Testul indică prezenţa sau absenţa anticorpilor şi nu a virusului, a explicat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Adrian Streinu Cercel, potrivit Mediafax. Această metodă este deja folosită în lume, dar în România nu au fost aduse încă echipamentele.
„Eu cred că am putea să utilizăm şi noi aceste testări, poate chiar la anul. Este un test foarte simplu. Se recoltează salivă, la fel ca la exudatul faringian sau nazal. Apoi proba este introdusă într-un dispozitiv care indică prezenţa sau absenţa anticorpilor”, a mai spus profesorul Streinu Cercel, la „Zilele Ştiinţifice” ale Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”.
În prezent, testarea se face prin recoltarea unei probe de sânge. „Şi Testul de sânge HIV este un test indirect, care indică prezenţa în organism a anticorpilor împotriva HIV, iar nu a virusului propriu zis. Totuşi testul din salivă este mai simplu şi mai puţin agresiv”, a spus Streinu Cercel.
Din momentul infectării, organismul are nevoie de trei până la şase luni (uneori chiar mai mult) pentru a produce anticorpi care vor fi identificaţi cu ajutorul testului HIV. De aceea, testul HIV va indica un rezultat precis de-abia după ce trece această perioadă de 2 – 6 luni, numită „fereastră imunologică”.