ATENTATUL dejucat de la Târgu Secuiesc. Care era PLANUL lui Beke Istvan Attila. Detalii din REFERAT

Beke Istvan Attila, acuzat că intenţiona să confecţioneze un dispozitiv exploziv improvizat, pe care să-l detoneze în public, marţi, la manifestările de Ziua Naţională organizate la Târgu Secuiesc, a fost arestat. Bărbatul urma să ascundă bomba artizanală într-un coş de gunoi aflat pe traseul paradei de 1 Decembrie, după care ar fi detonat-o de la distanţă, printr-un simplu apel telefonic, se arată în referatul cu propunere de arestare al procurorilor.
Romania TV
02 dec. 2015, 07:44
ATENTATUL dejucat de la Târgu Secuiesc. Care era PLANUL lui Beke Istvan Attila. Detalii din REFERAT

Ofițerii SRI avea informații că pe data de 10 octombrie membrii grupării extremiste „Mișcarea de Tineret 64 de Comitate” (HVIM) au pus la cale acțiunea violentă.

Din actele de urmărire penală a rezultat faptul că, în cursul zilei de 10.10.2015, pe raza județului Covasna, a avut loc o întâlnire, a mai multor membri HVIM, pe parcursul căreia un membru al grupării a propus amplasarea și detonarea unui dispozitiv exploziv improvizat pe timpul desfășurării manifestației prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 decembrie 2015 pe raza localității Târgu Secuiesc, afirmând că are o cutie de petarde acasă ce poate fi folosită în acest sens„, potrivit referatului DIICOT prin care s-a cerut arestarea preventivă a lui Beke Istavn.

Pe parcursul respectivei întâlniri s-a convenit ca dispozitivul să fie realizat de Beke Istvan, care se pricepe la electronică. „Beke Istvan a afirmat că de pe telefonul mobil poate accesa camera video amplasată în exteriorul magazinului său situat în centrul localității Târgu Secuiesc și că va putea urmări marșul de Ziua Națională a României și detona dispozitivul exploziv improvizat de la distanță, chiar dacă va fi plecat din localitate cu familia„, se mai arată în acelaşi document.

Beke Istvan Attila urma să detoneze bomba cu ajutorul unui telefon mobil. După comiterea faptei, bărbatul intenţiona să dea vina pe terorişti, se arată în referatul cu propunere de arestare preventivă.

Pentru conspirarea activităților desfășurate, a propus ca pentru detonarea dispozitivului exploziv improvizat să se cumpere „o cartelă nou-nouță și un telefon la fel, apelezi și apoi le distrugi”, Beke Istvan precizând că „la ce am avut noi, puteai să fixezi un cronometru la maxim 24 de ore”. ( Cu ocazia percheziției domiciliare efectuate la locuința suspectului Beke Istvan Attila a fost identificat și ridicat un dispozitiv electronic de inițiere și temporizare a impulsurilor electrice de 12 V. Totodată, urmărirea penală a materializat probator faptul că, după momentul întâlnirii din data de 10.10.2015, suspectul Beke Istvan Attila a efectuat demersuri de achiziționare a unui telefon mobil nou de pe site-ul ”rezistent telefon.ro”.)„, se arată în referat.

Potrivit anchetatorilor, bomba urma să fie ascunsă într-un coș de gunoi din Târgu Secuiesc, situat pe traseul de deplasare al paradei militare.

Ca loc de amplasare a dispozitivului, suspectul a propus perimetrul din zona în care se află statuia lui Gabor Aron, propunând ca loc de amplasament un coș de gunoi din centrul localității situat pe traseul de deplasare al paradei militare, afirmând că după acțiune „o să se spună că Târgu Secuiesc a fost atacat de teroriști „, potrivit aceluiaşi document.

Beke Istvan Attila le-ar fi spus complicilor că merită să încerce să pună la punct un atentate, măcar pentru „experienţă”. „Suspectul a insistat că ”trebuie să facem o încercare, nu mănânci pizza cu poftă, doar o guști, vezi cum e”, termenul de ”pizza„ fiind folosit cu referire la dispozitivul exploziv improvizat, H. I. afirmând că ”ar merita să facem, măcar să acumulăm experiență””, se mai arată în referat.

