Sunt ani buni de când escroci inventivi storc bani frumoşi, doar prin telefon, de la persoane credule, cărora le îndrugă poveşti cu accidente şi cu rude de-ale lor aflate la ananghie, chiar cu un picior în puşcărie. De regulă, în conversaţia dintre escroc şi victima aleasă la întâmplare nu prea sunt sincope, deoarece individul ştie să-l manipuleze rapid pe bătrânul de la celălalt capăt al firului. În câteva minute îl face să creadă că el, infractorul, este trimisul-salvator al rudei care e la un pas să fie arestată pentru comiterea unui accident care, în realitatae, nici măcar nu s-a produs. Apoi, banii sunt viraţi în contul indicat sau daţi direct unei persoane de contact, un aşa-zis poliţist sau procuror.
În timp, escrocii au mai evoluat pentru că au început să se lovească de o mai mare atenţie a victimelor, mult mai atente la detalii. Aşa se face că, pentru o reuşită de sută la sută, infractorii se ajută de aparatură de asculare a convorbirilor, scrie libertatea.ro. E adevărat, nu din cea mai performantă, dar care le este de mare ajutor atunci când li se cer detalii despre familia celui vizat. O variantă pe care poliţiştii din toată ţara o au în lucru, însă nu o pot confirma deocamdată oficial pentru a nu zădărnici anumite operaţiuni.
Un exemplu în acest sens ni l-a oferit un bărbat a cărui mamă a fost sunată de un individ la scurt timp după el încheiase convorbirea cu femeia. Escrocul i-a îndrugat o poveste legată de un accident rutier în care, chipurile, fusese implicat un nepot de-al femeii. Necunoscutul a folosit în timpul conversaţiei informaţii şi nume pe care ea şi fiul ei le discutaseră cu numai câteva zeci de minute înainte. Cum femeia a purtat discuţia din apartamentul ei, iar fiul acesteia din maşina personală, nimeni străin de familie nu ar fi putut auzi ce au vorbit.
„Există aparatură sofisticată de interceptare a convorbirilor, dar hoţii mărunţi nu şi-o permit. Costă foarte mult. În plus, e foarte riscant de folosit pentru că STS-ul o «vede» imediat după ce este conectată şi devine activă, precum o antenă. Sunt însă şi echipamente la îndemâna unor asemenea bandiţi care au nevoie de informaţii pentru a putea stoarce bani de la victime. Pot fi luate uşor de pe net sau de pe piaţa neagră la preţuri rezonabile„, a spus Mihai Belu, directorul executiv al Companiei de Anchete şi Filaj.
Specialistul se referă la pistolul unidirecţional ce poate fi folosit pe post de microfon de la distanţe mici, dar şi la anumite softuri care ajung în telefonul victimei fie prin instalare normală, fie prin SMS-uri capcană care virusează softul iniţial.
Problema este că posesorul telefonului spionat nu îşi dă seama nici un moment că este asculat şi urmărit. Softul pemite localizarea aparatului telefonic, activarea de la distanţă a camerei foto a acestuia sau îi poate deschide microfonul în orice moment. Preţul unui asemenea echipament este de câteva sute de euro. Din păcate, telefonul interceptat ilegal de infractori, nu are manifestări tehnice care să arate că i-a fost introdus un echipament de ascultare. În unele cazuri, însă, bateria mobilului se poate consuma foarte repede.
„Singura posibiliate ca posesorul să stea liniştit că telefonul nu îi este încărcat cu vreun echipament de ascultare este să-l resofteze la intervale de timp„, a spus Mihai Belu.
Citeşte şi ESCROCHERIE în numele ANAF. Cum rişti să-ţi fie furate datele personale