Fara bisturiu, sigur si rapid. Astfel vor fi tratati, de acum inainte, la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Timisoara, pacientii care sufera de hernie de disc. Procedura a fost folosita, timp de multi ani, de medicii de la Institutul de Neurostiinte din Budapesta. Acestia au colaborat cu medicii romani, pentru a implementa metoda si la Timisoara, potrivit televiziunea-medicala.ro.
„Am venit aici sa facem o interventie chirurgicala, o procedura denumita si disectomie laser percutana a herniei de disc. Asta inseamna ca nu mai trebuie sa facem o taietura cu bisturiul, in timpul operatiei. Facem doar o incizie mica, in zona de interventie, iar dupa aceea, prin acea incizie, introducem o fibra cu laser, urmand sa vaporizam cu cu fasciculul laser discul, in sine. Aceasta inseamna ca interventia dureaza in jur de 30 de minute. Cea mai importanta deosebire dintre interventia chirurgicala clasica si aceasta noua modalitate de operatie este ca nu se mai exista, in urma acesteia, o rana deschisa. Pacientul se poate externa chiar in ziua in care a avut loc interventia si nu mai are nevoie de o perioada de recuperare, de cateva luni. Singura restrictie este legata de miscarile bruste, la nivelul sirei spinarii, pe care pacientul trebuie sa le evite, cam o saptamana dupa operatie. Deci, este o interventie foarte usoara. Cel operat se poate misca normal chiar din ziua operatiei si se poate intoarce la munca, in aproximativ doua saptamani de la interventie. E un foarte mare avantaj pentru pacient, sa nu stea mult timp in spital. Operatia nu este periculoasa. Este mult mai putin periculoasa, decat in cazul metodei clasice”, a declarat Norbert Lekka, seful Departamentului de Chirurgie Spinala al Institutului de Neurostiinte din Budapesta.
Aceasta tehnica a aparut acum 30 de ani, insa nu a fost destul de accesibila, din punct de vedere financiar.
„Perioada de recuperare s-a redus, de la 3-4 luni, la 2 saptamani. Acest lucru produce beneficii atat spitalului, cat si pacientului. Cu dioda de laser folosita in prezent, prin reglarea lungimii de unda potrivite, putem reduce la minimumcrearea efectuli termic nedorit. Mai mult, aparatura care ne sta la dispozitie, a ajuns sa fie accesibila si in punct de vedere financiar, intr-atat, incat folosirea ei uzuala a devenit o realitate”, a spus Szabolcs Csuka, suport tehnic.
Mai multe detalii pe televiziunea-medicala.ro.
Citeşte şi Premieră medicală: Transplant de cutie craniană realizat prin tehnica 3D în China