Un oficial al Naţiunilor Unite a anunțat în urmă cu câteva luni că una dintre fete a murit în luptele din Siria. Totuşi, nu a fost stabilit care dintre cele două tinere şi-a pierdut viaţa atunci şi care a fost omorâtă recent, după tentativa de evadare.
Samra Kesinovic, în vârstă de 17 ani, şi prietena ei, Sabina Selimovic, în vârstă de 16 ani, au devenit “fetele din postere” pentru teroriştii SI, după ce au ajuns în Siria, în aprilie 2014. În imaginile postate pe reţelele de socializare, tinerele apar lângă arme Kalashnikov şi sunt înconjurate de bărbaţi.
Înainte de a fugi în Siria, cele două fete le-au lăsat un bilet părinţilor: „Nu ne căutaţi. Îl vom servi pe Allah şi vom muri pentru el”. Ele au plecat cu avionul din Viena spre capitala turcă Ankara, apoi în oraşul Adana, unde le-a fost pierdută urma.
Tinerele s-ar fi căsătorit cu luptători SI şi ar fi rămas însărcinate la scurt timp după ce au ajuns în Siria, potrivit Central European News.
După câteva luni, presa franceză a reușit să ia legătura cu Sabina Selimovic, care a făcut dezvăluiri despre noua ei viață în Siria.
“Aici pot fi cu adevărat liberă. Îmi pot practica religia. Nu puteam face asta în Viena”, a spus tânăra, care a vorbit prin SMS-uri cu jurnaliştii de la Paris Match, cu permisiunea soţului ei, care se afla lângă ea când scria mesajele.
Sabina Selimovic a mai spus că ea și prietena ei au trecut graniţa dintre Turcia şi Siria pe jos şi s-au oprit în Raqqa, fără niciun bagaj, în afară de hainele pe care le purtau.
Vinovatul pentru radicalizarea celor două fete ar fi predicatorul Islamic bosniac Mirsad O., care trăieşte în Viena. Predicatorul a fost arestat în noiembrie, pentru implicarea într-o presupusă reţea de finanțare a terorismului.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne austriac, Alexander Marakovits, a declarat că problema tinerilor care vor să se alăture grupării SI este în creştere.
“Dacă îi putem prinde înainte de a pleca, avem o şansă să lucrăm alături de părinţii lor şi unele instituţii, astfel încât să îi scoatem din sfera de influenţă care i-a făcut să acţioneze astfel. Odată ce au părăsit ţara, chiar dacă se răzgândesc, este aproape imposibil să îi recuperăm”, a spus el.
Din Austria, 130 de persoane ar lupta alături de Statul Islamic. Experţii spun că cel puţin jumătate din ei sunt ruşi din regiunea caucaziană, care au cerut azil în Austria după Războiul Cecen.