„Emagic comunică întotdeauna autorităţilor de ordine publică evenimentele organizate – aceasta este o procedură internă standard, indiferent de tipul şi mărimea evenimentului, chiar dacă evenimentul nu se încadrează în categoria adunărilor publice cu risc ridicat. În cazul evenimentelor mici, informarea autorităţilor de către organizatori este facultativă – nu şi pentru noi, aşa cum am menţionat mai sus. Conform legii nr. 307/2006, operatorii economici sunt obligaţi să-şi ia propriile măsuri pentru prevenirea incendiilor, măsuri ce au fost luate în cadrul festivalului PLUM, care a decurs normal, fără incidente. Am primit şi un răspuns pe e-mail din partea IGSU în legătură cu festivalul PLUM, livrat prompt a doua zi după trimiterea adresei noastre, care a confirmat faptul că evenimentul nu se încadrează în categoria adunărilor publice cu grad de risc ridicat şi a reiterat măsurile aplicabile conform legii menţionate mai sus. Pe parcursul celor două zile de festival, din septembrie 2015, în cele doua locaţii din cadrul fabricii Pionierul, clubul Colectiv şi etajul 1 al fabricii, au participat aproximativ 500 persoane pe zi. Ţin să precizez că doar etajul 1 al fabricii a avut o suprafaţă liberă pentru public de 800 m2„, a precizat Laura Coroianu într-un comunicat.
La rândul său, secretarul de stat Raed Arafat a declarat, miercuri, că Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov a trimis două răspunsuri la adresa din 23 septembrie a firmei Emagic, în care prezenta obligaţiile societăţii, însă nu s-au găsit dovezi că cineva de la ISU a făcut verificări la clubul Colectiv.
„Există pe adresa Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă o adresă pentru un eveniment cu 2.000 de persoane. Au fost trimise două adrese spre firmă, dar nu există nicio dovadă că s-a făcut vreo verificare. Când vine o adresă, trebuie să se ţină cont de ea şi să se verifice locul în care se organizează evenimentul. Nu putem găsi argumentul că nu avem oameni, putem să-i luăm din alte locuri„, a precizat Raed Arafat.
De asemenea, Laura Coroianu, Managing Partner Emagic, a spus că la evenimentele care se încadrează în categoria adunărilor publice cu grad de risc ridicat, firma organizatoare trebuie să pregătească un dosar cu planul de evacuare şi scenariul la incendiu, care este aprobat de IGSU.
„La evenimentele mari, de tipul celor din Piaţa Constituţiei şi de pe stadionul naţional, care se încadrează în categoria adunărilor publice cu grad de risc ridicat, ni se cere să pregătim un dosar de eveniment cu planul de evacuare şi scenariul la incendiu, dosar redactat în colaborare cu un expert avizat în domeniu şi aprobat ulterior de IGSU. La toate evenimentele de acest tip, am cerut avizul IGSU. De altfel, IGSU a venit de fiecare dată în inspecţie la locul evenimentelor de acest tip şi a avut personal şi tehnică în dispozitivul de ordine publică, inclusiv un reprezentant în comandamentul de ordine publică al evenimentului„, a declarat Laura Coroianu.
Întrebată cum consideră că ar trebui să se deruleze procedurile pentru a nu se mai ajunge la situaţii nefericite, Laura Coroianu a spus: „Cred că este necesară o conversaţie mai largă, între toţi jucătorii implicaţi în industria evenimentelor, de la autorităţi şi organizatori până la furnizori de sceno-tehnică şi catering public, pentru a îmbunătăţi legea actuală şi pentru o mai bună informare a tuturor celor care participă la realizarea spectacolelor, indiferent de locaţie sau ordinul de mărime a publicului. Există o legislaţie europeană foarte detaliată în acest sens, «Health and Safety Regulations» din Marea Britanie fiind o foarte bună sursă potenţială de inspiraţie”.
Totodată, Laura Coroianu spune că firma Emagic nu a primit niciodată amendă din partea IGSU.