Mobilul atacului terorist de vineri, din Mali, nu este cunoscut cu precizie, dar această ţară africană are o istorie plină de astfel de evenimente. Atacul de vineri, 20 noiembrie, a fost executat de un grup armat care a fost calificat ca fiind „jihadist”. Astfel de evenimente au dus la o lovitură care a răsturnat guvvernul, în urmă cu 3 ani.
Octombrie 2011: Etnicii Tuareg au dclanşat o rebeliune după ce s-au întors cu arme din Libia.
Martie 2013: Lovitura armată dată guvernului a dus, după numai o lună, la preluarea controlului asupra nordului ţării de către Tuareg şi militanţii afiliaţi grupării Al-Qaida.
Iunie 2012: Grupuri islamiste au capturat Timbuktu, Kidal şi Gao de la Tuaregi şi au început să distrugă moscheile musulmane şi manuscrisele religioase vechi pentru a impune Sharia.
Ianuarie 2013: Islamiştii au preluat controlul asupra uniui oraş provocând temeri că aceştia urmau să se apropie de Bamako. Mali le-a cerut francezilor ajutor militar.
Iulie 2013: Forţele ONU care acum totalizează 12.000 de oameni, au preluat responsabilitatea securizării nordului ţării.
Iulie 2014: Franţa a lansat o operaţiune în Sahel, pentru a distruge cuiburile jihadiştilor. Atacurile continuă în deşertul din nordul ţării.
Noiembrie 2015: Atacuri teroriste în Mali, la Bamako