Proiectul de buget pe 2016, APROBAT de Guvern. Unde merg cei mai mulţi bani pentru investiţii UPDATE

Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, proiectele de lege privind bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2016. Cele două proiecte de lege vor fi transmise Parlamentului, cu solicitarea să fie dezbătute și adoptate în procedură de urgență.
Iulian Tudor
08 dec. 2015, 21:14
Proiectul de buget pe 2016, APROBAT de Guvern. Unde merg cei mai mulţi bani pentru investiţii UPDATE

Guvernul a aprobat proiectele de lege privind bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2016.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, veniturile bugetului general consolidat sunt estimate la 231,1 miliarde lei, reprezentând 31% din PIB, cheltuielile bugetului general consolidat sunt estimate la 252 de miliarde lei, reprezentând 33,8% din PIB. Deficitul bugetar (cash) pe anul 2016 se estimează la 2,8% din PIB, ceea ce corespunde unui deficit ESA de 2,95% din PIB şi unui deficit structural de 2,73% din PIB.

Pentru anul viitor se estimează o creștere economică de 4,1%, în condițiile aplicării măsurilor de stimulare economică cuprinse în noul Cod fiscal, precum și majorarea cu 3,5% a numărului mediu de salariați, în paralel cu diminuarea ratei șomajului, de la 5,1% la sfârșitul acestui an, la 4,8% la finalul anului 2016.

Câştigul salarial mediu brut pe economie va crește cu 7,2%, ceea ce creează premisele de majorare a câştigului salarial real pe economie cu 6,6 %.

Estimarea cheltuielilor bugetului general consolidat a avut în vedere impactul măsurilor adoptate în acest an de Guvern și de Parlament, care vor avea drept efect majorarea cu aproximativ 13 miliarde de lei a cheltuielilor bugetare. De asemenea, s-a avut în vedere majorarea punctului de pensie cu 5%, începând cu 1 ianuarie 2016.

La construcţia bugetului general consolidat au fost incluse cheltuieli pentru următoarele domenii:

1. Sănătate – 31,2 miliarde lei, reprezentând 4,2% din PIB, cu 3,1 miliarde lei mai mult decât în anul 2015 şi cu 4,5 miliarde lei mai mult decât în anul 2014. În vederea creșterii calității serviciilor medicale vor fi continuate proiectele și programele aflate în derulare și, totodată, vor fi inițiate noi programe naționale. Între acestea menționăm Programul Național pentru Arși, prin care se vor înființa 4 centre de arsi (Iași, Târgu Mureș, Timișoara, București). De asemenea, se are în vedere accelerarea construirii celor 3 spitale regionale din Cluj, Iași, Craiova pentru care sunt alocate fonduri nerambursabile în valoare de 320 mil EUR, din Fondul European de Dezvoltare Regională.

2. Educație – 27 miliarde lei, reprezentând 3,6% din PIB, cu 2,4 miliarde lei mai mult decât în anul 2015 (exclusiv sumele aferente titlurilor executorii) şi cu 6 miliarde lei mai mult decât în anul 2014 (exclusiv sumele aferente titlurilor executorii);

3. Cercetare – 2,7 miliarde de lei, cu 23% mai mult decât fondurile alocate în 2015.

4. Apărare – 12,8 miliarde lei, reprezentând 1,7% din PIB, cu 2,4 miliarde lei mai mult decât în anul 2015.

5. Asigurări şi asistenţă socială – 83,3 miliarde lei, reprezentând 11,1% din PIB, cu 3,2 miliarde lei mai mult decât în anul 2015 şi cu 7,9 miliarde lei mai mult decât în anul 2014.

6. Cheltuielile cu investiţii cuprinse în bugetul general consolidat sunt în sumă de 37,7 miliarde lei reprezentând 5,1% din PIB. Creşterea faţă de estimatul pentru 2015 este de peste 4 miliarde de lei. Sumele suplimentare sunt alocate în special pentru proiecte din domeniul transporturilor, apărării, educației şi pentru finalizarea proiectelor din cadrul programelor cu finanţare nerambursabilă de la U.E. afererentă exerciţiului financiar 2007 – 2013.

