Dacian Cioloş: Dimensiunea administraţiei nu e proporţională cu eficienţa ei. Sistemul e în mare măsură POLITIZAT

Premierul Dacian Cioloş a declarat, joi seară, că s-a gândit la schimbarea legii electorale odată cu preluarea mandatului de prim-ministru, însă a precizat că nu ar avea susţinere politică pentru un astfel de demers. Acesta a precizat că una dintre priorităţile sale este reforma administraţiei publice, un domeniu profund politizat.
Iulian Tudor
03 dec. 2015, 19:54
Dacian Cioloş: Dimensiunea administraţiei nu e proporţională cu eficienţa ei. Sistemul e în mare măsură POLITIZAT

Premierul Dacian Cioloş a precizat că nu şi-a asumat o abordare ideologică, însă a amintit care sunt valorile în care crede.

Ştiţi că nu sunt membru al unui partid. Orientarea doctrinară e ataşată la o anumită abordare ideologică. Eu nu mi-am asumat o astfel de orientare. Cred în libertatea de iniţiativă, în democraţia în care oamenii pot să se exprime, în mijloace care trebuie să le fie puse la dispoziţia intreprinzătorilor pentru a avea abordări sociale. Cred că statul are rolul nu să dirijeze economia ci să stimuleze antreprenoriatul privat. E importantă şi susţinerea socială în măsura în care aceasta duce la o societate mai activă”, a menţionat prim-ministru la emisiunea Videocraţia de la Unde TV.

Dacian Cioloş a precizat că s-a gândit la schimbarea legilor electorale însă a adăugat că nu ar avea susţinere politică pentru ca o astfel de iniţiativă să treacă.

„Sunt conştient că fiind vorba de un Guvern independent, care nu are în spate o majoritate politică stabilă, orice proiect de acest gen trebuie să se bazeze pe susţinere politică în Parlament. Pe acest domeniu a existat o discuţie între partide, mediată de preşedinte, la care s-a ajuns la un acord. Am măsura şi posibilitatea şi şansa de a veni cu propuneri de modificare a acestei legi care tocmai a fost adoptată de o majoritate în Parlament. Concluzia la care am ajuns după discuţii a fost că nu există susţinere parlamentară pentru un astfel de demers. Am decis să vin mai degrabă cu măsuri care pot duce la reformarea statului şi care realiste, din punct de vedere al posibilităţilor de adoptare. Neavând instrumentul politic pentru a schimba legea electorală după ce partidele s-au pus de acord, cred că aş avea instrumentele de a veni cu o reformă a administraţiei mai degrabă”, a declarat Dacian Cioloş.

Premierul Cioloş a vorbit şi despre planul de reformă a administraţiei publice.

„Dimensiunea administraţiei nu e proporţională cu eficienţa ei. Avem prioritate pe a lucra pe reforma administraţiei, nu cu obiectivul iniţial de a reduce administraţia ci de a-i creşte eficienţa. Cred că odată crescându-i eficienţa, definind sarcinile pentru diferitele categorii de funcţionari putem să facem cel puţin acelaşi lucru, poate chiar mai mult, cu mai puţini funcţionari, mai bine pregătiţi şi mai bine plătiţi”, a precizat Dacian Cioloş.

„Intenţia mea este să lucrăm pe partea de reformă a administraţiei şi, în paralel, să lucrăm la legea salarizării unice, pentru a face legătura între nivelul de salarizare, categoria de funcţionari şi nivelul de competenţă. Astfel putem reduce costurile şi creşte eficienţa şi să atragem oameni competenţi. Problema e că nu vin oameni competenţi şi chiar dacă vin după 2-3 ani pleacă în sistemul privat pentru că nu au posibilitatea să progreseze în sistem. Nu au predictibilitate. (…)  Asta şi pentru că sistemul e prost construit, nu-i suficient de transparent, dar şi că sistemul e în mare măsură politizat. Numirile nu se fac pe criterii de competenţă ci se fac pe alte criterii”, a a adăugat premierul.

Dacian Cioloş a precizat că în administraţie trebuie să intre doar oameni cu anumite competenţe şi care pot avansa în funcţie de performanţă.

„Este într-adevăr o rezistenţă la schimbare, dar fără schimbare nu putem progresa. (…) Ne dorim măsuri care să presupună anumite criterii şi exigente pentru a intra în administraţia publică. Poţi să intri în acest sistem atunci când ai un anumit grad de competenţă specifică şi o anumită înclinare. Apoi, să avem un sistem clar şi transparent de carieră în administraţie, să ştii că atunci când intri în administraţie la un anumit nivel, în funcţie de performanţă şi în timp să poţi să progresezi în anumite condiţii. Ne gândim la un  un set de criterii de evaluare a performantei care sa fie legat si de programe de formare pentru că nu poţi să ceri unor oameni să fie mai performanţi dacă nu le dai posibilitatea să se formeze şi evolueze. (…) Mai vrem şi să delimitam foarte clar nivelul în care politicul poate să aibă o influenţă în procesul de decizie şi recrutare în administraţie şi nivelul de la care numirea se face doar pe criterii de performanţă”, a adăugat Cioloş.

Şeful Guvernului a făcut precizări şi despre priorităţile de infrastructură ale Guvernului.

„Există un Master Plan şi problema în general în Romania nu este lipsa de viziune sau de strategie, ci de respectare a acestora. (…) Ce vă pot garanta este că în 2016 Guvernul va respecta acest Master Plan, care a fost finalizat în urmă cu câteva luni. Priorităţile pe care noi le avem vor ţine de priorităţile din Master Plan, precum autostrada Piteşti-Sibiu, finalizarea anumitor bucăţi din centura Bucureştiului”, a adăugat prim-ministrul.

DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Spynews
Lux și opulență! Cum arată casa Andreei Tonciu. Vedeta a investit zeci de mii de euro | FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
Demisie! Cutremur în România în cursa prezidențială: Mi-a fost bine acești 10 ani
Playtech.ro
Avea doar 26 de ani și a murit înainte de Crăciun! Cine era Alexandru
DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Adevarul
NATO ar învinge Rusia în câteva luni, dar ar plăti un preț mare. Care sunt riscurile
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Chefi la cuțite, 22 decembrie 2024. Trei concurenți au fost eliminați. Cum au reacționat jurații: ”Se năruie echipa”
Spynews
Horoscop luni, 23 decembrie 2024: Taurii vor avea zile încărcate
Evz.ro
Cel mai dement scenariu despre Biden: Mort din 2019, înlocuit de un actor sau robot
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
El este Alexandru, tânărul de 26 de ani mort în accident, fără să aibă vreo vină! Iubita lui e în stare gravă
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Complotul a fost pregătit: „Am devenit un...”
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Tensiuni între Ucraina și Slovacia: Zelenski acuză sprijinul lui Fico pentru Rusia
MediaFlux
CĂLIN GEORGESCU, la CURTEA de APEL! DECIZIE privind ANULAREA ALEGERILOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orașul în care ninge toată săptămâna. Crăciun cu ciclon!