SUMMIT ONU privind schimbările climatice: Apeluri la salvarea planetei şi dezacorduri în prima zi a conferinței

Șefi de stat din lumea întreagă au lansat un apel luni la măsuri urgente împotriva încălzirii globale, dar dezacordurile care divizează țările din Nord și cele din Sud au reapărut rapid în prima zi a celui mai mare summit al ONU dedicat schimbărilor climatice care a început la Paris, relatează France Presse.
Filip Stan
30 nov. 2015, 19:41
SUMMIT ONU privind schimbările climatice: Apeluri la salvarea planetei şi dezacorduri în prima zi a conferinței

În deschiderea celei de-a 21-a Întâlniri a Părților /COP/ Convenției Cadru ONU pe Schimbări Climatice (COP 21), cei 150 lideri participanți au ținut un minut de reculegere după recentele atentate comise în mai multe țări, inclusiv în Franța.

Lupta împotriva terorismului și lupta împotriva schimbărilor climatice sunt „două provocări globale majore cu care ne confruntăm”, a remarcat președintele țării gazdă, François Hollande, la tribuna conferinței care se desfășoară la Le Bourget (la nord de Paris).

„Le datorăm (copiilor noștri) o planetă neatinsă de catastrofe”, a insistat el, subliniind că această conferință este o mare speranță care nu ne dă dreptul să dezamăgim”: ”trebuie să decidem, aici, la Paris, chiar viitorul planetei”.

Este de așteptat ca la această conferință să se ajungă, până la 11 decembrie, la primul acord global de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră pentru a limita încălzirea la + 2° Celsius în raport cu epoca pre-industrială.

Vezi şi: Iohannis: SCHIMBĂRILE climatice sunt o AMENINŢARE MAJORĂ. Dacă nu acţionăm acum, IMPACTUL va deveni NEGESTIONABIL

„Cea mai mare reuniune de șefi de stat sub același acoperiș, în aceeași zi”, a salutat conferința într-un tweet responsabilul pentru schimbări climatice al ONU, dna Christiana Figueres.

Barack Obama, președintele celui de-al doilea cel mai mare stat poluator al planetei (după China), le-a cerut colegilor săi „să fie la înălțimea” mizei, respingând argumentul că lupta împotriva schimbărilor climatice va fi o veste proastă pentru economie, scrie Agerpres.

„Am dovedit că nu există niciun conflict între o creștere economică puternică și protecția mediului”, a subliniat el.

Succedându-se la tribună, toți liderii, al căror rol este de a da un impuls politic negocierilor, au reafirmat importanța luptei împotriva încălzirii globale, de la președinta Brazilei, Dilma Rousseff, care a anunțat măsuri de reîmpădurire, la liderul rus, Vladimir Putin, care a cerut „un acord cu caracter obligatoriu și echitabil”.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a cerut înalților demnitari să nu se mulțumească cu „jumătăți de măsură”. „Nu vă puteți permite să fiți indeciși, să mergeți cu jumătăți de măsură ( …) Istoria vă cere, iar eu vă îndemn să răspundeți cu curaj și viziune”.

Liderii lumii au luat o pauză de o oră pentru o masă de prânz „durabilă și gastronomică”, compusă din supă de napi, supreme de pui și prăjitură Paris-Brest, concepută de cinci celebri maeștri bucătari francezi.

Negocierile se anunță dificile pentru că toate țările au „liniile lor roșii”. Iar dezacordurile nu au întârziat să reapară, în special în ceea ce privește împărțirea responsabilităților între țările industrializate, țările emergente și cele în curs de dezvoltare și consecințele financiare aferente.

Țările dezvoltate trebuie să își asume angajamente de a finanța politicile în materie de climă ale celor din Sud, a avertizat președintele chinez, Xi Jinping.

Țările dezvoltate ar trebui „să-și asume mai multe responsabilități”, iar cele în curs de dezvoltare ar trebui să fie „lăsate să se dezvolte”, a declarat și prim-ministrul indian Narendra Modi, într-un articol publicat în Financial Times.