Totalul alocat (din fonduri naționale și europene) pentru investiții în:

1. Infrastructură – Suma alocată se ridică la aproape 4 miliarde de lei. În funcție de ritmul de realizare a lucrărilor de investiții în domeniul transporturilor, fondurile alocate din buget vor putea fi suplimentate cu până la 2 miliarde de lei, printr-un mecanism deja convenit cu Ministerul Finanțelor Publice. Măsura are scopul de a preîntâmpina eventuale blocaje financiare în situația în care lucrările ar fi realizate într-un ritm mai rapid decât se estimează.

Cele mai importante sume se întreaptă către continuarea următoarelor proiecte:

Autostrada Transilvania – 450 milioane de lei

– Autostrada Lugoj- Deva- 348 milioane lei

– Autostrada Sebeș-Turda- 247 milioane lei

– Autostrada Cp.Turzii – Ogra – Tg.Mureș – 230 milioane lei

– Modernizare CF Sighișoara – Coșlariu – Simeria – 542 milioane lei

– Modernizare CF km. 614 – Gurasada – Simeria – 348 milioane lei

– Modernizarea căii ferate Brașov – Sighișoara – 887 milioane lei

– Magistrala V Metrou, Etapa I- A Drumul Taberei- Universitate- 558 milioane lei

– Magistrala IV Metrou- 270 milioane lei

2. Educație – s-au bugetat pentru investiții 1,7 miliarde de lei, bani alocați pentru proiecte de amenajare și modernizare a unor unități de învățământ. Din această sumă, aproape 400 de milioane de lei sunt destinate continuării proiectului de cercetare ELI – THE EXTREME LIGHT INFRASTRUCTURE, de la Măgurele.

3. Sănătate – s-a alocat suma de 611 milioane de lei, bani ce vor merge către expertiza, proiectarea, asistența tehnică, precum și pentru extinderea și dotarea unor secții specializate din spitale.

4. Apărare – 2,7 miliarde de lei bani destinați achizițiilor pentru înzestrarea armatei și creșterea stării de operativitate a echipamentelor militare existente.

______________________________________________________________________

După decizia Guvernului, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, a anunţat, pentru ora 14.00, o dezbatere cu reprezentanții societății civile, organizată de ministrul delegat pentru Consultare Publică și Dialog Social.

Suciu a precizat că participanții la această dezbatere au trimis propunerile lor care au fost luate în considerare de experți și miniștri, unele dintre ele fiind incluse în proiectul de buget.

„Dezbaterea trebuia să aibă loc în clădirea Guvernului, dar din considerente de protocol şi securitate, pentru că s-a clarificat ora la care va veni domnul David Cameron, n-am mai putut să organizăm aici, de aceea s-a mutat în ultima secundă în clădirea Parlamentului„, a spus Suciu.

Acesta preciza că participanții la dezbaterea organizată de ministrul delegat pentru consultare publică au trimis propunerile lor, care au fost luate în considerare de experți și miniștri, unele dintre ele fiind incluse în proiectul de buget.

„Aseară, până târziu, toate elementele pe care participanții la această dezbatere publică le-au trimis Ministerului pentru Dialog Social au fost luate în considerare de experți și de miniștri, unele dintre punctele de vedere se reflectă în proiectul de buget, altele vor trebui cumva să fie, să le explicăm de ce nu le-am introdus”, a spus Suciu.

