Studiul a vizat 22 de sortimente de biscuiţi cu cremă disponibili pe piaţa din România. Conform APC, ingredientele regăsite în compoziția biscuiților cu cremă analizați sunt următoarele: făină de grâu, zahăr, zahăr invertit, sirop de glucoză și fructoză, amidon din grâu, rom, frișcă, pastă de alune, ciocolată neagră, cacao, agenți de afânare, emulsifianți, conservanți, acidifianți, apă, amidon din porumb, sare iodată, gluten din orz, arahide, lapte praf demineralizat.
În cele 22 de produse analizate s-au identificat 15 aditivi alimentari, după cum urmează: bicarbonat de amoniu (E503), bicarbonat desodiu (E500), carbonat acid de sodiu (E500ii), carbonat acid de amoniu (E503ii), pirofosfat acid de sodiu (E450), carbonat de potasiu (E501i), metabisulfit de sodiu (E223), acid citric (E330), acid malic (E296), difosfat disodic (E450i), sorbat de potasiu (E202), glicerol (E422), mono și digliceride (E471), amestec de esteri (E472), etilvanilina, scrie voceatransilvaniei.ro
E503 – bicarbonatul de amoniu – Este un agent de creștere, poate fi iritant pentru piele, ochi și sistemul respirator.
E500 – bicarbonatul de sodiu – Este un agent de afânare reprezentând o componentă a prafului de copt.
E500ii – carbonat acid de sodiu – Carbonatul acid de sodiu este denumirea științifică a bicarbonatului de sodiu folosit în bucătărie.
E503ii – carbonat acid de amoniu – Aditiv alimentar cu rol de stabilizator, regulator de aciditate și agent de afânare (creștere), obținut din sulfat de amoniu și carbonat de calciu, care sunt minerale naturale. Doza zilnică admisibilă nu este limitată și nu s-au semnalat efecte secundare la cantitățile folosite în alimente.
E450 – pirofosfat acid de sodiu – Folosiți în produse fine de panificație, făină cu agenți de afânare, sosuri, deserturi, biscuiți și pesmeți, nu se cunosc efecte adverse.
E501i – carbonat de potasiu – Utilizat în produse pe bază de cacao și de ciocolată, lapte deshidratat și parțial deshidratat, nu se cunosc efecte adverse.
Etilvanilina – Este o aromă, nu se cunosc efecte adverse
E472 – amestec de esteri – Esterii acidului acetic cu mono și digliceridele acizilor grași. Emulgatori, glazuranţi și agenți de tratare a făinii, artificiali. Se pot obține și din animale sau plante modificate genetic (soia). Pot cauza diaree, amețeală, sete.
E296 – acid malic – Aditiv alimentar cu rol de conservant, stabilizator și aromatizant, prezent în mod natural în majoritatea fructelor și legumelor. Pentru uz industrial, se obține prin sinteză chimică. Se utilizează conform cantităților prevăzute de rețete în sucuri, nectaruri, gemuri, jeleuri și marmelade din fructe. Doza zilnică admisă nu este limitată și nu produce efecte secundare, dar nu sunt permise dozele prea mari în alimentele destinate copiilor mici, deoarece aceștia au capacități reduse de metabolizare a acidului malic.
E450i – difosfat disodic – Aditivi alimentari din categoria emulgatorilor și substanțelor tampon. Sunt săruri de sodiu, potasiu, calciu sau magneziu ale acidului fosforic. Se utilizează în cantități de până la 10g/kg în produse alimentare sub formă de praf și în cantități de până la 5 g/kg în snacksuri, cereale pentru micul dejun, băuturi din ciocolată și malț pe bază de lapte, supe, ciorbe, băuturi alcoolice.
Citeşte şi STUDIU: Cele mai rele alimente pe care le consumi zi de zi
E202 – sorbat de potasiu – Este folosit ca și conservant pentru prunele uscate.
E330 – acid citric – Este un compus organic, cristalin, fără culoare, care aparține clasei de acizi carboxidici și este folosit ca acidifiant. Poate provoca dureri abdominale și poate ataca smalțul dinților. Acidul citric nu este recomandat în alimentația copiilor și nu trebuie consumate alimente ce conțin acid citric de către cei care au afecțiuni cardiovasculare sau renale, afecțiuni ale aparatului digestiv și diaree. La 32% dintre produsele analizate s-a folosit acest aditiv.
E471 – mono și digliceride ale acizilor grași – Aditivii E471 conțin amestecuri de mono-di-esteri de glicerină ai acizilor grași prezenți în uleiuri și grăsimile alimentare. Mai pot conține și mici cantități de acizi grași liberi și glicerină.
E422 – glicerol – emulgator și îndulcitor sintetic, este un lichid incolor, limpede, cu gust dulce. În cantități mari produce dureri de cap, sete, greața și crește glicemia.
E223 – metabisulfit de sodiu, conservant, poate provoca reacții alergice la persoanele sensibile la sulfiți, incluzând reacții respiratorii la astmatici, șoc anafilactic sau altfel de reacții alergice la persoanele sensibile. Doza zilnică acceptabilă este de până la 0.7 mg per kg de masă corporală.
„Consumul excesiv de zahăr și grăsimi dăunează grav sănătății. Este mesajul pe care îl auzim de câțiva ani, însă foarte puțini dintre noi îl înțeleg, deoarece nu au cunoștințe elementare de nutriție. Din păcate, nici societatea românească nu oferă suficiente campanii de informare și educare bazate pe informații clare și pe înțelesul consumatorului obișnuit. Biscuiții cu cremă fiind un produs cu indice glicemic ridicat, cu o valoare energetică mare, ce variază între 417 kcal și 485 kcal per 100 grame produs, dezechilibrați din punct de vedere nutrițional prin conținutul ridicat de acizi grași saturați, care variază între 9,9 grame și 11,30 grame per 100 grame produs, totodată, având și un conținut ridicat de zahăr adăugat, adică între 5 și 8 lingurițe de zahăr la 100 grame produs, fac ca acest tip de produs să fie exclus de la consumul de către copii și persoane cu afecțiuni cardiovasculare, diabet și boli metabolice”, a precizat conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC România.