Directorul fondator al Departamentului de Psihologie Clinica si Psihoterapie din cadrul Universitatii Babes-Bolyai (UBB) Cluj Napoca este coordonatorul unui proiect ce reface lucrarea filosofului Constantin Radulescu Motru – „Psihologia poporului roman”, potrivit teotrandafir.com.
Cum este romanul, conform studiului:
1. Nu isi exprima sentimentele in mod natural. Totul este ascuns sub o teaca groasa, de nepatruns.
2. Are potential ridicat pentru inteligenta cognitiva cat si pentru cea emotionala. Este foarte creativ.
3. Este defensiv, sustine prea multe aspecte negative. Este cinic, sceptic, mizantrop.
4. Munca este singura modalitate de afirmare a romanului, pe plan social.
5. Nu are incredere in nimeni.
6. Cauta putere sociala deoarece crede ca astfel va fi fericit. Se identifica cu pozitiile sociale inalte, dar nu recunoaste asta, in mod ipocrit.
7. Are un nivel scazut de autodeterminare si promoveaza heterodeterminarea (influenta religiei si a traditiei in dauna autonomiei in decizie).
8. Prin binele celorlalti, romanul depaseste rareori granitele familiei.
9. Autonomia la romani: Cand e vorba de opnii exprimate, acesta se identifica cu orice european sau cu americanul. Cand autonomia este evaluata ca atitudine, rezultatele dau cu minus.
10. Este religios, dar in acelasi timp crede in progresele stiintei.
11. Este integrabil in lumea moderna, insa are nevoie de un spatiu unde sa se simta cu adevarat liber.
12. Romanul CREDE ca e o persoana calda si inteligenta, insa este mai degraba evitativ si face lucruri de complezenta.
13. Romanul ii priveste cu admiratie pe britanici, americani si francezi, urmati de germani. La coada se afla maghiarii si rusii.
Pentru realizarea acestui studiu, psihologul Daniel David a analizat o serie de alte studii de specialitate publicate pana in ianuarie 2015, noteaza hotnews.ro.
De asemenea, acesta precizeaza ca profilul romanilor este unul static si nu poate fi aplicate la fiecare individ in parte, insa, in mare parte, exprima principalele slabiciuni ale fiecarui individ in parte.
Cu alte cuvinte, romanului ii lipseste increderea in sine si in ceilalti. Cu ocazia zilei noastre, nu putem decat sa speram ca ne vom schimba parerea despre noi nu doar cu vorba, ci si prin fapte. La multi ani, romani!