Constantin Anagnoste a fost chirurg specializat în ortopedie şi a asigurat conducerea secţiei de profil de la Spitalul Judeţean Vaslui. Înainte, bărbatul a fost şef al Spitalului Codăeşti.
Fostul chirurg a murit pe 18 noiembrie, la 13 zile după ce a fost internat la spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi, din cauza unei fracturi de col femural. Acesta a fost operat de un cunoscut ortoped însă, după operaţie, bărbatul şi-ar fi anunţat soţia că nu mai simte gustul alimentelor, iar în a patra zi acesta avea candida. „Am cumpărat din prima zi Linex Forte la recomandarea asistentei, dar când am deschis cutia ea era intactă: nu i se administrase nicio pastilă măcar”, spune soţia bărbatului.
Femeia a cerut o anchetă deoarece susţine că soţul ei a murit în condiţii nedemne pentru o persoană care a slujit medicina toată viaţa. Medicul ar fi contactat o infecţie nosocomială în spital, care i-ar fi provocat decesul. Femeia a depus memorii la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) şi la Colegiul Medicilor din Iaşi (CMI) în care spunea că după intervenţie, pacientul urina cu o culoare diferită, nu avea scaune, nu se putea alimenta pentru că nu putea înghiţi şi avea arsuri la stomac. Ulterior, bolnavul a început să aibă scaune diareice.
„Mi-a cerut apă rece, cât mai rece! Nimic din toate acestea nu sunt cunoscute de asistente, pentru că nu le vedeam mai deloc prin salon. Nu m-am întrebat dacă medicul ştie sau nu. El trebuia să-mi spună mie ceva despre starea pacientului. Asistentele îi luau temperatura şi era întotdeauna subfebrilă. A avut frisoane într-o noapte şi mi-a spus că a răcit pentru că nu a avut pătură să se acopere şi nu a trecut nimeni cui să-i spună să-i aducă una. În ATI am fost să-i dau apă la ora 04.30 dimineaţa”, se precizează în sesizare, potrivit ziaruldeiasi.ro.
Femeia susţine că în a patra zi de la operaţie, Constantin Anagnoste i-ar fi spus că simte cum se scurge viaţa din el. Atunci, aceasta a solicitat externarea pacientului, medicul operat fiind externat, teoretic, a doua zi. Practic, a rămas tot în spital, pentru că i s-a făcut rău şi a leşinat. „A fost internat în ATI. Acolo a intrat în şoc septic şi au descoperit că e vorba de clostridium dificile”, precizează soţia sa.
Infecţia pe care bărbatul ar fi luat-o, Clostridium dificile este un bacil care determină apariţia colitei pseudomembranoase şi care se contactează de cele mai multe ori în spitale. Infecţia nosocomială este o patologie care se manifestă în contextul îngrijirilor medicale şi care se dezvoltă datorită unor factori specifici acestor servicii medicale şi datorită populaţiei care poate dezvolta tulpini multirezistente.
Potrivit ortopedului care l-a operat pe fostul chirurg, operaţia prin care a trecut bărbatul scade riscul de deces, dar nu-l anulează. „Conform studiilor, un pacient vârstnic cu fractură de col femural are un risc de mortalitate de până la 60% dacă nu este operat. La pacienţii operaţi, riscul de deces scade la 40%. Deci, dacă se alege operaţia, sunt 20% şanse în plus pentru viaţă. Operaţia nu este singura soluţie, dar este cea mai bună pentru un vârstnic”, declara ortopedul.
Conducerea Clinicii de Ortopedie a spitalului a precizat că va lua măsurile necesare după rezultatul comisiei. „Avem o anchetă internă în derulare, deocamdată nu avem rezultate concrete. Ştim doar că familia a depus mai multe sesizări în acest caz, iar spitalul a început cercetarea proprie pentru a vedea despre ce este vorba„, a declarat ortopedul Ovidiu Alexa, şeful clinicii, potrivit ziarul de iaşi.
Citeşte şi