„Este prematur și inoportun’, a afirmat despre această inițiativă Serghei Ivanov, șeful administrației prezidențiale ruse, adăugând că ‘nu trebuie să ne lăsăm duși de emoții, ci să avem în vedere simțul realității și să ne respectăm obligațiile internaționale’. Dar el a admis că, dacă s-ar organiza un referendum, peste 90% dintre ruși ar aproba o asemenea propunere.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a amintit că pedeapsa cu moartea a fost suspendată în Rusia în urma unui moratoriu decretat în 1996 de fostul președinte Boris Elțîn, aceasta fiind o condiție pusă de Consiliul Europei pentru a primi Rusia în organizație. Peskov a mai precizat că și actualul președinte, Vladimir Putin, este împotriva pedepsei cu moartea și nu și-a schimbat opinia.
În schimb, liderul partidului Rusia Justă, Serghei Mironov, și-a justificat inițiativa afirmând că ‘la război este ca la război’, în opinia sa reintroducerea acestei pedepsei ca excepție de la regulă în cazul teroriștilor și a complicilor acestora fiind oportună în condițiile în care gruparea jihadistă ‘Statul Islamic este adevăratul cancer ar planetei noastre’.
Dar Consiliul rus pentru Drepturile Omului a respins și el inițiativa, apreciind că amenințarea cu moartea este ridicolă în cazul teroriștilor sinucigași și a avertizat asupra riscului excluderii Rusiei din Consiliul Europei dacă s-ar reintroduce această pedeapsă.