC.
307 clădiri se află pe lista imobilelor încadrate în clasa II de risc seismic. Aici se încadrează construcţiile care sub efectul cutremurului de proiectare pot suferi degradări structurale majore, dar la care pierderea stabilităţii este puţin probabilă. Vezi aici: LISTA IMOBILELOR EXPERTIZATE TEHNIC DIN PUNCT DE VEDERE AL RISCULUI SEISMIC ÎNCADRATE ÎN CLASA a II-a DE RISC SEISMIC.
86 de clădiri se află pe lista imobilelor încadrate în clasa III de risc seimic. Aici se încadrează construcţiile care sub efectul cutremurului de proiectare pot prezenta degradări structurale care nu afecteazăsemnificativ siguranţa structurală, dar la care degradările nestructurale pot fi importante. Vezi aici: LISTA IMOBILELOR EXPERTIZATE TEHNIC DIN PUNCT DE VEDERE AL RISCULUI SEISMIC ÎNCADRATE ÎN CLASA a III-a DE RISC SEISMIC.
6 clădiri se află pe lista imobilelor încadrate în clasa IV de risc seimic. Aici se încadrează toare construcţiilor la care răspunsul seismic aşteptat este similar celui obţinut la construcţiileproiectate pe baza prescripţiilor în vigoare. Vezi aici: LISTA IMOBILELOR EXPERTIZATE TEHNIC DIN PUNCT DE VEDERE AL RISCULUI SEISMIC ÎNCADRATE ÎN CLASA a IV-a DE RISC SEISMIC Clasa RsIV.
VEZI AICI HARTA INTERACTIVA a imobilele cu risc seismic
Pe lista clădirilor consolidate se află 52 de imobile. Vezi aici LISTA IMOBILELOR EXPERTIZATE TEHNIC DIN PUNCT DE VEDERE AL RISCULUI SEISMIC – CONSOLIDATE
146 de clădire se află pe lista imobilelor expertizate tehnic din punct de vedereal riscului sesimic neîncadrate în categorii de urgenţă sau în clasă de risc seismic corespunzătoare. Vezi aici lista imobilelor.