Lucrările Adunării Generale a APCEMN. Tăriceanu: Marea Neagră trebuie să rămână liantul strategic al cooperării noastre

Președintele în exercițiu al APCEMN, Călin Popescu-Tăriceanu, președinte al Senatului, a susținut, joi, în discursul său adresat statelor membre ale organizației, că liantul strategic al cooperării lor trebuie să rămână Marea Neagră.
Ionela Marcu
26 nov. 2015, 10:31
Lucrările Adunării Generale a APCEMN. Tăriceanu: Marea Neagră trebuie să rămână liantul strategic al cooperării noastre
„În actualul context geopolitic și economic, nu avem voie să ne subestimăm propriile atuuri: un teritoriu de 20 de milioane de km pătrați, o populație de peste 350 milioane de locuitori, importanța geostrategică — ca zonă de tranzit a celor mai importante rute comerciale, resurse naturale, capitalul uman și, nu în ultimul rând, un excelent ambasador comun: excelența Sa, Marea Neagră, care trebuie să rămână liantul strategic al cooperării noastre„, a declarat Tăriceanu, în deschiderea lucrărilor celei de-a 46-a Adunări Generale a APCEMN, organizate la București, cu ocazia încheierii președinției române a organizației.
 
CITEŞTE ŞI: Zgonea: Democraţia noastră a atins un nivel de maturitate. Suntem un MODEL pentru combaterea corupţiei

Tăriceanu a adăugat că APCEMN a făcut „câțiva pași” și în direcția impulsionării colaborării cu Parlamentul European.

„Trebui însă să căutăm în continuare formule reciproc avantajoase de instituționalizare a cooperării noastre. Sper ca această primă parte a drumului, pe care am parcurs-o deja, a fost și cea mai dificilă și, că după atâtea suișuri și coborâșuri și staționări, vom reuși să intrăm în linie dreaptă și să ne bucurăm de statutul de partener credibil și serios pe scena regională și internațională și de aceeași încredere pe care le-o acordăm și noi partenerilor noștri. (…) Ca o continuare firească a acestor acțiuni, sesiunea APCEMN de la București poate să devină (…) un reper în ceea ce privește stabilirea unor noi direcții de acțiune comună în vederea promovării bunei guvernanțe și a aprofundării cooperării sectoriale în domenii în care statele și regiunea noastră pot și trebuie să devină performante”, a subliniat președintele Senatului.

Călin Popescu-Tăriceanu a precizat că temele de discuție aflate pe agenda Adunării Generale a APCEMN vizează atât încurajarea guvernării transparente, combaterea corupției, dar și combaterea traficului ilicit.

„E-guvernarea în statele membre ale OCEMN, combaterea traficului ilicit de bunuri culturale în regiunea OCEMN, crearea cadrului legal pentru combaterea corupției — deși par teme distincte, nu pot să nu remarc că e-guvernarea, care susține o bună guvernare, transparentă și responsabilă, reprezintă un element vital pentru descurajarea corupției și că un cadru legal eficient pentru combaterea corupției creează premisele reducerii activităților de trafic frontalier ilicit”, a arătat Tăriceanu.

Acesta a ținut să sublinieze faptul că o guvernare ineficientă, corupția, abuzul de putere, instituțiile neperformante, dar și deficitul democratic „slăbesc sistemul statal din interior”, scrie Agerpres.

„Eșecul startului și privatizarea forțată ca efect imediat al vidului de putere nu mai reprezintă astăzi provocări care să ne oprească la granițele vreunei țări, ci un fenomen de natură să influențeze stabilitatea națională, regională și chiar internațională”, a conchis Tăriceanu.

Cea de-a 46-a Adunare Generală a Cooperării Economice a Mării Negre este organizată, de miercuri până vineri, la București, cu ocazia încheierii președinției române a APCEMN.

Evenimentul are ca temă principală ”Implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă în regiunea CEMN: implicarea parlamentară” și se desfășoară sub patronajul Senatului României, care exercită președinția APCEMN în perioada iunie — noiembrie 2015.

La cea de-a 46-a Adunare Generală a APCEMN participă membrii delegațiilor permanente din cele 12 state membre, precum și reprezentanți ai organizațiilor parlamentare internaționale, parlamentelor naționale sau organizațiilor neguvernamentale, cu statut de observator sau invitat special pe lângă APCEMN.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Gigi Becali vrea să desființeze festivalul Untold: „Nu vreau sataniști și nebuni cu muzica!”
Fanatik.ro
Ce să pui în făină când faci șnițele ca să iasă gustoase și pufoase. Ingredientul secret pe care puține gospodine îl folosesc
Capital.ro
Maghiarii ne dau lecții. Au făcut anunțul chiar în România. Umilința e prea mare
Playtech.ro
Pensia incredibilă pe care o primește Traian Băsescu. Fostul președinte al României încasează mai puțini bani decât ar fi crezut românii
DailyBusiness
CREȘTE prețul apei calde cu 50%. Cum motivează autoritățile decizia
Adevarul
Greva minerilor care l-a cutremurat pe Ceaușescu. Cum s-a schimbat Valea Jiului, după epoca de aur a cărbunelui VIDEO
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Zodiile care au mare noroc în dragoste. Vin vremuri fabuloase
Ego.ro
Antonia, o nouă imagine ADORABILĂ cu fiica ei, Maya. Cât de mult SEAMĂNĂ cele două
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Vecinii lui Andrei Versace, dezvăluiri uluitoare după moartea influencerului. Cum îi teroriza: 'Este inacceptabil!'
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Incendiu violent la un azil de bătrâni din Tulcea. A fost activat Planul Roșu de Intervenție
Capital.ro
Cutremur în UE. Sfidarea supremă a Ungariei. Nimeni nu va accepta
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
Noi ipoteze în cazul crimei de la Brăila! Soțul doctoriței ucise, primele declarații după tragedia din cabinetul stomatologic
substantial.ro
Pagina de internet a Băncii Centrale a Rusiei blocată de un atac cibernetic ucrainean
MediaFlux
BANI de la Guvern pentru nevoiași. ROMÂNII primesc echivalentul a 50 de EURO
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!