Indexul de Performanță în Schimbări Climatice 2016 a fost lansat de Germanwatch și Rețeaua de Acțiune pentru Climă — Europa (CAN Europe) în cadrul Conferinței Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice de la Paris.
Potrivit CCPI 2016, România se plasează în clasament pe o poziție mai bună decât în anii trecuți, însă acest lucru se datorează regresului înregistrat de alte țări și a unor statistici oficiale ce nu iau în calcul economia subterană.
Astfel, unul dintre indicatorii la care România se prezintă foarte bine este cel al emisiilor provenite din defrișări. Conform datelor din rapoartele oficiale, România este una dintre cele patru țări care emit cele mai puține gaze cu efect de seră, ca urmare a defrișărilor. Cu toate acestea, fenomenul defrișărilor ilegale în România este mult mai mare decât cel reflectat în statisticile oficiale.
La restul indicatorilor din care este alcătuit scorul de țară, România a obținut rezultate considerate ca nesatisfăcătoare, spun cei de la Germanwatch. Este vorba de emisiile provenite din industrie, trafic sau gospodării, care ne clasează la jumătatea Indexului. În ceea ce privește energia regenerabilă, România ocupă locul 19 la capitolul cantitate de energie regenerabilă în mixul energetic, dar se situează pe locul 52 când vine vorba despre dezvoltarea alimentării cu energie din surse regenerabile.
Subiectul schimbărilor climatice lipsește de pe agenda publică în România. El apare vizibil numai atunci când avem de-a face cu calamități.
‘Este de remarcat faptul că țara noastră înaintează spre un loc fruntaș în clasamentul CCIP, fără a depune mari eforturi în vederea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră. Din punctul meu de vedere, există două explicații pentru acest proces: ori restul statelor nu iau măsuri nici atât cât o face România, ori România raportează date nerealiste’, spune Lavinia Andrei, președintele fundației TERRA Mileniul III, membru în rețeaua CAN — E Europa.
CCPI 2016 a evaluat și ordonat 58 de state din punct de vedere al emisiilor de CO2, analizând nivelul de emisii și politicile naționale în domeniile conexe. Cele 58 de state sunt, împreună, responsabile pentru peste 90% din emisiile de CO2 generate la nivel global.
Cele mai slabe punctaje în clasament au fost obținute de Australia, Kazakhstan și Arabia Saudită.
În ceea ce privește tendința mondială, după un deceniu în care emisiile globale au fost în continuă creștere, în 2014 există semne de încetinire sau chiar de oprire a acestei tendințe.
Cei mai mari doi producători de emisii, Statele Unite ale Americii (locul 34) și China (locul 47), și-au îmbunătățit poziția datorită investițiilor lor masive în energie regenerabilă și încercării de a reduce producția de energie pe bază de cărbune departe.