Programele de promovare a sănătăţii şi de prevenire a îmbolnăvirii se adresează factorilor sociali determinanţi ai sănătăţii, care influenţează comportamente de risc modificabile, precum consumul de tutun, obiceiurile alimentare proaste şi lipsa de activitate fizică, care contribuie la dezvoltarea de boli cronice, a spus ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, joi, la dezbaterea „Educaţie pentru Sănătate”, organizată la Palatul Cotroceni, potrivit Mediafax.
Ca exemplu de strategii, ministrul a enumerat: creşterea numărului de parcuri, drumuri verzi şi trasee de biciclete, stabilirea zonelor în care să nu se fumeze, scăderea preţului produselor alimentare sănătoase şi eliminarea alimentelor nesănătoase din automate.
El a precizat că aceste programe trebuie să urmărească creşterea gradului de conştientizare cu privire la comportamente sănătoase pentru publicul larg.
„Comunităţile needucate prezintă o prevalenţă mai mare de afecţiuni cronice decât omoloagele lor din medii informate. Exemple de stări cronice includ boli de inimă, cancer, boli respiratorii cronice, accident vascular cerebral şi diabet. Accesul limitat la programele de promovare a sănătăţii şi de prevenire a bolilor şi la serviciile de asistenţă medicală contribuie la apariţia problemelor de sănătate„, a adăugat Cadariu.
El a subliniat că este deosebit de important să se investească diferenţiat în programe care sprijină populaţiile cu resurse limitate, care au acces redus la îngrijire, prezintă rate mai mari de îmbolnăviri cronice, ponderi mai mici ale asiguraţilor şi sunt în zone de asistenţă medicală deficitare.