La 13 noiembrie, cu câteva ore înaintea atentatelor de la Paris, guvernul de coaliție de la Viena a anunțat ridicarea unui gard de 3,7 km, sub forma unui grilaj simplu înalt de 2,2 metri, fără sârmă ghimpată, de o parte și de alta a postului de frontieră Spielfeld (sud).
Armata a început luni lucrările pregătitoare la postul de la Spielfeld, prin instalarea stâlpilor care vor susține gardul, a constatat un fotograf al AFP. ‘Ne va permite să dirijăm oamenii astfel încât să traverseze doar pe la un punct de trecere’, a explicat pentru DPA purtătorul de cuvânt al poliției, Leo Josefus.
Un imigrant a MURIT ELECTROCUTAT la graniţa dintre Grecia şi Macedonia
La momentul anunțului, guvernul a dat asigurări că instalația va putea fi demontată rapid și că este ‘conformă (regulilor) Schengen’.
Ministrul de interne Johana Mikl-Leitner a provocat valuri în interiorul coaliției dintre social-democrați și conservatori, când, sub presiunea unei revigorări a extremei drepte, a susținut ideea unui gard de-a lungul unei mari părți din cei 300 km de frontieră cu Slovenia.
În cele din urmă s-a ajuns la un compromis, dar Viena își rezervă posibilitatea de a întări cu sârmă ghimpată, ‘dacă va fi necesar’, gardul de 3,7 km, prepoziționând însă o instalație suplimentară de până la 25 de kilometri ce va putea fi ridicată dacă situația o va impune.
După Ungaria, care și-a închis total pentru migranți frontiera cu Serbia, apoi pe cea cu Croația, prin intermediul gardurilor de sârmă ghimpată, Slovenia a instalat dispozitive similare la granița cu Croația, permițând însă în continuare tranzitul migranților și refugiaților.
Aceste măsuri, precum și vremea rece și eforturile Turciei de a combate traficul de persoane spre Grecia au determinat ca numărul de migranți să scadă cu peste o treime în noiembrie, potrivit datelor ONU.
‘În ultimele zile, au fost zero sosiri’ la Spielfeld, a declarat Josefus, precizând însă că luni au fost consemnate 1.200.