Cozma: Nu avem curaj să-i acuzăm pe Iliescu, Roman şi Băsescu pentru crimele de la mineriadă

La 25 septembrie 1991, Aurica Crăiniceanu, care avea 27 de ani, şi Andrei Frumuşanu, de 24 de ani, au fost ucişi de gloanţe în timpul mineriadei. După 20 de ani, ancheta încă nu a fost finalizată, dar CEDO a condamnat statul român la plata a 60.000 de euro daune morale apropiaţilor celor doi. Miron Cozma, fostul lider sindical al minerilor din Valea Jiului, a vorbit la România TV despre acel moment, despre probele pe care le deţine şi despre cei pe care îi consideră vinovaţi de faptul că s-a ajuns la moartea unor tineri.
Romania TV
25 apr. 2012, 16:53
Cozma: Nu avem curaj să-i acuzăm pe Iliescu, Roman şi Băsescu pentru crimele de la mineriadă

Miron Cozma îi consideră vinovaţi pe Ion Iliescu, Petre Roman şi Traian Băsescu pentru faptul că în septembrie 1991 s-a ajuns ca doi tineri să-şi piardă viaţa şi alte câteva zeci de mineri să fie răniţi prin împuşcare în timpul protestelor din Piaţa Victoriei. Fostul lider al minerilor din Valea Jiului a dat acest verdict, cu toate că instanţele de la noi nu au reuşit, în 20 de ani, să găsească cine a fost vinovat pentru cele petrecute.

Nu avem curaj să-i acuzăm pe Ion Iliescu şi Petre Roman, preşedintele şi prim ministrul de atunci, şi pe Traian Băsescu, ca ministru al Transporturilor la ora aceea. Eu am semnat în registrul regionalei CFR Timişoara ce mi-a cerut Traian Băsescu legat de trenuri. Dovada există la dosarul cauzei, la Parchetul militar. Conform art. 31 Cod Penal, privind participaţia improprie, puteau fi acuzaţi aceşti conducători ai ţării pentru crimele care au avut loc acolo„, a spus Miron Cozma, în emisiunea „Newdesk”.

El şi-a motivat afirmaţiile prin faptul că „în mineri a tras dispozitivul condus de colonelul Gabor, care era în clădirea Guvernului, la ordinul lui Petre Roman şi cu buna ştiinţă a preşedintelui de atunci, Ion Iliescu”. „S-a tras în ei doar pentru că au venit să-şi ceară dreptatea, drepturile”.

Miron Cozma susţine că se află în posesia unor „probe elocvente” privind evenimentele din septembrie 1991 şi faptul că s-a acţionat cu forţă disproporţionată: „Probele sunt cunoscute de Procuratura Militară a României. Sunt expertize balistice, domnul general Dan Voinea a instrumentat întreg dosarul. Cei doi tineri, Crăiniceanu şi Frumuşanu, au fost împuşcaţi cu lansator de rachete. Au fost împulcaţi 42 de mineri cu gloanţe de 7.62, deci cu muniţie de război. Au fost împuşcaţi de la şezut spre picioare, pentru că se ştia că dacă vreun miner ar fi murit nimeni nu ar mai fi scăpat de acolo. Când s-au auzit împuşcăturile, era normal să se năpustească oamenii cu furie asupra guvernului”.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat România la plata unei sume totale de 60.000 de euro pentru prejudicii morale apropiaţilor celor doi tineri români ucişi de gloanţe în timpul dispersării unei manifestaţii în faţa sediului guvernului de la Bucureşti, în 1991.

Curtea de la Strasbourg a stabilit că a fost încălcat articolul 2 al Convenţiei europene a drepturilor omului, privind dreptul la viaţă.

La 25 septembrie 1991, Aurica Crăiniceanu, care avea 27 de ani, şi Andrei Frumuşanu, de 24 de ani, au fost ucişi de gloanţe. După 20 de ani, ancheta încă nu a fost finalizată. Potrivit rechizitoriului parchetului militar român, în direcţia mulţimii au fost lansate tiruri dinspre sediul Guvernului, care era încercuit de manifestanţi.

DailyBusiness
Prețul argintului a luat-o RAZNA! A ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani
Spynews
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Bzi.ro
Sore a slăbit renunțând la un singur aliment! Cântăreața este foarte sexy acum!
Fanatik.ro
Acestea sunt ouăle care au rupt supermarketurile din România. Sunt aduse din Ucraina și au un preț ireal de mic
Capital.ro
Permis de conducere reînnoit din 2 în 2 ani. Legea nu-ți permite să conduci dacă nu faci testele
Playtech.ro
Fiica Biancăi Drăgușanu, uluitor ce transformare! Doamne cât de schimbată e Sofia
DailyBusiness
Investiții de MILIOANE de euro pentru modernizarea spitalelor. Ce a anunțat Adrian Câciu
Adevarul
Planeta Maimuțelor devine realitate: Un cimpanzeu celebru a măcelărit un bebeluș după ce l-a smuls din brațele mamei
wowbiz.ro
Doliu uriaș! A murit actorul din „Liceenii”. Anunțul trist a fost făcut de Teatrul Național din București
Spynews
Cine e milionarul care o face acum fericită pe Irisha. Influencerița, prima apariție alături de noul iubit
Spynews
Românii vor plăti o nouă taxă începând de luna viitoare. Va fi afișată direct în factura la energie electrică
Evz.ro
Trei zodii care vor avea o perioadă foarte bună. Surprize mari în ultima săptămână din septembrie
Ego.ro
Denise Rifai, imagini de INFARCT! Cum a fost surprinsă după ce a renunțat la hainele office
Prosport.ro
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
kanald.ro
„Abia putea respira” A condus 20 de km sub șoc anafilactic pentru a-și salva viața. Un bărbat de 80 de ani din Suceava a ajuns în ultima clipă la spital, de unul singur
Cancan.ro
Vlad Gherman rupe tăcerea, la 3 luni după nuntă! De ce nu se înțelege cu Oana Moșneagu: 'Nu poate să stea locului!' 😲
Playsport.ro
INCREDIBIL! Ea e fosta campioană româncă de la Roland Garros care s-a lăsat de tenis pentru a deveni chirurg la Floreasca! The Sun i-a prezentat povestea în detaliu
Capital.ro
UE a dat ORDIN! Mașinile pe benzină și motorină sunt INTERZISE! De când NU se mai vând
Prosport.ro
FOTO. Actriță de filme interzise a spus dacă ar petrece o noapte cu Gigi Becali! Cum arată
stirilekanald.ro
"Am murit pe masa de operație, iar ce am văzut apoi e foarte diferit de ce spune biserica". Experiența tulburătoare a unei avocate care a trecut prin moarte clinică
substantial.ro
Bundestagul aprobă un nou ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 447 milioane de dolari
MediaFlux
Românii care STAU la BLOC riscă AMENZI! REGULA esențială care NU trebuie ÎNCĂLCATĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Institutul Pasteur, o instituție de cercetare în declin: de la pionierat în Europa la doi angajați și pierderi financiare majore