Corlăţean cere declasificarea dosarului Hayssam

Preşedintele Comisiei de politică externă, Titus Corlăţean, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că a fost deblocată procedura de ratificare a acordurilor cu Siria, inclusiv cel privind extrădarea şi a cerut public declasificarea dosarului Omar Hayssam.
Romania TV
24 apr. 2012, 12:02
Corlăţean cere declasificarea dosarului Hayssam

Corlăţean a atras atenţia că „Guvernul şi-a asumat un risc serios şi s-ar putea să răspundă pentru acest lucru”.

El a adăugat că Opoziţia nu s-a opus niciodată readucerii în ţară a lui Hayssam. „Suntem foarte interesaţi ca tovarăşul, camaradul lui Traian Băsescu, numit Omar Hayssam, să revină în ţară, să povestească anumite lucruri, cum a scăpat, cum a fost scos din România, care sunt conexiunile cu oamenii preşedintelui, care au fost discuţiile care au tot apărut din transcrieri”, a declarat Corlăţean.

Corlăţean a anunţat că solicită declasificarea dosarului Omar Hayssam.

„Sunt preşedintele Comisiei de politică externă, solicit organelor competente în statul român, puterii la cel mai înalt nivel, declasificarea acestui dosar”, a spus preşedintele Comisiei de politică externă.

Titus Corlăţean a mai declarat că nu ştie ca Siria să fi ratificat, la rândul ei, aceste acorduri.

„Vom fi într-o situaţie foarte interesantă dacă România ratifică acest mult discutat tratat şi celelalte, fără ca Siria să le ratifice. Asta ar confirma o dată în plus că a fost un joc politic murdar, de doi bani, pe care Traian Băsescu l-a făcut”, a mai spus preşedintele Comisiei de politică externă din Senat.

Corlăţean a ţinut să precizeze că în cursul anului trecut a trimis scrisori premierului Emil Boc şi ministrului de Externe, Teodor Baconschi, în care îşi exprima poziţia de rezervă a Comisiei de politică externă privind ratificarea, la acel moment, a tuturor acordurilor negociate şi semnate cu Siria, din raţiuni ce ţin de poziţia UE privind regimul sirian. El a arătat că a precizat în acele scrisori faptul că Executivul trebuie să dea în scris că îşi asumă „călcarea în picioare” a poziţiei Uniunii Europene, dacă se doreşte ratificarea acestor acorduri.

Acesta a mai spus că a trimis o scrisoare, la începutul anului, şi premierului Mihai Răzvan Ungureanu, în care a reiterat poziţia Comisiei de politică externă din Senat, iar pe 17 aprilie a primit de la ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, o adresă în care se arată că Guvernul consideră oportună ratificarea acestor acorduri.

Corlăţean a anunţat că membrii comisiei au dat imediat avizul respectiv, pentru toate acordurile cu Siria.

„În consecinţă, cu o amânare de un an, am deblocat procedura de ratificare. În clipa de faţă, Comisia juridică este în examinarea raportului final, luând în considerare şi avizul Comisiei de politică externă”, a mai afirmat Corlăţean.

Preşedintele Comisiei de politică externă a menţionat că, în aviz, membrii comisiei reiterează faptul că pe fond consideră inoportună ratificarea tuturor acordurilor, nu doar cel despre extrădarea lui Omar Haysam, dar şi-a exprimat convingerea că toate cele patru acorduri vor intra în procedură de ratificare în plenul Senatului.

Comisia juridică a Senatului a adoptat, marţi, în unanimitate, rapoarte favorabile pentru proiectele de lege pentru ratificarea Tratatului privind extrădarea între România şi Republica Arabă Siriană şi cel pentru ratificarea Tratatului privind transferarea persoanelor condamnate.

Înaninte de vot, preşedintele Comisiei juridice, Toni Greblă (PSD), a menţionat că a primit o scrisoare din partea Ministerului de Externe, care informează că situaţia politică din Siria este propice ratificării celor două Tratate.

„Legea este impecabilă, este făcută de specialişti. Avem şi avizul Comisiei de politică externă cu această precizare că MAE îşi asumă responsabilitatea în ce priveşte oportunitatea, din punct de vedere politic, a ratificării tratatelor. Vom da raport favorabil în unanimitate pentru ambele proiecte”, a arătat social-democratul.