CITEŞTE ŞI PREMIERĂ la Palatul Victoria: Guvernul invită cetăţenii la dezbaterea proiectului de buget

În debutul întrevederii de la Parlament cu societatea civilă, ministrul delegat pentru Consultare Publică și Dialog Social, Violeta Alexandru, a precizat că dezbaterea publică despre structura și prioritățile bugetului pentru anul viitor, la care iau parte reprezentanți ai ministerelor și ai societății civile, a fost menținută chiar dacă între timp Guvernul a aprobat proiectul de lege, iar întâlnirea a căpătat astfel un caracter de „informare și de cunoaștere”.

Am luat în calcul posibilitatea anulării acestei întâlniri, cu precizarea că ora ședinței de Guvern a fost decisă destul de recent, în sensul în care ea trebuia să fie într-un alt interval orar și, după momentul anunțării acestei dezbateri, s-a schimbat într-o altă secvență orară, influențat și de venirea premierului britanic în România. Prin urmare, că să putem avea în continuare o discuție cu dumneavoastră, care are în acest moment, în lumina a ceea ce v-am povestit, mai degrabă un caracter de informare și de cunoaștere reciprocă și de angajament față de faptul că realmente mesajele pe care ni le trimiteți sunt citite până la cel mai înalt nivel — mă refer la colegii mei din Cabinet — am preferat să menținem această dezbatere așa cum o anunțasem„, a precizat Violeta Alexandru.

Ea a menționat că proiectul de buget este, de regulă, discutat mai mult cu experții, dar prea puțin cu reprezentanții societății civile.

CITEŞTE ŞI: Cioloş a anunţat că proiectul de buget pe anul 2016 va fi adoptat miercuri

Violeta Alexandru a subliniat că și-a dorit foarte mult „să existe acest exercițiu de consultare”, în condițiile în care a avut cu colegii zeci de discuții pe marginea propunerilor avansate de către organizații și cetățeni.

„În condițiile de angajament față de Parlament, care a cerut Guvernului ca acest proiect de act normativ să fie încheiat mai devreme decât ne spuseseră inițial, am găsit de cuviință să rog colegii miniștri să accepte ca în cursul acestei zile să existe o discuție cu dumneavoastră și un dialog pe marginea celor peste 170 de puncte de vedere care se refereau la utilitatea unor cheltuieli, prioritizarea unor domenii în detrimentul altora și (…) justificarea unor aspecte financiare cuprinse în propunerile de buget pe care Ministerul Finanțelor le-a și afișat la sfârșitul săptămânii trecute”, a completat ministrul delegat.

Ea a menționat că în cadrul întâlnirii ar urma să ia cuvântul 30 de reprezentanți ai societății civile. De asemenea, la dezbatere sunt prezenți ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu, ministrul Transporturilor, Dan Costescu, ministrul Fondurilor Europene, Aura Răducu, și ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Spynews
Lux și opulență! Cum arată casa Andreei Tonciu. Vedeta a investit zeci de mii de euro | FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
Demisie! Cutremur în România în cursa prezidențială: Mi-a fost bine acești 10 ani
Playtech.ro
Avea doar 26 de ani și a murit înainte de Crăciun! Cine era Alexandru
DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Adevarul
NATO ar învinge Rusia în câteva luni, dar ar plăti un preț mare. Care sunt riscurile
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Chefi la cuțite, 22 decembrie 2024. Trei concurenți au fost eliminați. Cum au reacționat jurații: ”Se năruie echipa”
Spynews
Horoscop luni, 23 decembrie 2024: Taurii vor avea zile încărcate
Evz.ro
Cel mai dement scenariu despre Biden: Mort din 2019, înlocuit de un actor sau robot
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
El este Alexandru, tânărul de 26 de ani mort în accident, fără să aibă vreo vină! Iubita lui e în stare gravă
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Complotul a fost pregătit: „Am devenit un...”
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Tanczos Barna discută cu Marcel Boloș despre bugetul 2025 și ordonanța trenuleț
MediaFlux
CĂLIN GEORGESCU, la CURTEA de APEL! DECIZIE privind ANULAREA ALEGERILOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orașul în care ninge toată săptămâna. Crăciun cu ciclon!