Potrivit textului de lege promulgat de Klaus Iohannis, „pentru beneficiarii ajutorului pentru încălzirea locuinţei, aflaţi în situaţia prevăzută la art.38 alin. (2) din Legea serviciului public de alimentare cu energie termică nr.325/2006, cu modificările ulterioare, autorităţile administraţiei publice pot acorda, din bugetul local, sprijin financiar pentru acoperirea integrală sau parţială a cotei – părţi din cheltuielile cu energia termică consumată pentru încălzirea spaţiilor aflate în proprietate indiviză. Criteriile de acordare, precum şi nivelul sprijinului financiar se stabilesc prin hotărâre a consiliului local„.
Astfel, persoanele singure si familiile cu venituri mici care nu-si permit sa acopere in totalitate cheltuielile pentru incalzirea locuintei (consumatori vulnerabili) pot cere de la stat ajutoare financiare.
„Ajutorul pentru incalzirea locuintei se acorda numai familiilor si persoanelor singure care nu beneficiaza de alte forme de sprijin pentru incalzirea locuintei acordate in baza contractelor de munca sau altor reglementari specifice pentru diverse ramuri economice, precum si in baza legii„, scrie in document.
Acesta se acorda doar pentru principalul sistem de incalzire folosit la domiciliu/resedinta, pentru consumatorii de energie termica in sistem centralizat, energie electrica, gaze naturale sau lemne, carbuni si combustibili petrolieri.
Ajutoarele sunt date anual in sezonul rece, adica in perioada de cinci luni cuprinsa intre 1 noiembrie si 31 martie.
Ce acte sunt necesare pentru obtinerea ajutoarelor de incalzire:
Ajutoarele pentru incalzirea locuintei sunt acordate pe baza unei cereri si a unei declaratii pe propria raspundere referitoare la componenta familiei, veniturile acesteia si bunurile detinute.
Actele trebuie depuse, individual sau prin intermediul asociatiilor de proprietari/locatari, la primaria localitatii in a carei raza teritoriala se gaseste locuinta solicitantilor. Stabilirea dreptului la ajutoarele pentru incalzirea locuintei se face prin dispozitie a primarului.
Modelul cererii si declaratiei pe propria raspundere poate fi obtinut direct de la primarii. Totodata, acesta poate fi descarcat din fisierul anexat articolului.
Ajutoarele pentru energie termica, energie electrica si gaze naturale sunt platite de autoritati direct furnizorilor, dupa emiterea facturilor. In ceea ce priveste ajutorul pentru combustibili solizi sau petrolieri, acesta se acorda (in bani sau in natura) o singura data pentru toata perioada sezonului rece.
CITEŞTE ŞI: Iohannis a promulgat Legea privind extinderea categoriilor de servicii consulare gratuite