Majoritatea pacienților unui medic ortodont sunt copii până în 16 ani

Aproximativ 53,84% din totalul persoanelor care apelează la un medic ortodont, este reprezentat de copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 16 ani, se arată într-un studiu de piață, realizat de clinica Ortodent.
Romania TV
24 apr. 2012, 13:49
Majoritatea pacienților unui medic ortodont sunt copii până în 16 ani

Astfel, copiii cu vârsta cuprinsă între 3 si 11 ani reprezintă 40,63%, din care 56,71% sunt de sex feminin, iar cei cu vârsta între 11 și 16 ani dețin un procentaj de 13,21%, din care 60,63% sunt de sex feminin. Această tendință derivă din faptul că educația ortodontică nu este la cote foarte inalte, percepția generală fiind aceea că problemele ortodontice pot fi rezolvate numai în perioada în care au erupt toţi dinţii permanenţi, ceea ce este fals.

Perioada de creștere reprezintă faza în care copilul poate fi tratat din punct de vedere ortopedic, adică se poate lucra pe creștere atunci când există un decalaj de creștere la nivelul oaselor feței. Așadar, nu se merge pe corecție dentară, ci pe poziția oaselor unul faţă de celalalt şi faţă de craniu, cât şi crearea de spaţiu necesar erupţiei dinţilor permanenţi.

În cazul fetelor, creșterea rapidă de adolescenţă se termină mai repede, undeva în jurul vârstei de 13 și 15 ani, în timp ce la băieți creșterea se definitivează între 14 și 16 ani. Este importantă perioada ortopedică, deoarece trecând prin această fază se poate scurta sau evita faza de corecţie dentară cu brackeţi, întrucât se face loc dinților permanenți, pentru ca aceștia să crească aproape perfect, stabilitatea pe termen lung fiind una mult mai bună.

Vârsta ideală pentru primul control corect la medicul ortodont este între 5 și 6 ani. Problema frecventă cu care se confruntă copiii între 3 si 11 ani este lipsa de spațiu, întrucât dinții permanenți nu au loc, fiind mai mari decât cei de lapte, aceştia vor ieși fie în față, fie în spatele spațiului, fie strâmbi. Acest lucru poate fi cauzat de respirația incorectă, creșterea insuficientă a maxilarelor, prezența polipilor, a amigdalelor hipertrofice, a obiceiurilor de sugere de deget și de introducere a diverselor obiecte în gură, deformând oasele. O altă cauză poate fi genetica.  40-50% dintre cazurile de lipsă de spațiu sunt ereditare, restul fiind dobândite dintr-o nefuncționare corectă a sistemului respirator, de deglutiție şi a obiceiurilor vicioase.

Apariția dinților permanenți face ca vizita la ortodont să se facă de către copiii între 12 și 16 ani. Părinții consideră că atunci când au crescut toți dinții copilului, se poate apela la medicul ortodont, ceea ce este total eronat. Din păcate, sunt multe cazuri în care nu toți dinții pot fi păstrați și se apelează la extracții, dar sunt și cazuri mai puțin grave, când doar în această perioadă se pot corecta problemele ortodontice, întrucât în perioada de creștere nu este necesară intervenţia ortopedică, însă acest lucru trebuie evaluat de către medicul ortodont.

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 1211 subiecți.

DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Doliu la Hollywood. Un actor extrem de apreciat a murit într-un accident cumplit
Capital.ro
S-a dat ordin de la UE. Intră în vigoare din ianuarie. Devine obligatoriu în toate statele
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Adevarul
Român condamnat la închisoare în Marea Britanie pentru trafic de imigranți ilegali. A fost prins cu patru vietnamezi în mașină
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Documentul obligatoriu de la 1 ianuarie. Românii care trebuie să-și schimbe urgent actele
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Cât costă o noapte de cazare la hotelul de 5 stele în care Andra și Cătălin Măruță au petrecut Crăciunul
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Centralele pe gaz devin interzise! Cele mai vechi de 30 de ani vor trebui înlocuite
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Fostul prim-ministru indian Manmohan Singh a murit la vârsta de 92 de ani
MediaFlux
MOȚIUNE de DESTITUIRE a PREȘEDINTELUI! CRIZĂ politică fără PRECEDENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)