ALERTĂ: Un produs extrem de popular, din orice SUPERMARKET, pericol pentru sănătate

Biscuiţii cu cremă din hipermarketuri reprezintă un adevărat pericol pentru sănătate. Potrivit unui studiu realizat de Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România, printre ingredientele care alcătuiesc compoziţia biscuiţilor, se numără 15 aditivi alimentari care ne pun în pericol sănătatea.
Filip Stan
24 nov. 2015, 15:58
ALERTĂ: Un produs extrem de popular, din orice SUPERMARKET, pericol pentru sănătate

Studiul a vizat 22 de sortimente de biscuiţi cu cremă disponibili pe piaţa din România. Conform APC, ingredientele regăsite în compoziția biscuiților cu cremă analizați sunt următoarele: făină de grâu, zahăr, zahăr invertit, sirop de glucoză și fructoză, amidon din grâu, rom, frișcă, pastă de alune, ciocolată neagră, cacao, agenți de afânare, emulsifianți, conservanți, acidifianți, apă, amidon din porumb, sare iodată, gluten din orz, arahide, lapte praf demineralizat.

În cele 22 de produse analizate s-au identificat 15 aditivi alimentari, după cum urmează: bicarbonat de amoniu (E503), bicarbonat desodiu (E500), carbonat acid de sodiu (E500ii), carbonat acid de amoniu (E503ii), pirofosfat acid de sodiu (E450), carbonat de potasiu (E501i), metabisulfit de sodiu (E223), acid citric (E330), acid malic (E296), difosfat disodic (E450i), sorbat de potasiu (E202), glicerol (E422), mono și digliceride (E471), amestec de esteri (E472), etilvanilina, scrie voceatransilvaniei.ro

E503 – bicarbonatul de amoniu – Este un agent de creștere, poate fi iritant pentru piele, ochi și sistemul respirator.

E500 – bicarbonatul de sodiu – Este un agent de afânare reprezentând o componentă a prafului de copt.

E500ii – carbonat acid de sodiu – Carbonatul acid de sodiu este denumirea științifică a bicarbonatului de sodiu folosit în bucătărie.

E503ii – carbonat acid de amoniu – Aditiv alimentar cu rol de stabilizator, regulator de aciditate și agent de afânare (creștere), obținut din sulfat de amoniu și carbonat de calciu, care sunt minerale naturale. Doza zilnică admisibilă nu este limitată și nu s-au semnalat efecte secundare la cantitățile folosite în alimente.

E450 – pirofosfat acid de sodiu – Folosiți în produse fine de panificație, făină cu agenți de afânare, sosuri, deserturi, biscuiți și pesmeți, nu se cunosc efecte adverse.

E501i – carbonat de potasiu – Utilizat în produse pe bază de cacao și de ciocolată, lapte deshidratat și parțial deshidratat, nu se cunosc efecte adverse.

Etilvanilina – Este o aromă, nu se cunosc efecte adverse

E472 – amestec de esteri – Esterii acidului acetic cu mono și digliceridele acizilor grași. Emulgatori, glazuranţi și agenți de tratare a făinii, artificiali. Se pot obține și din animale sau plante modificate genetic (soia). Pot cauza diaree, amețeală, sete.

E296 – acid malic – Aditiv alimentar cu rol de conservant, stabilizator și aromatizant, prezent în mod natural în majoritatea fructelor și legumelor. Pentru uz industrial, se obține prin sinteză chimică. Se utilizează conform cantităților prevăzute de rețete în sucuri, nectaruri, gemuri, jeleuri și marmelade din fructe. Doza zilnică admisă nu este limitată și nu produce efecte secundare, dar nu sunt permise dozele prea mari în alimentele destinate copiilor mici, deoarece aceștia au capacități reduse de metabolizare a acidului malic.

