„Transelectrica a fost certificată anterior de ANRE, prin Ordinul ANRE nr. 71/2014, ca operator de transport și de sistem al sistemului electroenergetic național, conform modelului ‘operator de sistem independent’. Având în vedere opinia Comisiei Europene exprimată cu ocazia acelei certificări, potrivit căreia ‘modelul ISO nu este cel mai potrivit pentru a fi aplicat societății Transelectrica’ și că ‘separarea drepturilor de proprietate în cadrul statului ar constitui o opțiune mai adecvată pentru a asigura separarea efectivă a activităților de transport de interesele statului în materie de furnizare și generare de energie electrică’ și ca urmare a modificărilor legislative determinate de intrarea în vigoare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 86/17.12.2014, Transelectrica a solicitat ANRE reluarea procedurii de certificare potrivit modelului „de separare a proprietății”, se arată într-un comunicat, potrivit Agerpres.
Din analiza modificărilor legislative, ANRE a constatat că Transelectrica se încadrează în situația în care pot fi analizate condițiile de certificare prin raportare la modelul de separare a proprietății.
Citeşte şi
Decizia, împreună cu documentele care au stat la baza aprobării ei, a fost notificată la Comisia Europeană. Comisia Europeană a examinat documentele primite și a emis avizul final din 12.10.2015. Această decizie nu are impact asupra costurilor sau tarifelor plătite de consumatorii finali, au subliniat oficialii ANRE.
Prin Directiva 2009/72/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 13 iulie 2009 privind normele comune pentru piața internă a energiei electrice și de abrogare a Directivei 2003/54/CE a fost reglementată necesitatea separării efective a activităților de producție sau de furnizare de activitățile de transport și de sistem. Astfel, s-a prevăzut că separarea proprietății reprezintă o modalitate eficace și sigură de soluționare a conflictului de interese inerent între producători, furnizori și operatori de transport și de sistem.
Transelectrica este deținută de Ministerul Economiei (58,6%), în timp ce producția de energie se află în subordinea Ministerului Energiei.