Potrivit aceluiaşi document, „conştient fiind de faptul că autorităţile se află în posesia conţinutului discuţiilor purtate în mediul ambiental în data de 10 octombrie, suspectul Beke Istvan Attila a încercat cu ocazia audierii să confere un caracter neserios («prostii») actului de planificare a activităţilor ce vizau realizarea, amplasarea şi detonarea în public, pe raza municipiului Târgu Secuiesc, pe parcursul desfăşurării manifestaţiei prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie a unui dispozitiv exploziv improvizat (DEI)”.

Curtea de Apel Bucureşti a admis, marţi noapte, propunerea procurorilor Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi a dispus arestarea preventivă a lui Beke Istvan Attila pentru 30 de zile.

Beke Istvan Attila a fost reţinut pentru tentativă la infracţiunea de acţiuni împotriva ordinii constituţionale şi nerespectarea regimului materiilor explozive. 

CITEŞTE ŞI Suspectul de TERORISM de la Târgu Secuiesc, anchetat în 2014 pentru arborarea unor DRAPELE NEGRE de 1 Decembrie

La percheziţiile din Covasna, la imobilul folosit de Beke Istvan Attila, anchetatorii au găsit sute de materii explozive, dispozive electronice care permiteau acţionarea de la distanţă, două dispozitive militare de vedere pe timp de noapte, dar şi un poligon de tragere, potrivit unor surse judiciare.

Anchetatorii îi monitorizau însă din octombrie pe Beke Istvan Attila (40 de ani), membru al formaţiunii extremiste „Mişcarea de Tineret 64 de Comitate” din Ungaria, şi complici ai acestuia, fiind astfel percheziţionat şi locul în care existau informaţii că acesta ar avea numeroase articole pirotehnice şi chiar materiale explozive.

CITEŞTE ŞI Mesajul soţiei suspectului de TERORISM din Târgu Secuiesc: „L-au luat în mod inuman”

Anchetatorii au găsit la percheziţii 210 materii explozive de categoriile II şi III, dispozitive electronice de iniţiere, temporizor al impulsurilor electronice, două dispozitive militare de vedere pe timp de noapte folosite de conductorii de blindaje militare, precum şi un amplificator de imagine.

Beke Istvan Attila nu apucase să asambleze materiile explozive şi dispozitivele atunci când au avut loc percheziţiile. Dispozitivul, dacă ar fi fost asamblat, cu materiile explozive pe care le avea la dispoziţie şi cu acţionare de la distanţă, putea produce victime, au precizat surse din rândul anchetatorilor.

Bărbatul amenajase şi un poligon de tragere, însă nu au fost găsite şi arme de foc sau dintre cele pentru care este necesară autorizarea. De asemenea, au fost găsite la percheziţii şi aproximativ 400 de articole pirotehnice.

CITEŞTE ŞI REACŢIA Mişcării de Tineret 64 de Comitate, după arestarea liderului care intenţiona să detoneze o bombă

În acest caz, procurorii au fost sprijiniţi de Serviciul Român de Informaţii, acţiunea fiind efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară de la Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate.

„Mişcarea de Tineret 64 de Comitate” (Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom – HVIM) este o grupare ungară de extremă-dreapta care militează pentru unificarea comunităţilor maghiare din afara Ungariei şi pentru revizuirea Tratatului Trianon, din anul 1920. Titulatura organizaţiei radicale se referă la Ungaria Mare, care avea 64 de districte.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce să pui în ciorba de burtă ca să aibă un gust și o aromă deosebită. Ingredientul final e cel mai important
Capital.ro
Serviciul militar se reintroduce din ianuarie 2025. Vor fi recrutați bărbații de peste 18 ani
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
RECORD PENTRU AUR. A atins cel mai mare nivel din istorie
Adevarul
Prețul unei jumătăți de secol de închisoare. Cât a primit un bărbat pentru că a stat nevinovat după gratii, timp de 48 de ani
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
V-ați încheiat nasturii, dar nu ați știut asta. Marea diferență între bărbați și femei
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Interzis la frontiera cu Ungaria. Nu au dreptul să treacă granița. Poliția te reține pe loc
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Bavarian Nordic solicită UE extinderea licenței vaccinului mpox pentru adolescenți
MediaFlux
A ÎNCEPUT DISTRIBUIREA PENSIILOR MAJORATE! Vine POȘTAȘUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...