Cea mai mică casă, construită în mod tradiţional, din cărămidă şi beton, recomandată de specialişti, ar trebui să aibă undeva în jur de 60 de metri pătraţi construiţi. Preţul unei astfel de case, fără teren, este de aproximativ 19.000 de euro. Orice casă trebuie să aibă o cameră de zi, o bucătărie, o baie şi cel puţin un dormitor. Însă, proiectul poate fi dus la extrem. „Cu siguranţă că o extremă ar fi renunţarea la dormitor, caz în care casa se transformă în camera de zi-chicinetă-baie. Poate părea de ajuns, totuşi această temă de proiectare seamană foarte mult cu o garsonieră şi cine nu a trăit într-o garsonieră poate că nu trebuie să înceapă acum”, a spus, pentru RTV.NET, Octavian Ungureanu, arhitect şi administrator al site-ului case-si-vile.ro.
Pentru familiile care aşteaptă un copil, sau vor în curând un copil, este recomandată construcţia a încă unui dormitor. „Este de neimaginat ce poate face un copil în câteva minute într-o cameră. La asta se adaugă cădiţa, pătuţ, păturici, lighenaşe, coşulete, sute de hainuţe. Şi toate trebuie spălate, călcate, aşezate, aranjate”, a mai spus Octavian Ungureanu.
Spaţiile minime ale unei case mici
Camera de zi, potrivit specialiştilor, trebuie să aibă în jur de 16 metri pătraţi, bucătăria trebuie să fie de minim 7-8 metri pătraţi, în timp ce locul de luat masa, trebuie să aibă încă 7-9 metri pătraţi. Locul de luat masa poate fi amenajat separat în camera de zi. De asemenea, dormitorul poate să măsoare în jur de 10 metri pătraţi. „Dacă la suprafaţa anunţată adăugăm 10% pentru alte spaţii (hol, vestibul etc.), minimul de suprafaţă utilă este de 50 de metri pătraţi. Aceasta înseamnă o suprafaţă construită de minim 60 de metri pătraţi.
Calcule pentru extindere
Casa trebuie construită în aşa fel încât dacă proprietarul îşi măreşte familia sau vrea pur şi simplu să se exindă, să o poată face oricând doreşte. „Poate fi mărită ori prin adăugarea a una sau două camere sau se poate apela la mansardarea podului. „În ambele cazuri, vor trebui lăsate suprafeţe de minim 5-8 metri pătraţi, necesare pentru viitoare circulaţii (fie scara către mansardă, fie circulaţii orizontale cu care să se facă legătura cu viitoarea extindere a casei” a precizat Octavian Ungureanu.
Preţul casei mici este mai mare
Chiar dacă va fi mai mică, preţul casei mici va fi mai mare. „În general, o astfel de construcţie este mai scumpă cu apoximativ 10-20%. Preţul este mai mare pentru că suprafaţa pereţilor exteriori este mai mare ca suprafaţa desfăşurată. Un alt motiv este acela că munca pentru o cosntrucţie mică va fi mai multă, necesitând un grad mai mare de răbdare” a mai spus Octavian Ungureanu.
Preţul unei case mici cu un singur dormitor va fi de aproximativ 19.000 de euro. „O casă normală are un preţ de aproximativ 300 de euro metrul pătrat, cu TVA inclus, şi cu finisaje de calitate medie. Cu cât finisajele vor fi mai de calitate cu atâta şi preţul va fi mai mare”, a spus Ciprian Ana, administratorul firmei Policons Group. Dacă se mai adaugă un maxim de 20% la preţul normal rezultă un preţ de casă mică de 320 de euro pentru metrul pătrat. Proiectul pentru o casă mică costă 1.000 de lei.