Proiectul de lege pentru ratificarea Tratatului privind extrădarea între România şi Republica Arabă Siriană, semnat la Bucureşti la 10 noiembrie 2010 şi cel pentru ratificarea Tratatului între România şi Republica Arabă Siriană privind transferarea persoanelor condamnate în vederea executării pedepselor privative de libertate, semnat la Bucureşti la 10 noiembrie 2010, urmează să fie dezbătute de Senat în calitate de Cameră decizională.

Săptămâna trecută, Comisia juridică a amânat luarea unei decizii pe acest subiect până la primirea unui punct de vedere al guvernului pe tema situaţiei politice din Siria.

Preşedintele Băsescu a declarat, la 16 noiembrie 2011, că aducerea lui Omar Hayssam în România nu este posibilă din cauza blocării la Comisia de politică externă din Senat a acordului de extrădare cu Siria, apreciind că ceea ce face Titus Corlăţean e un blocaj politic mai rău decât „corupţia lui Sorin Apostu”.

El a amintit că în urma vizitei preşedintelui Bashar al-Assad la Bucureşti, în toamna anului 2010, a fost parafat un tratat de extrădare cu Siria.

Potrivit preşedintelui Băsescu, acesta este un document necesar pentru aducerea în ţară a lui Omar Hayssam, în condiţiile în care legislaţia Siriei prevede imposibilitatea extrădării persoanelor care au cetăţenia siriană.

În replică, preşedintele Comisiei de politică externă a Senatului, Titus Corlăţean, a respins „ferm” declaraţiile făcute de Traian Băsescu despre blocarea, la Comisia de Politică Externă a Senatului, a ratificării unor acorduri dintre România şi Siria, inclusiv unul de extrădare, care ar fi aplicabil în cazul lui Omar Hayssam. Corlăţean a spus că afirmaţiile lui Băsescu sunt „minciuni şi manipulări”.

Senatorul PSD a explicat atunci că la Comisia de Politică Externă au fost dezbătute, în două şedinţe, în mai şi iunie 2010, patru acorduri dintre Siria şi România, dintre care unul de extrădare. Potrivit lui Corlăţean, atât senatorii de la putere, cât şi cei din opoziţie, au căzut de acord că nu se impune începerea procedurilor de ratificare, în condiţiile în care comunitatea internaţională a condamnat „regimul criminal” de la Damasc, impunând inclusiv sancţiuni.

Senatorul PSD a mai afirmat că, pentru cazul Hayssam, există o convenţie de asistenţă juridică, înclusiv penală, între cele două state, convenţie semnată în 1978 şi aflată încă în vigoare.

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, la 3 februarie 2011, decretele pentru supunerea spre ratificare Parlamentului a tratatelor între România şi Republica Arabă Siriană privind extrădarea şi a celui privind transferarea persoanelor condamnate în vederea executării pedepselor privative de libertate.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Imagini din culise, care nu s-au difuzat la TV! Ce a putut face Gina Pistol după ce Smiley a pierdut finala Vocea României
Fanatik.ro
Adevărul despre relația dintre Cristela și Călin Georgescu. Cum s-au cunoscut, de fapt
Capital.ro
Elena Udrea e distrusă. Anunț din spatele gratiilor
Playtech.ro
Câte pahare de vin se beau la masa de Crăciun, de fapt. Greșeala pe care o fac aproape toți românii
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Spionii lui Gigi Becali au descoperit un triunghi amoros la FCSB: Ngezana i-a furat colegului iubita româncă
wowbiz.ro
Karmen și Bogdan Căplescu, din nou împreună?! Cum au fost surprinși, după divorț
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Minunea românească. Construcția care îi uimește pe toți. Lucrările sunt în toi
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
A început Jubileul din 2025! Papa Francis a inițiat ceremonia de deschidere a Anului Sfânt
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie pentru Călin Georgescu. Avocata sa a anunțat în direct: Acum am primit...
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
Prăbușirea unui pod în Brazilia: patru morți și riscuri ecologice majore
MediaFlux
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Misterul sărbătoririi numelor de Cristian și Cristina: Tradiție sau confuzie?