Salt spectaculos: România a urcat şapte poziţii în Indexul de performanţă al luptei împotriva schimbărilor climatice

România a făcut un salt de șapte poziții față de anul trecut în Indexul de Performanță în Schimbări Climatice 2016 (CCPI 2016) și se clasează pe poziția 18, conform documentului lansat, marți, la Paris.
Filip Stan
08 dec. 2015, 17:48
Salt spectaculos: România a urcat şapte poziţii în Indexul de performanţă al luptei împotriva schimbărilor climatice

Indexul de Performanță în Schimbări Climatice 2016 a fost lansat de Germanwatch și Rețeaua de Acțiune pentru Climă — Europa (CAN Europe) în cadrul Conferinței Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice de la Paris.

Potrivit CCPI 2016, România se plasează în clasament pe o poziție mai bună decât în anii trecuți, însă acest lucru se datorează regresului înregistrat de alte țări și a unor statistici oficiale ce nu iau în calcul economia subterană.

Astfel, unul dintre indicatorii la care România se prezintă foarte bine este cel al emisiilor provenite din defrișări. Conform datelor din rapoartele oficiale, România este una dintre cele patru țări care emit cele mai puține gaze cu efect de seră, ca urmare a defrișărilor. Cu toate acestea, fenomenul defrișărilor ilegale în România este mult mai mare decât cel reflectat în statisticile oficiale.

La restul indicatorilor din care este alcătuit scorul de țară, România a obținut rezultate considerate ca nesatisfăcătoare, spun cei de la Germanwatch. Este vorba de emisiile provenite din industrie, trafic sau gospodării, care ne clasează la jumătatea Indexului. În ceea ce privește energia regenerabilă, România ocupă locul 19 la capitolul cantitate de energie regenerabilă în mixul energetic, dar se situează pe locul 52 când vine vorba despre dezvoltarea alimentării cu energie din surse regenerabile.

Subiectul schimbărilor climatice lipsește de pe agenda publică în România. El apare vizibil numai atunci când avem de-a face cu calamități.

Citeşte şi România a pierdut şansa de a obţine 3 miliarde de euro din vânzarea surplusului de certificate de emisii

‘Este de remarcat faptul că țara noastră înaintează spre un loc fruntaș în clasamentul CCIP, fără a depune mari eforturi în vederea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră. Din punctul meu de vedere, există două explicații pentru acest proces: ori restul statelor nu iau măsuri nici atât cât o face România, ori România raportează date nerealiste’, spune Lavinia Andrei, președintele fundației TERRA Mileniul III, membru în rețeaua CAN — E Europa.

CCPI 2016 a evaluat și ordonat 58 de state din punct de vedere al emisiilor de CO2, analizând nivelul de emisii și politicile naționale în domeniile conexe. Cele 58 de state sunt, împreună, responsabile pentru peste 90% din emisiile de CO2 generate la nivel global.

Cele mai slabe punctaje în clasament au fost obținute de Australia, Kazakhstan și Arabia Saudită.

În ceea ce privește tendința mondială, după un deceniu în care emisiile globale au fost în continuă creștere, în 2014 există semne de încetinire sau chiar de oprire a acestei tendințe.

Cei mai mari doi producători de emisii, Statele Unite ale Americii (locul 34) și China (locul 47), și-au îmbunătățit poziția datorită investițiilor lor masive în energie regenerabilă și încercării de a reduce producția de energie pe bază de cărbune departe.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Alexia Eram are planuri mari de Crăciun! Cu cine va petrece Sărbătorile de iarnă
Fanatik.ro
Ce să pui în bradul de Crăciun ca să ai parte de noroc și prosperitate în 2025. Energiile negative vor fi eliminate
Capital.ro
Anunțul nopții despre Gheorghe Dincă. Ce s-a întâmplat cu criminalul din Caracal
Playtech.ro
Unde s-a născut Iisus Hristos de fapt și de ce s-ar putea să nu fie Betleem, conform...
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Ovidiu Ioanițoaia cere bani de operație. Înșelăciunea cu care hackerii păcălesc oamenii din agenda jurnalistului
wowbiz.ro
Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Minunea Crăciunului. Planta care a înflorit la vederea lui Iisus
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Mesajul tulburător postat de tânărul de 30 de ani din Deva înainte de a-și pune capăt zilelor. A transmis live pe Facebook, iar apoi s-a aruncat în fața mașinilor de pe un pod
Cancan.ro
Meteorologii Weather.com au modificat prognoza: Vin ninsorile în București!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie pentru proprietarii de mașini. S-a hotărât. Măsura se aplică din 1 ianuarie 2024
StirileBZI
Aceste taxe se dublează din ianuarie 2025! Cine trebuie să plătească 3.500 de lei la stat
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
substantial.ro
Fondurile de pensii private din România înregistrează o creștere semnificativă a activelor
MediaFlux
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce filme mai vedem de Crăciun? Ce cărți merită citite? Ce jocuri video să încercăm? Recomandări proaspete pentru sărbători