Ministrul Mediului a supus dezbaterii publice un proiect privind Lacul Văcăreşti. Uite ce propune

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor readuce în discuție situația Parcului Natural Văcărești și supune dezbaterii publice, în această perioadă, un nou Proiect de Ordin de ministru privind declararea zonei naturale Lacul Văcărești ca parc natural și instituirea cu caracter provizoriu a regimului de arie naturală protejată.
Filip Stan
20 nov. 2015, 09:29
Ministrul Mediului a supus dezbaterii publice un proiect privind Lacul Văcăreşti. Uite ce propune

Pentru evitarea pierderii de biodiversitate în zona propusă pentru instituire ca parc natural, ca urmare a depozitărilor de deșeuri, braconajului, turismului necontrolat și numeroaselor incendii produse în ultima perioadă pe suprafața în discuție, până la finalizarea procedurii de declarare și instituire prevăzută de art. 8 alin.(1) din OUG nr. 57/2007 aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 49/2011, cu modificările și completările ulterioare, considerăm oportună instituirea cu caracter provizoriu a regimului de parc natural pentru zona naturală Lacul Văcărești. Având în vedere considerentele expuse, supunem aprobării proiectul Ordinului ministrului mediului, apelor și pădurilor privind declararea zonei naturale Lacul Văcărești ca parc natural și instituirea cu caracter provizoriu a regimului de arie naturală protejată„, se notează în referatul de aprobare a documentului supus dezbaterii publice.

Dezbaterea publică se încheie pe data de 13 decembrie 2015, iar persoanele interesate pot transmite sugestii, propuneri și opinii la Ministerul Mediului, Direcția Biodiversitate.

La sfârșitul lunii octombrie, Asociația Parcul Natural Văcărești a solicitat autorităților aprobarea în regim de urgență a Hotărârii privind instituirea regimului de protecție naturală la Parcul Natural Văcărești, în caz contrar consecințele urmând să fie negative asupra ecosistemului.

O consultare publică inițială pe acest subiect s-a derulat în perioada 18 septembrie — 29 octombrie 2015.

În luna mai a acestui an, consilierii municipali au adoptat, în unanimitate, un proiect de hotărâre privind avizarea a 183 de hectare din fostul lac Văcărești, care ar putea deveni astfel arie naturală protejată de interes național.

Statutul de parc natural urmează să fie stabilit prin hotărâre de Guvern, documentația necesară cuprinzând și o hotărâre a Consiliului General al Municipiului București în acest sens.

Academia Română, prin Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii, a emis, în mai 2013, un aviz favorabil de încadrare a Parcului Natural Văcărești în categoria de arie naturală protejată tip parc natural.

Situat la 10 kilometri de Piața Universității, Parcul Natural Văcărești se întinde pe o suprafață de 183 hectare, fiind cel mai mare spațiu verde compact al Capitalei. Cu o bogată floră și faună, parcul este o oază a diversității biologice, alcătuită din mai multe specii de plante, mamifere, păsări, reptile și amfibieni, pești și insecte.

Păsările sunt cel mai bine reprezentate din cadrul faunei mari, cu un număr de 94 de specii, dintre care peste 50 protejate de legislația internă și internațională, iar principalele specii de mamifere sunt vidra (Lutra Lutra), nevăstuica (Mustela nivalis) și vulpea (Vulpes Vulpes).

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Mai mulți bani pentru copiii din România din 1 ianuarie 2025! Guvernul a decis cu cât cresc alocațiile
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Divorț zguduitor în lumea mondenă din România! Celebrul cântăreț s-a despărțit de soție după 20 de ani
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. I-a spulberat pe toți. A fost lovitură de stat
Playtech.ro
Ce diferență este între ambulanță și SMURD. E vorba de...
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
„Le ordonă atacuri fără speranță”. Trupele nord-coreene au suferit pierderi masive pe frontul din Ucraina, anunță Casa Abă
wowbiz.ro
Radu Ille și soția lui divorțează după două decenii de căsnicie! Cei doi au depus deja actele
Spynews
Scandal de proporții la locul de joacă al lui Brigitte Pastramă! Decizia vedetei i-a revoltat pe clienți: ”M-au amenințat că mă distrug”
Spynews
Cuza și-a asumat relația cu noua iubită! Prima poză oficială cu femeia din viața prezentatorului de la Neatza / FOTO
Evz.ro
Călătoria în timp, o mare enigmă. Cum poate deveni realitate
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Ei sunt pensionarii care vor primi în plus 720 de lei la pensie. Măsura ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2025
Cancan.ro
Cine a fost de vină în cumplitul accident de pe E85? Constantin, Teodora și Sofia au murit cu zile
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizia pentru Călin Georgescu. Avocata sa a anunțat. Ce se întâmplă cu alegerile prezidențiale
StirileBZI
Nu se mai dau 1.400 de lei! Banii se taie de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Sofia, Teodora și Constantin au ars de vii în mașină! Detalii șocante despre ultimele clipe de viață
substantial.ro
Securitate amenințată: pierderi majore de arme și dispozitive la Ministerul britanic al Apărării
MediaFlux
NU MAI CRESC PENSIILE! GUVERNUL a DECIS OFICIAL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când se despodobește, de fapt, bradul. Data exactă la care trebuie să îl scoatem din casă