La sfârșitul săptămânii trecute, mai multe marșuri în întreaga lume au reunit sute de mii de manifestanți care au cerut „un acord climatic puternic”.

Planeta se încălzește cu o viteză fără precedent, ca urmare a emisiilor provenite din arderea combustibililor fosili, dar și din cauza procedeelor de producție agricolă și a defrișărilor record.

Din Pakistan până în insulele din Pacific, din California până la viile din Bordeaux din Franța, clima dereglată bulversează regiuni întregi prin valuri de căldură, secete, eroziuni de coastă etc.

La o încălzire de peste 2° Celsius, oamenii de știință se tem de o accelerare necontrolată a acestor fenomene extreme.

„Prin schimbarea climei, devenim arhitecții propriei noastre distrugeri”, a spus prințul Charles al Marii Britanii de la tribuna COP21.

În vederea conferinței de la Paris, 184 de țări (din 195) au publicat planuri de reducere a emisiilor lor de gaze cu efect de seră — o participare neașteptată — însă aceste angajamente permit încă o încălzire globală cu +3° Celsius.

În afară de discursuri, prima zi a conferinței este, de asemenea, marcată de numeroase întâlniri bilaterale, cum ar fi cea dintre președintele american, Barack Obama, și cel rus, Vladimir Putin.

Nu va avea loc, însă, nicio întâlnire între președintele rus și cel turc, Recep Tayyip Erdogan, în condițiile în care tensiunea dintre cele două țări este maximă în urma doborârii de către aviația turcă a unui avion de bombardament rus la granița cu Siria.

Acest summit va constitui, în orice caz, ocazia ca președintele israelian, Benjamin Netanyahu, și cel palestinian, Mahmud Abbas, să-și strângă mâna în public pentru prima dată de mult timp, scrie AFP.

Spynews
David Popovici a câștigat aurul la Jocurile Olimpice. S-a impus la doar 2 sutimi față de locul secund
Bzi.ro
Ioana Tamaș, apariție incendiară, în costum de baie! Soția lui Gabi Tamaș, în vârstă de 36 de ani, a făcut senzație pe plaja din Bali
Fanatik.ro
Câți bani ia David Popovici pentru aurul olimpic de la Paris! Moldova i-ar fi plătit mai mult!
Capital.ro
Decizie pentru cei cu mașini pe motorină. Vor fi taxați mai puțin de azi, 30 iulie
Playtech.ro
Cine sunt românii care vor avea pensia mărită cu 700 de lei. Ce se întâmplă până pe 15 august
DailyBusiness
Anunț de ultimă oră pentru românii care au un împrumut la bancă
Adevarul
E Budapesta peste București? Un vlogger celebru dă verdictul. „Sunt șocat de ceea ce văd, priviți câtă nesimțire aici” VIDEO
Spynews
Angelina Jolie a angajat un asasin pentru propria moarte. De ce nu a fost dus la capăt planul vedetei
Spynews
Greii stand-up-ului românesc o pun la zid pe Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea. Nelu Cortea și Radu Bucălae o fac praf pe actuala iubita a lui Spike. Nici el nu a scapat
Evz.ro
Vestea pe care n-ar fi vrut s-o audă niciodată
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
David Popovici explică succesul victoriei de la JO 2024. Ce a făcut după startul cursei, asta i-a adus AURUL
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Câți bani va primi David Popovici de la statul român pentru medalia de aur câștigată la Jocurile Olimpic
Capital.ro
UDREA trebuie eliberată! Anunț istoric pentru fostul ministru: Zero probe
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
Noi ipoteze în cazul crimei de la Brăila! Soțul doctoriței ucise, primele declarații după tragedia din cabinetul stomatologic
substantial.ro
Administratorii de Sistem: Eroii Moderne și Ofertă Specială de la LINK Academy
MediaFlux
SE DAU 15.000 de lei de FAMILIE! PRIMUL VENIT, PRIMUL SERVIT
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!