PROIECT: Haine şi produse pentru bebeluş, primite de mame dacă merg la control în timpul sarcinii

Mamele care se prezintă la consultaţiile prenatale ar putea primi gratuit, la ieşirea din spital, haine şi produse de îngrijire pentru fiecare nou-născut, potrivit unei iniţiative legislative depuse la Senat de 32 de parlamentari.
Iulian Tudor
05 dec. 2015, 12:42
PROIECT: Haine şi produse pentru bebeluş, primite de mame dacă merg la control în timpul sarcinii

„Legea are ca scop stimularea prezentării gravidelor la consultaţiile prenatale prin acordarea gratuită, pentru fiecare nou-născut, a unui sprijin material care constă în produse de îmbrăcăminte şi îngrijire la nivelul indicatorului social de referinţă. Sprijinul material se acordă o singură dată, la ieşirea din spital sau la eliberarea certificatului de naştere, doar dacă gravida s-a prezentat la consultaţiile prenatale”, potrivit proiectului depus de 32 de parlamentari la Senat, citat de Mediafax.

În România, doar o gravidă din trei se prezintă la consultaţiile prenatale în perioada sarcinii, deşi medicii le recomandă viitoarelor mame să meargă la cel puţin opt controale ginecologice, se arată în expunerea de motive a iniţiativei legislative.

Iniţiatorii proiectului mai spun că România înregistrează valori record ale mortalităţii materne şi infantile. Astfel, o femeie din 2.600 moare în timpul sarcinii, aceleaşi valori fiind raportate în Iran, faţă de media europeană de doar un deces la 8.900 de sarcini. Peste jumătate din decesele materne sunt cauzate de hemoragii majore (35%) şi hipertensiune (18%), se mai arată în expunerea de motive semnată de deputatul UNPR Tudor Ciuhodaru.

În ceea ce priveşte mortalitatea infantilă din prima zi de viaţă, la nivel european, România rămâne ţara cu cea mai mare incidenţă, cu 9,80%, dublu faţă de media UE, fiind similară celei din Tonga sau Samoa, se mai arată în documentul citat.

Tot în România, un copil mai mic de un an moare la fiecare cinci ore, iar principala cauză este prematuritatea. În fiecare an se nasc peste 2.000 de prematuri în România, iar rata prematurităţii a ajuns la nouă la sută.

Potrivit expunerii de motive, introducerea acestei măsuri de prevenţie stimulează prezentarea la consultul prenatal şi monitorizarea corespunzătoate a sarcinii, pentru a asigura la timp tratamentul adecvat, ceea ce va duce la reducerea morbidităţii şi mortalităţii materno-fetale.

Citeşte şi: Senatul a decis ca supermarket-urile să fie OBLIGATE să doneze ALIMENTELE aflate aproape de data EXPIRĂRII

Costurile generate de acordarea acestui sprijin material femeilor care fac dovada prezentării la consultaţiile prenatale ar avea o valoare cuprinsă între 30 şi 90 de milioane de lei anual, potrivit studiilor de impact invocate în expunerea de motive.

Potrivit expunerii de motive, costurile anuale ale acestei măsuri de prevenţie sunt echivalente cu cele pentru o singură zi de tratament, de 1.000 de euro, pentru toţi prematurii, respectiv aproximativ 20.000.

Legea privind stimularea prezentării gravidelor la consultaţiile prenatale ar diminua eforturile financiare necesare tratamentului patologiei materno-fetale şi cheltuielile legate de dezvoltarea unor copii cu probleme la naştere, susţin iniţiatorii proiectului.

Valoarea în lei a sprijinului material de care vor beneficia mamele care fac dovada prezentării la consultaţiile prenatale ar urma să fie actualizată anual, prin hotărâre de guvern, în funcţie de rata inflaţiei. Fondurile pentru acordarea sprijinului material, precum şi cheltuielile generate de transmiterea acestui sprijin se vor asigura de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, care va fi suplimentat cu sumele necesare.

Citeşte şi: Veste BUNĂ pentru pensionari. Ar putea solicita decontarea tichetelor de călătorie dacă nu le folosesc

Proiectul de lege privind stimularea prezentării gravidelor la consultaţiile prenatale a fost elaborat după modelul Finlandei, care a introdus acest sprijin material încă din 1938, pentru combaterea mortalităţii infantile în familiile sărace, iar în 1949 l-a generalizat.

„Chiar şi după 75 de ani, «cutia finlandeză» face parte din tradiţiile importante ale ţării şi reprezintă un simbol al maternităţii. Statisticile arată că şi această «cutie finlandeză» contribuie la realizarea celei mai mici mortalităţi infantile din lume”, potrivit expunerii de motive.

Legea ar uma să intre în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial, dacă propunerea legislativă va întruni sprijinul Parlamentului. Senatul este prima cameră sesizată.

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
LIVE UPDATE Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Prezența la vot în timp real, sondaje, rezultate vot, exit poll, incidente. Câți români au votat până acum
Capital.ro
Şoferii cu permis categoria B care dau iar examen. Regula care nu ii lasă să conducă pe șosele
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Detaliul interesant care a fost găsit în Dnipro, la locul prăbușirii rachetei balistice rusești. Tehnologia învechită pe care o folosește armata lui Putin
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Ultima etapă. Pensionarii care mai au patru luni la dispoziție pentru a-și rezolva dosarele
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Harry și Meghan Markle au făcut marele anunț privind mariajul lor. Au pus capăt!
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Volodimir Zelenski discută posibilitatea încheierii războiului în Ucraina după alegerea lui Trump ca președinte al SUA
MediaFlux
ADEVĂRUL despre PENSII! Un MILION de ROMÂNI sunt AFECTAȚI DIRECT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy