CAZUL BEKE. Kelemen Hunor cere transparenţă DIICOT: „Altfel lucrurile vor scăpa de sub control”

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, marți, că DIICOT trebuie să dea dovadă de transparență în cazul Beke, avertizând că "lucrurile vor scăpa de sub control" dacă nu se va întâmpla acest lucru. 
Iulian Tudor
08 dec. 2015, 11:34
CAZUL BEKE. Kelemen Hunor cere transparenţă DIICOT:

‘Oamenii care au ieșit în stradă (la Târgu Secuiesc, în semn de solidaritate cu Beke Istvan — n.r.), au ieșit fiindcă au simțit că (…) se întâmplă ceva extrem de grav, o nedreptate, o acuză colectivă la adresa comunității maghiare. Nu este de acceptat (…) În primul rând, trebuie să iasă public cei care s-au ocupat de acest caz și să spună: astea sunt dovezile. Altădată se scurg în presă informații din dosare, (…) parcă s-a spart țeava, acum nu există nicio scurgere, dar nici nu comunică. Cred că trebuie transparență din partea DIICOT, să spună ‘asta sunt dovezile’ sau dacă nu avem dovezi, trebuie să spunem că am greșit, nu e nici o problemă până la urmă să recunoști că ai greșit (…) Dincolo de acest fapt, trebuie oprită, și aici e responsabilitatea formatorilor de opinie, trebuie oprită această acuzație colectivă la adresa comunității maghiare, fiindcă, vrem nu vrem, se va întâmpla în continuare o solidarizare dacă continuă tendința de a umili și acuza o întreagă comunitate, spunând că aveți gena terorismului în sânge, (…) că tot ce vreți e împotriva României’, a afirmat Kelemen, într-un interviu acordat marți Adevărul Live, citat de Agerpres.

El a afirmat că „lucrurile vor scăpa de sub control” dacă nu se va întâmpla acest lucru, dar și dacă nu se va opri „valul de manipulare și acuzare colectivă”.

‘Eu vreau să atrag atenția și să subliniez că lucrurile vor scăpa de sub control dacă nu se va întâmpla ceva și aceste trei elemente trebuie să se întâmple — transparență, (…) oprirea valului de manipulare — ceea ce s-a întâmplat în ultima săptămână a fost groaznic, rar spun eu așa ceva, dar trebuie spus că nu se poate accepta o astfel de manipulare și acuzare colectivă, și trebuie o atitudine echilibrată‘, a declarat președintele UDMR.

Acesta a reafirmat faptul că UDMR se delimitează de orice formă de extremism și a subliniat că formațiunea politică pe care o conduce militează pe cale democratică pentru apărarea și lărgirea drepturilor comunității maghiare, fiind un ‘factor de stabilitate’ în societatea românească.

Beke Istvan Attila, cetățeanul român de etnie maghiară suspectat că ar fi intenționat să detoneze un dispozitiv exploziv improvizat la manifestația de 1 Decembrie de la Târgu Secuiesc, a fost arestat preventiv, în urmă cu o săptămână, pentru 30 de zile. El este acuzat de săvârșirea infracțiunilor de tentativă la infracțiunea de acțiuni împotriva ordinii constituționale și nerespectarea regimului materiilor explozive privind prevenirea și combaterea terorismului. Potrivit unor surse judiciare, la perchezițiile efectuate de procurori au fost găsite materiale pirotehnice de categoria II și III, precum și materiale electronice, care asamblate au capacitatea de producere a unor dezastre și care sunt interzise pentru deținere.

După arestarea lui, în semn de solidaritate, câteva sute de persoane s-au adunat în fiecare după-amiază în centrul municipiului Târgu Secuiesc, cerând eliberarea acestuia. Mitingurile nu au fost autorizate, manifestanții organizându-se pe o rețea de socializare.

DailyBusiness
Vești excelente! Se dau 55.000 de euro GRATIS de la Guvern
Spynews
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Bzi.ro
Apariție strălucitoare a Mihaela Rădulescu pe rețele de socializare! Iată cum s-a afişat vedeta
Fanatik.ro
Planta pe care e bine să o ai în casă toamna, dar și iarna. Alungă energia negativă, are un miros plăcut și poate fi folosită și într-o mulțime de rețete
Capital.ro
A explodat bomba despre Klaus Iohannis. S-a aflat ce a făcut președintele României: 18 ani ne-am judecat
Playtech.ro
Doamne, cum arată Andreea Bănică nemachiată și în costum de baie la 46 de ani! Puține vedete au curaj să se afișeze așa
DailyBusiness
Apare în România magazinul cu prețuri extrem de mici! Românii vor da buzna!
Adevarul
Cu cât s-ar putea majora pensiile de la 1 ianuarie. Simulare de calcul
wowbiz.ro
Scene cumplite în pușcărie, după ce Gabriel de la "Puterea Dragostei" și-a înmormântat soția ucisă în Olanda. Ce se întâmplă cu el în aceste momente?
Spynews
Cine e milionarul care o face acum fericită pe Irisha. Influencerița, prima apariție alături de noul iubit
Spynews
Românii vor plăti o nouă taxă începând de luna viitoare. Va fi afișată direct în factura la energie electrică
Evz.ro
Aici sunt cei mai fericiți oameni din lume. Oricine ar vrea să trăiască în aceasă țară
Ego.ro
Denise Rifai, imagini de INFARCT! Cum a fost surprinsă după ce a renunțat la hainele office
Prosport.ro
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
kanald.ro
Diana a dispărut fără urmă după o ședință de yoga în aer liber. Femeie de 36 de ani a plecat de acasă pe 19 septembrie și nu s-a mai întors
Cancan.ro
Vedeta pe care fanii abia o mai recunosc. Ar fi ajuns așa din cauza fostei sale soții. Cei doi duc o bătălie grea la tribunal pentru custodia fiului lor
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
România a pierdut un monstru sacru. A fost cel mai iubit actor: A avut mare succes la doamne!
StirileBZI
Nu ai voie să înregistrezi cu telefonul! Este infracțiune și se pedepsește cu închisoarea 2 ani!
Prosport.ro
FOTO. Actriță de filme interzise a spus dacă ar petrece o noapte cu Gigi Becali! Cum arată
stirilekanald.ro
"I-a murit creierul" Cel mai monstruos culturist din lume a decedat. Ilia avea 36 de ani și mânca șapte mese pe zi
substantial.ro
Atacuri sofisticate cu dispozitive explozive ascunse în pagere vizează Hezbollah în Liban
MediaFlux
Se DAU 500 de LEI la PENSIE! AU ANUNȚAT acum
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hermès Birkin pierde titlul de cea mai scumpă geantă din lume! Rabanne lansează geanta Nano de aur. Care este povestea acesteia?