E450i – difosfat disodic – Aditivi alimentari din categoria emulgatorilor și substanțelor tampon. Sunt săruri de sodiu, potasiu, calciu sau magneziu ale acidului fosforic. Se utilizează în cantități de până la 10g/kg în produse alimentare sub formă de praf și în cantități de până la 5 g/kg în snacksuri, cereale pentru micul dejun, băuturi din ciocolată și malț pe bază de lapte, supe, ciorbe, băuturi alcoolice.

Citeşte şi STUDIU: Cele mai rele alimente pe care le consumi zi de zi

E202 – sorbat de potasiu – Este folosit ca și conservant pentru prunele uscate.

E330 – acid citric – Este un compus organic, cristalin, fără culoare, care aparține clasei de acizi carboxidici și este folosit ca acidifiant. Poate provoca dureri abdominale și poate ataca smalțul dinților. Acidul citric nu este recomandat în alimentația copiilor și nu trebuie consumate alimente ce conțin acid citric de către cei care au afecțiuni cardiovasculare sau renale, afecțiuni ale aparatului digestiv și diaree. La 32% dintre produsele analizate s-a folosit acest aditiv.

E471 – mono și digliceride ale acizilor grași – Aditivii E471 conțin amestecuri de mono-di-esteri de glicerină ai acizilor grași prezenți în uleiuri și grăsimile alimentare. Mai pot conține și mici cantități de acizi grași liberi și glicerină.

E422 – glicerol – emulgator și îndulcitor sintetic, este un lichid incolor, limpede, cu gust dulce. În cantități mari produce dureri de cap, sete, greața și crește glicemia.

E223 – metabisulfit de sodiu, conservant, poate provoca reacții alergice la persoanele sensibile la sulfiți, incluzând reacții respiratorii la astmatici, șoc anafilactic sau altfel de reacții alergice la persoanele sensibile. Doza zilnică acceptabilă este de până la 0.7 mg per kg de masă corporală.

„Consumul excesiv de zahăr și grăsimi dăunează grav sănătății. Este mesajul pe care îl auzim de câțiva ani, însă foarte puțini dintre noi îl înțeleg, deoarece nu au cunoștințe elementare de nutriție. Din păcate, nici societatea românească nu oferă suficiente campanii de informare și educare bazate pe informații clare și pe înțelesul consumatorului obișnuit. Biscuiții cu cremă fiind un produs cu indice glicemic ridicat, cu o valoare energetică mare, ce variază între 417 kcal și 485 kcal per 100 grame produs, dezechilibrați din punct de vedere nutrițional prin conținutul ridicat de acizi grași saturați, care variază între 9,9 grame și 11,30 grame per 100 grame produs, totodată, având și un conținut ridicat de zahăr adăugat, adică între 5 și 8 lingurițe de zahăr la 100 grame produs, fac ca acest tip de produs să fie exclus de la consumul de către copii și persoane cu afecțiuni cardiovasculare, diabet și boli metabolice”, a precizat conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC România.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Schimbare uriașă pentru toți românii care zboară cu Wizz Air. Ce se întâmplă cu fiecare om în parte care și-a cumpărat un bilet de avion
Capital.ro
Adio, maestre! S-a mai stins unul din marii noștri actori. A părăsit scena vieții după 40 de ani de aplauze
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poți avea legal în 2025. Ce trebuie să știe orice angajat
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Familiile ofițerilor ruși din Flota Mării Negre au părăsit Crimeea, susțin partizanii ucraineni
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Mari greșeli la masa de Paște. Sfaturi care pot evita problemele
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un bărbat, în vârstă de 40 de ani, a murit în timpul unei drumeții în Munții Măcinului! Totul s-a petrecut sub ochii familiei
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor al României s-a stins în noaptea de Înviere. Bobonete: Ce seară ți-ai ales, fix stilul tău!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Armata franceză cartografiază România pe fondul tensiunilor cu Rusia! Zona sensibilă pe unde rușii ar putea invada FOTO
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Prima zi de Paște: ce s-a întâmplat cu adevărat? Între evanghelie, istorie și revelație