Ce alimente trebuie să consumăm în timpul sezonului geros

În timpul sezonului rece este nevoie de o atenţie deosebită pe care trebuie să o acordăm alimentaţiei sau stilului de viaţă. Pentru a ne feri de răceli şi gripă trebuie să consumăm anumite alimente care au rolul de a ne întări sistemul imunitar.
Alina Costache
30 dec. 2015, 07:30
Ce alimente trebuie să consumăm în timpul sezonului geros

O alimentatie sanatoasa si un stil de viata echilibrat ne ajuta sa depasim cu bine sezonul rece si sa nu racim. Numeroase studii medicale moderne arata ca adaptarea organismului la conditiile de iarna implica transformari ale sistemelor de obtinere a energiei necesare activitatilor organismului. Astfel, organismul va consuma o mare parte din energia depozitata in celule pentru incalzire, dar in acelasi timp va depune un efort suplimentar pentru refacerea depozitelor de grasimi.

Pentru o alimentatie care sa ne permita conservarea energiei este absolut necesar sa mancam foarte bine la micul dejun. Astfel, nutritionistii danezi, ca si cei germani, sunt de parere ca, in anotimpul rece, micul dejun trebuie sa fie cel putin la fel de bogat in calorii ca si masa de pranz. Acest aspect este si mai important in zilele in care depunem efort fizic si avem contact mai mult cu frigul.

Masa de dimineata trebuie sa includa intotdeauna lactate grase precum smantana sau casul. Grasimile din acestea nu reprezinta un pericol pentru ingrasare, chiar daca sunt consumate peste 40 de zile la rand, in cazul in care in acele zile facem efort fizic. Mai mult decat atat, acizii grasi din laptele sau smantana de vaca si mai ales de bivolita ajung rapid in ficat, unde sunt folositi pentru fabricarea unor precursori hormonali. De asemenea, ouale servite moi sunt foarte recomandate la micul dejun, datorita aminoacizilor de care are nevoie organismul pentru fortifierea unor zone din creier intens solicitate la frig.

Pentru a ne conserva energia trebuie, de asemenea, sa consumam de 4-5 ori pe saptamana proteine animale la pranz si seara, evitand excesul de condimente foarte iuti. Esential pentru evitarea starilor de oboseala este ca dupa fiecare masa sa mancam un fruct proaspat, cel mai recomandat fiind marul.

Citeşte şi Cum să mănânci iarna ca să nu te îngraşi

Mai mult, grasimile au un rol deosebit, pentru ca stocheaza energia si reprezinta un factor imuno-stimulator impotriva frigului, ajutand corpul sa se adapteze la temperaturile scazute. In perioada iernii este bine sa optezi pentru grasimi vegetale si animale de calitate. Cele mai bune grasimi care pot fi consumate si care contribuie la protejarea organismului sunt cele provenite din peste (macrou, somn, crap, somon). Acestea contribuie si la fluidizarea sangelui si la vascularizarea organismului.

In plus, pentru a ne intari sistemul imunitar este nevoie sa consumam si vitamina C (citrice, kiwi, ardei gras, ardei iute, cimbru, patrunjel, broccoli, conopida, varza de Bruxelles, verdeturi, rosii, coacaze negre) si vitamina A (oua, lapte, ton, ficat, boia de ardei, ardei rosu, cartofi dulci, morcovi, legume cu frunze inchise la culoare, dovleac, salata verde, caise uscate, unt). Organismul are nevoie si de minerale (zinc – fructe de mare, scoici, sardine, seminte de dovleac, seminte de floarea-soarelui, ovaz, paine, nuci, ghimbirul; seleniu – nuci, paine, peste, carne, oua).

Totodata, nici iaurturile probiotice nu ar trebui sa lipseasca din alimentatie in timpul sezonului rece. Ele contribuie la o sanatate de fier. Alte surse de probiotice sunt: usturoiul, bananele, anghinarea, ceapa, ovazul, chefirul si muraturile. Si ridichile sunt alimentele-minune in lunile geroase de iarna. Ridichea alba este bogata in fibre si fier, iar ridichea neagra are un gust distinct, usor iute si un continut semnificativ de vitamina C, cel mai important antioxidant in prevenirea racelii si gripei.

Si catina este un alt element important pentru sanatatea noastra pe timpul rece. Denumita si ginsengul romanesc, catina este considerata un vaccin antigripal natural datorita continutului ridicat de vitamina C, fiind mai mare decat cel al macesului si de 10 ori mai mare decat al citricelor.

Iarna nu ar trebui sa lipseasca nici ceaiurile din plante sau fructe si nici laptele cald cu scortisoara sau miere.

Totodata, in timpul sezonului rece este important sa ne imbracam adecvat, sa facem sport, sa ne odihnim suficient si sa respectam regulile de igiena. Mai mult, este necesar sa se evite contactul cu persoane bolnave.

Citeşte şi Aşa faci cea mai bună cremă de mâini pentru iarnă, acasă

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Patru zodii care pot da lovitura până pe 29 iulie. Răsare soarele pe strada lor
Capital.ro
Ordin UE pentru românii cu cont la bancă. Decizia valabilă din 17 iulie pentru cine transferă bani
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Cei mai bine plătiți angajați de la stat. Și nici nu sunt amenințați de șomaj
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Se dă ordin în România. Obligatoriu pentru proprietarii de bloc cu centrale termice
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Joe Biden reevaluează candidatura dacă apar probleme medicale, în contextul presiunilor din partid
MediaFlux
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'